Informació general

Unió de Pagesos prepara mobilitzacions contra la portada d'aigua de l'aqüífer del Camp de Tarragona a l'àrea metropolitana de Barcelona

Per Lluís Rovira i Barenys

Neteja del dipòsit d'aigua del costat del camp de futbol, el març del 2001
Neteja del dipòsit d'aigua del costat del camp de futbol, el març del 2001

La possible extracció d'aigua dels pous del Camp de Tarragona per al consum de l'àrea metropolitana de Barcelona està generant un debat intens a la pagesia de la nostra demarcació i més després de l'anunci d'ajuntaments com els de Reus i Tarragona de vendre o donar aigua per aquesta finalitat.

Davant d'aquest panorama i de la propera tramesa d'aigua en vaixells cap a Barcelona, el sindicat agrícola Unió de Pagesos està preparant mobilitzacions per al proper 10 de maig en una acció encara per concretar. De moment està celebrant diferents xerrades a les poblacions del Camp per tal de conscienciar a la pagesia d'aquestes extraccions d'aigua i convocar-los a l'assemblea que se celebrarà el proper 7 de maig al pavelló municipal de Riudoms que és on es decidirà el tipus de mobilització a fer.

Xerrada a Cambrils

Aquest passat dilluns al vespre, Pere Guinovart i Josep Ferré van fer una xerrada sobre l'extracció d'aigua dels pous del Camp de Tarragona a la Cooperativa Agrícola de Cambrils a la que hi van assistir unes 35 persones. Segons va explicar Josep Ferré, delegat territorial de la Unió de Pagesos al Baix Camp, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) calcula que a l'aqüífer Baix Francolí hi ha 5,5 hm3 d'aigua i que en sobren 4,4, "el que no trobem lògic és que des del govern de la Generalitat es vulguin extreure aquests 4,4 hm3 per part dels diferents ajuntaments ja que tindrem un aqüífer sobreexplotat i serà una catàstrofe pel Baix Camp i el Camp de Tarragona en general. A més, aquesta aigua es vol portar, a més de consum de boca, per a la indústria i per l'activitat econòmica de l'àrea metropolitana que és una activitat econòmica igual que la nostra".

8 pous a Cambrils

Cambrils és el municipi del Baix Camp amb més pous a obrir, un total de 8. La construcció d'aquests 8 nous pous va ser un dels temes que es van posar damunt la taula a la xerrada del passat dilluns. Pep Barrabeig, com a representant del Consell Consultiu de l'Agricultura de Cambrils, va explicar públicament el contingut del que es va parlar a la reunió que va celebrar aquest consell consultiu la setmana passada i que va estar presidit per l'alcalde. Segons va explicar Barrabeig, "l'alcalde va dir que l'aigua dels pous de Cambrils no aniria a Barcelona i que només cediria l'aigua del minitransvasament que no consumim. A Cambrils tenim uns m3 d'aigua del minitransvasament que paguem i no els usem i aquests són els que es podrien enviar cap a Barcelona".

Pel que fa als 8 pous de nova construcció, segons va dir Barrabeig, "encara no se sap on els han de fer. Primer s'han de fer els estudis. Aquesta aigua ha de ser per si un dia hi ha una emergència i s'ha de tancar el subministrament de l'aigua de l'Ebre durant uns dies. Ara mateix, aquí a Cambrils tenim aigua de reserva per un dia i mig".

"L'aigua dels pous és l'aigua de l'Ebre ja que el que no sortirà d'aquí sortirà d'allà"

Josep Ferré també es va referir als 8 pous que ha d'obrir Cambrils, "les interconnexions en xarxa van molt més enllà del que la gent es pensa que és un tub de l'Ebre que va a Barcelona. L'aigua dels pous és l'aigua de l'Ebre ja que el que no sortirà d'aquí sortirà d'allà. Els pous d'aquí els tenim gràcies a que fa anys es va posar en funcionament el minitransvasament i això va fer que no se sobreexplotessin els aqüífers".

El delegat de la Unió de Pagesos va manifestar que "nosaltres no podem ni volem dir a l'Ajuntament de Cambrils que no engegui aquests pous. El que ens oposem és a que marxi un vaixell, el proper 15 de maig, amb aigua de l'aqüífer de Tarragona cap a Barcelona. El pantà de Riudecanyes està tan sec com els pantans d'altres zones que ens ensenyen contínuament per la televisió. A més, amb la propera neteja del pantà de Flix, l'única reserva per a sortir d'un caos en un moment donat seria l'aqüífer".

El missatge de la Unió de Pagesos és que l'aqüífer d'aquí no està en condicions com per enviar l'aigua a Barcelona, "a més, l'ACA s'està referint a uns estudis que es van fer fa dos anys i aquí fa dos anys que no plou de manera extrema i l'aqüífer no recarrega i s'explota".

Comenta aquest article