Informació general

El delegat del Front Polisari a Catalunya destaca l'entrega de l'associació Hammada i de l'Ajuntament de Cambrils amb el poble saharauí

Per Anna Fargas

Ualad Musa en un moment de la presentació a les famílies acollidores i als socis de Hammada, acompanyat dels representants de l'associació

El nou delegat del Front Polisari a Catalunya, Ualad Musa, va visitar ahir Cambrils. L'objectiu d'aquesta visita va ser presentar-se oficialment a les autoritats públiques del Camp de Tarragona i conèixer les persones que formen part del col·lectiu Hammada.

En el mes de desembre el govern saharauí va realitzar la seva reorganització, que es podrien interpretar com unes eleccions, i Ualad Musa va ser nombrat nou delegat del Front Polisari a Catalunya. Rosa López, presidenta de l'Associació Hammada i coordinadora del projecte "Vacances en Pau" a Tarragona, va voler destacar, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, que "Ualad Musa ha estat delegat a les Illes Balears durant 6 anys i, per tant, coneix molt bé la nostra cultura i tradicions". Per la seva banda, Musa va valorar molt positivament la visita, i va comentar que "hi ha una voluntat i disponibilitat molt àmplia en la col·laboració i el suport solidari al poble saharauí, hi ha una gran entrega tant per part de l'associació Hammada, que tenen projectes molt ambiciosos, com per part de l'Ajuntament de Cambrils per tal de col·laborar amb el poble saharauí".

Durant el matí d'ahir es van realitzar les visites de caire més institucional ja que l'alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, va rebre a Ualad Musa i posteriorment, a la sala de plens de l'Ajuntament, es va realitzar una reunió amb membres d'altres ajuntaments del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre per comentar la situació actual del conflicte del Sàhara Occidental i per parlar de les activitats solidàries que es realitzen en aquests municipis.

"Vacances en Pau 2008" i "Memòries d'una marxa"

Va ser a la tarda quan Ualad Musa es va presentar a les famílies acollidores i als socis d'Hammada. L'acte va tenir lloc al Centre Cultural on seguidament es va obrir oficialment la campanya d'acollida de nens saharauís "Vacances en Pau 2008"  pels mesos de juliol i agost.

Per finalitzar la visita es va presentar el documental "Memòries d'una marxa" on es mostra el testimoni de tres persones que van viure la Marxa Verda del 1975, un soldat espanyol que estava al Sàhara, un marroquí que va participar en la marxa i un saharauí que va fugir a Algèria per por als marroquins. El documental ha estat realitzat per tres alumnes dels Estudis de Comunicació de la Universitat Rovira i Virgili, els quals van comptar amb la supervisió d'un professor. 

Ualad Musa: "El conflicte del Sàhara Occidental no és solament una situació humanitària, sinó que és una situació política"

Ualad Musa va aprofitar la visita per exposar el punt de vista del Front Polisari sobre la situació actual del conflicte del Sàhara Occidental. Musa va explicar que actualment "no hi ha una entesa sobre la descolonització del Sàhara occidental ja que tant el regne de Marroc com el Front Polisari continuen mantenint les seves posicions. Nosaltres reivindiquem el dret d'autodeterminació i que qualsevol solució política ha de passar per un referendum i el Marroc proposa concedir una autonomia com a sortida política al conflicte, quan realment aquest no és un conflicte intern entre dues parts del Marroc, sinó que és un conflicte d'una ocupació".

Musa va concloure dient que "s'ha de donar un final a aquesta situació de l'exili del poble saharauí, ja que fa més de 35 anys que més de 155 mil persones viuen en exili polític reivindicant un dret;  no és solament una situació humanitària sinó que és una situació política, és un èxode polític".

Comenta aquest article