Informació general

La major part de centrals eòliques a Catalunya es projecten a la demarcació de Tarragona

Per Ignasi Martí

Molins instal·lats a la serra de les Pedrisses, al costat de la Mola de Colldejou, i que formen part de la central eòlica de Trucafort
Sota el títol “La implantació de centrals eòliques al territori”, Antoni Pujades, de la Plataforma en Defensa del Patrimoni Natural del Priorat, va realitzar una xerrada el passat dia 8 de novembre al Centre Cultural. L’acte estava organitzat pel Departament de Cultura de l’Ajuntament i va consistir en una exposició del que per Antoni Pujades és una mala distribució de les centrals eòliques a Catalunya, fent una especial atenció al Priorat. El conferenciant va deixar ben clar que la plataforma que representava no es mostra en contra de l’energia eòlica sinó de com s’ha fet i s’està fent la instal·lació d’aerogeneradors i, en general, de l’existent desequilibri en el mapa energètic de Catalunya. Pujades va demostrar com la majoria dels més de 80 projectes de parcs eòlics que hi ha a tot Catalunya es troben concentrats a la demarcació de Tarragona i al sud de Lleida (al Baix Camp n’hi ha set). A més de l’energia eòlica que avui genera Tarragona (poc important encara), no cal oblidar l’energia tèrmica i les tres centrals nuclears, cosa que fa que la demarcació contribueixi amb un 49% de l’energia que es consumeix a Catalunya, i per contra en consumeix un 13%. Pujades va exposar com aquestes xifres s’inverteixen quan es tracta de la demarcació de Barcelona, diferències que s’augmentaran amb els projectes de centrals eòliques i tèrmiques, cosa que farà que produïm el 56% de l’energia de Catalunya (mentre que Barcelona en genera el 29%). Per Pujades tots aquests projectes sorprenen doblement, pel fet que avui en dia les centrals tèrmiques i les nuclears estan produint energia a la meitat de les seves possibilitats “hi ha unes previsions desmesurades, fa falta un estalvi energètic”.


L’impacte d’uns molins de 120 metres

Pujades va lamentar que per instal·lar les centrals eòliques s’escullin zones deprimides on la col·locació d’aquests aerogeneradors de 120 metres d’alçada no fan res més que empitjorar la situació de la comarca, ja que afecta una de les seves poques riqueses com és el patrimoni mediambiental. Des de la Plataforma es creu que el model energètic de Catalunya “és especulatiu i curt de mires” i es col·loquen centrals eòliques on la rendibilitat a curt termini és l’únic objectiu. Pujades creu que amb aquest tipus d’inversions “s’hipoteca el futur del territori per sempre” i proposa la instal·lació de molins en espais ja transformats per l’home com poden ser ports com el de Tarragona o Barcelona, autopistes, zones planes pròximes als llocs de consum, etc., per tal que se sigui més conscient de l’estalvi energètic i evitar les excessives concentracions de molins. Per acabar, va afirmar que “cal un estalvi i una eficiència energètica” de la nostra societat.

Origen de les mobilitzacions al Priorat

La Plataforma en Defensa del Patrimoni Natural del Priorat va aparèixer arran dels primers projectes de centrals eòliques el 1999, que van ser els primers que es van plantejar a Catalunya. Creien que els projectes que hi havia destinats al Montsant i altres indrets de la comarca afectaven greument el paisatge, a més del negatiu impacte sobre l’avifauna. Van creure oportú reclamar una regulació de com s’havien d’implantar les centrals eòliques que venien a empitjorar l’excés “d’explotació energètica” que han patit les comarques tarragonines. Ajuntaments, Consell Comarcal del Priorat, les Denominacions d’Origen i la Plataforma van decidir posar-se d’acord per tal que els parcs afectessin el més mínim els dos valors a l’alça de la comarca: la vinya i el turisme de qualitat. Així es va pactar la instal·lació de la central de la Teixeta i limitar la construcció de projectes a dos, amb un menor impacte que els anteriors. A més d’això, ja a nivell de tot Catalunya, les Plataformes, el Gepec i la Generalitat van acordar crear zones sota protecció dins el Pla d’Espai d’Interès Natural (PEIN) que quedarien totalment excloses d’aquests projectes (juliol de 2001). Tanmateix, Pujades va denunciar que sorprenentment quan va aparèixer el mapa eòlic de Catalunya (juny de 2002) la Generalitat va projectar centrals eòliques dins d’aquestes zones de PEIN. Entre d’altres exemples, aquest seria el cas de la central projectada a Pratdip, que si en un principi es trobava inclosa dins el PEIN el canvi d’equip de govern del municipi ha provocat una desprotecció d’aquesta zona.

Gepec denuncia Jordi Pujol per una possible prevaricació en certs projectes eòlics

Ignasi Martí. La primera setmana de novembre, Gepec - Ecologistes de Catalunya ha presentat una denúncia contra l’actual president en funcions de la Generalitat, Jordi Pujol, per un possible tracte de favor a algunes promotores eòliques. Aquestes promotores tenen previst construir diferents centrals eòliques en espais on, segons Gepec, la Conselleria de Medi Ambient no es faria aquest tipus d’instal·lacions a causa del seu interès ecològic. Segons els denunciants, la prova d’aquest tracte preferencial del president la tenen amb la filtració de l’acta de la reunió del dia 13 de març de 2003 entre els Departaments d’Indústria, Comerç i Turisme, i el de Medi Ambient. En aquesta reunió s’havien de posar en comú aspectes sobre la tramitació de certs projectes eòlics, entre els quals en destacaven tres: Coll Ventós i Tossa del Vent a Prat de Comte, i el de les Costes, que es troba pròxim al nostre municipi, entre Colldejou, Pratdip i Vilanova d’Escornalbou. Segons l’acta presentada per Gepec, el Departament de Medi Ambient proposava denegar els permisos de construcció ja que qualificava aquests projectes com a molt negatius pel greu impacte mediambiental, cosa que va ser revocada pels representants del Departament d’Indústria. Gepec destaca que un dels dos representants fos el secretari general del Departament d’Indústria, Oriol Pujol, fill del president. Precisament, l’acta reflecteix com aquests representants van remarcar l’interès personal que hi havia des de Presidència per tirar endavant aquests projectes, cosa que segons Gepec ja feia mesos que ho havia anunciat a diversos diaris d’àmbit nacional. A més d’altres estaments de la Generalitat, Gepec també apunten cap a l’empresa Entorn SL, empresa vinculada a Pere Pujol (fill del president) que ha estat l’empresa que ha realitzat bona part dels estudis mediambientals per a la instal·lació de parcs eòlics, i on hi havia més interès des de Presidència.

Comenta aquest article