Informació general

"Construir amb els altres un món més just", l'objectiu de les jornades culturals i solidàries del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer

Per Berta Ruiz

 
 
 A dalt, aspecte del pati de l'edifici la Salle amb el mercadet. A sota, un moment de la lectura del manifest, a l'edifici Vedruna, a càrrec dels alumnes de Secundària
El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer va celebrar entre els passats dies 21 i 22 d'abril les seves Jornades Culturals i Solidàries, per tal de treballar sobre un dels objectius principals d'aquest curs: "Construir amb els altres un món més just".

Tota l'escola, des d'Educació Infantil, Educació Primària i Educació Secundària va treballar durant dues intenses jornades en diverses activitats i tallers per conèixer les desigualtats que existeixen arreu del món, així com promoure des de l'escola el valor de la justícia, la solidaritat, la convivència, la cooperació, el reciclatge i créixer com a persones compromeses.

Tallers i activitats per conèixer els projectes solidaris

Durant la jornada del passat dilluns 21 d'abril, els alumnes d'Educació Infantil del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer van organitzar un esmorzar amb pa amb tomaca i també van poder gaudir de l'activitat "Contes sota el sol", en la què totes les classes van treure els seus contes al pati per tal de compartir-los amb els altres grups. Aquell mateix dia, i a l'edifici de La Salle, el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein– va ser l'encarregat d'adreçar unes paraules als alumnes d'Educació Primària, que durant aquests dies van treballar intensament per conèixer de prop alguns projectes solidaris i de cooperació. També es va  organitzar una roda de contes amb la participació de Nuri Mariné, Montse Recasens, Nabila i l'ONG Hammada, amb els que van preparar tota una sèrie de tallers i manualitats.

Els alumnes més grans del centre, també van treballar durant tota la jornada de dilluns, diferents activitats en grup sobre el coneixement del medi ambient i del canvi climàtic, i també van organitzar una gimcana solidària per tot el poble amb la què van poder conèixer les dificultats que tenen les persones que pateixen algun tipus de discapacitat.

El passat dimarts 22 d'abril van continuar les activitats a Educació Infantil amb un taller d'elaboració d'instruments amb material de rebuig. Els alumnes d'Educació Primària van participar durant el matí en una taula rodona solidària amb la participació de les entitats de Proide, Mans Unides, els Amics de la Gent Gran, Gripau Blau i Hammada. Per la tarda, a partir de les 4, es va fer un mercadet solidari que va estar molt concorregut.

Manifest contra la pobresa

Els alumnes d'educació secundària van fer, durant tot el dilluns 21 d'abril, un seguit d'activitats de motivació del sentit d'aquestes jornades. L'endemà al matí es va fer un concurs literari i, després, els alumnes van assistir
al cinema Rambla a la projecció de la pel·lícula "Amar peligrosamente". A la tarda es va fer un fòrum sobre la pel·lícula i una visita de l'exposició de Proide. Per finalitzar les jornades es va llegir un manifest sota el títol de Davant la pobresa, ens plantem!.

El manifest, llegit per diferents alumnes del centre, expressava les inquietuds recollides en les jornades : "durant dos dies hem pogut conèixer diferents realitats, sovint desconegudes per a nosaltres o massa properes però que maig pensem que les podem viure... hem quedat "força tocats", hem pogut expressar "no hi ha dret" i fins i tot més d'un ens hem qüestionat el nostre fer de cada dia, per això nosaltres, avui dia 22 d'abril, els alumnes d'ESO del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer: manifestem:

-que la persistència de la pobresa i la desigualtat al món d'avui no es pot justificar

-malgrat els esforços realitzats durant dècades, la bretxa entre rics i pobres ha continuat augmentant

-avui, més de 1.300 milions de persones pateixen gana i viuen en la misèria.

-pobresa, gana, SIDA, analfabetisme, discriminació de les dones i les nenes, depredació de la naturalesa, migracions, són les diferents cares d'un mateix problema: la situació d'injustícia que sofreix la major part dels habitants del planeta.

-que el desenvolupament sostenible en el planeta està seriosament amenaçat pel consum irresponsable.

-que el creixement econòmic espectacular generat en els últims anys no ha contribuït a garantir els drets humans ni a millorar les condicions de vida a totes les regions del món, ni per a totes les persones sigui quina sigui la seva condició, gènere, raça o cultura. Més aviat al contrari ha augmentat la desigualtat i la injustícia fins a cotes escandaloses. el camí de la pau passa per lluitar contra la pobresa i les desigualtats.

-que lluitar contra la pobresa en les seves diferents dimensions significar actuar contra l'exclusió de les persones, per la seva dignitat i protecció, treball digne, renda, salut i educació, drets, poder, veu, mitjans de vida, en condicions d'igualtat.

Per tot això, volem fer una crida per actuar contra la pobresa i ens comprometem a treballar aquestes actituds:

-fugir de l'afany de posseir cada dia més

-ajudar a les persones que ho necessiten, compartint o fent-nos presents en les diferents campanyes que afavoreixen l'eradicació de la pobresa: proide, domund, etc.

-fer un bon ús de tot el que tenim o fem servir

-fomentar la convivència i l'acollida vers l'altre".

Comenta aquest article