Informació general

Els grups de l'oposició presenten una queixa al Síndic de Greuges per la supressió dels articles d'opinió en el Butlletí municipal

Per Berta Ruiz



Carme Cros, Xavier Martí i Mercè Dalmau en la roda de premsa del passat dimarts
Els tres grups de l'oposició de l'Ajuntament de Cambrils –Plataforma Independent Cambrilenca, Convergència i Unió i Partit Popular– van oferir el passat dimarts 22 d'abril una roda de premsa per abordar diferents temes com la presentació d'una queixa al Síndic de Greuges per la supressió dels articles d'opinió al Butlletí Municipal; les gratificacions econòmiques als coordinadors de l'Àrea de Protecció Ciutadana i Mobilitat i els canvis de dia i d'horari que últimament estan tenint les sessions plenàries i també les comissions informatives.

Queixa al Síndic de Greuges

La portaveu de CiU –Mercè Dalmau– va explicar que la darrera publicació del Butlletí municipal va sortir sense l'opinió dels grups polítics municipals, "ja que els articles presentats per CiU i PP no van ser de l'agrat d'alcaldia i van decidir unilateralment, suprimir l'apartat". Per Dalmau, i la resta de l'oposició, "aquesta decisió no és ètica, perquè és un butlletí municipal pagat amb fons municipals que provenen dels impostos de tots els cambrilencs". Després d'aquest fet, els grups de l'oposició es van posar en contacte amb el Síndic de Greuges que va recomanar dirigir-se formalment a l'administració per demanar explicacions. Els tres grups municipals van dirigir un escrit conjunt a Alcaldia, tot i que, segons va explicar Dalmau, aquest no ha estat contestat. El passat 4 d'abril van presentar una queixa formal al Síndic de Greuges, que serà qui haurà d'intervenir en aquesta qüestió. Mercè Dalmau també va expressar que, "no pot ser que en un butlletí municipal surti exclussivament l'equip de govern, i l'únic espai que teníem reservat –que era mínim– doncs hagi estat suprimit".

Sobre aquesta mateixa qüestió, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va explicar que el passat mes de novembre, quan es va aprovar el Reglament Orgànic Municipal (ROM), ja es van presentar una sèrie de punts que feien referència als mitjans de comunicació municipals. Aleshores, l'alcalde de Cambrils va explicar que es treballaria en l'elaboració d'un reglament de participació en els mitjans de comunicació públics, i que estaria enllestit en tres mesos. Tot i això, des dels tres grups municipals de l'oposició s'explica que encara no s'ha parlat sobre res d'aquest reglament, ni s'està fent ni s'han reunit encara per parlar-ne. Sobre això, Martí va explicar que "si a nosaltres ens van tallant les ales en els diferents mitjans de comunicació municipals, haurem d'editar butlletins paral·lels per explicar la nostra feina a l'Ajuntament. I reclamem que si s'ha de fer així, que l'equip de govern també pagui el butlletí municipal de la seva butxaca, perquè només parla de l'equip de govern. No estem en contra dels mitjans de comunicació, sinó que estem en contra de la forma com el govern utilitza aquests mitjans, i volem tenir l'espai que ens pertoca en els mitjans públics".

19.000 euros en gratificacions per als coordinadors de l'Àrea de Protecció Ciutadana

Un altre dels temes que els tres grups de l'oposició van denunciar el passat dimarts en roda de premsa va ser sobre les gratificacions atorgades als coordinadors d'àrea de l'Àrea de Protecció Ciutadana. La portaveu del PP –Carme Cros– va explicar que el sou suplementari que es va establir per a la figura de coordinador d'àrea, "ja inclou la responsabilitat que tenen i si han de fer algunes hores extres. Creiem que ja tenen el sou que els hi correspon, i no se'ls hi han de pagar complements per fer hores extra, ja que estan inherents a la seva tasca i a la seva responsabilitat".

Per la seva part, Xavier Martí també es va mostrar en contra d'aquestes gratificacions, ja que va recordar, que en el seu moment ja van votar en contra de la figura dels coordinadors d'àrea. Segons Martí, "ens va sorprendre que aquests càrrecs de coordinadors d'àrea, que a més del sobresou que se'ls hi va posar, que en aquests moments estiguin cobrant unes hores extres per fer aquesta feina. L'àrea de Protecció Ciutadana i Mobilitat és la primera en passar aquestes hores extra, però ho volem extrapolar i fer extensiu a les altres àrees, ja que els coordinadors ja tenen el seu suplement per fer aquesta tasca de coordinació d'àrea, i que ara tornin a cobrar un altre suplement d'hores extra, creiem que s'estan creant greuges comparatius dins de l'Ajuntament".
Per Dalmau, "aquests coordinadors d'àrea ja tenen el seu complement específic dins del sou, que comporta aquesta responsabilitat i dedicació, i totes les hores de més ja estan incloses dins del seu complement". Els grups de l'oposició també van apuntar que el volum global de totes aquestes gratificacions dins de l'Àrea de Protecció Ciutadana i Mobilitat són de 19.000 euros.

Canvis de dia dels plens i de les comissions

Finalment, els tres grups de l'oposició de l'Ajuntament també es van queixar dels continus canvis d'horaris dels plens. La regidora del PP –Carme Cros– va explicar que els darrers tres plens convocats van ser en caràcter extraordinari, ja que es van celebrar fora del dia fixat. Aquesta propera setmana, es convocarà un nou ple per al dimecres 30 d'abril, en comptes de fer-ho el dimarts 29 d'abril, que és el seu dia habitual. Carme Cros va criticar aquest nou canvi, que "han volgut vestir dient que tindrà consideració d'ordinari, per a que no ens queixem. Volem denunciar que per què alguns dels seus regidors no puguin estar presents, –i com que ell mai consensua res– deu tenir por de perdre alguna votació". Cros va reiterar que "tothom té la seva agenda personal i laboral, i que per agenda algun regidor no hi pugui ser tampoc passa res". Els tres grups també van queixar-se que les comissions informatives també canvien contínuament d'horari. Sobre aquesta qüestió, Mercè Dalmau va queixar-se de la "falta de delicadesa" de l'equip de govern vers els regidors de l'oposició.

Comenta aquest article