Informació general

Important increment de les ordenances fiscals per al proper any

Per Josep Maria Ferrando

L’impost de construccions (ICO) s’apujarà un 10,34% l’any 2004
El punt més important de ple del dia 28 d’octubre va ser l’aprovació provisional de les ordenances fiscals per al proper any. L’alcalde, Robert Benaiges, va reconèixer que s’havia previst un increment moderat de les ordenances i va dir que aquest increment responia a la necessitat de majors ingressos per l’Ajuntament a causa de la situació econòmica actual. Va dir textualment que “és una situació econòmica heretada del mandat anterior i que té un paràmetres preocupants, i que ja vam denunciar de manera reiterada, que es resumeixen que en aquests moments estem en un límit creditici de difícil superació”. Va explicar també que l’actual equip de govern havia fet una previsió de creixement contingut de la despesa amb l’objectiu de tenir balanços positius en tots els exercicis pressupostaris de la legislatura. L’alcalde va fer servir per justificar-ho l’argument fet servir també per l’anterior equip de govern que Cambrils té una fiscalitat baixa en comparació a municipis de l’entorn de similars característiques.

Impostos per sota de Vila-seca, Salou o el Vendrell

Per parlar de xifres concretes, va intervenir el regidor d’Hisenda, Dani Pallejà, que va reiterar la situació financera complicada de l’Ajuntament posant un exemple, el nivell d’endeutament municipal està al 95%, quan el màxim és del 110%. Això vol dir que el marge d’endeutament que té l’Ajuntament és d’1,5 milions d’euros. També va dir que l’any 2004 s’hauran de començar a pagar crèdits concertats per l’anterior equip de govern. El regidor va dir queamb caràcter general l’augment previst era del 3,3%, l’IPC català previst.

Dani Pallejà va fer una comparació de l’IBI amb d’altres municipis; va explicar que Cambrils tindrà un tipus impositiu del 0,56, quan en d’altres municipis estan per damunt, com per exemple Salou tindrà un tipus del 0,72, Vila-seca el 0,68 i el Vendrell el 0,84. Com a novetat d’aquests impostos va dir que el pagament es podrà fraccionar en dos terminis per rebuts domiciliats. Va comparar també l’impost de construcció, que a Cambrils passa del 2,90 al 3,20, mentre que a Salou tenen el 4, Vila-seca també el 4 i el Vendrell el 3,71.

Sobre l’important increment que patirà la recollida d’escombraries del 11%, va dir que responia a intentar equilibrar els ingressos amb les despeses, que de tota manera tenien un dèficit del 20%. Ni el clavegueram ni l’aigua no augmenten, l’obertura d’establiments s’incrementa un 5% i la resta d’impostos pugen un 3,3%.

Crítiques de l’oposició per l’augment

Joan Serra: “L’IBI i l’impost de construcció no haurien de superar l’IPC”
El primer membre de l’oposició a intervenir va ser el regidor Joan Serra, que va recriminar que es comparin impostos amb localitats veïnes i que quan ho havia fet l’anterior equip de govern se’ls havia criticat molt durament. Va continuar dient que un dels impostos amb què CiU no estava d’acord era l’augment de l’IBI, ja que, segons va dir, seria superior al 7,69%, ja que també s’incrementaria el tipus de l’Estat. Joan Serra va proposar que l’IBI i l’impost de construcció no haurien de superar l’IPC, ja que aquests increments repercuteixin en el preu final dels habitatges.

Anton Callau:“Ja sabíem que vostès augmentarien molt elsimpostos”
Anton Callau, del Partit Popular, va repetir l’argument de les comparacions amb d’altres municipis que fa l’equip de govern per justificar l’augment. El regidor va dir que “ja sabíem que vostès augmentarien molt els impostos, per això el nostre vot serà en contra”.

Xavier Martí:“L’increment de l’IBI és desmesurat”
El regidor de la PLIC Xavier Martí va dir que en un tema tan important com és el de les ordenances havien trobat a faltar més comunicació entre govern i oposició, i que hauria hagut de tenir més debat. Xavier Martí va dir que no entenia perquè l’IBI augmentava desmesuradament, mentre que les ordenances que feien referència al sector de serveis s’haurien de posar al dia i almenys havien de cobrir les despeses que aquest serveis produïen.

§ Acord amb l’Ajuntament de Vinyols i els Arcs per licitar de nou la construcció del pàrquing de la plaça de la Concòrdia§

De nou passa pel ple l’aprovació d’un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vinyols i el plec de condicions per a la licitació de la construcció del futur pàrquing de la plaça de la Concòrdia. Aquesta vegada tota l’oposició va estar d’acord amb la gestió de l’actual equip de govern per poder endegar d’una vegada la construcció d’aquest pàrquing. Es preveu que la modificació de les anteriors bases, que havien fet inviable el projecte, faci que aquesta vegada hi hagi empreses interessades en el projecte. L’alcalde va dir que “si nosaltres hem posat aquest punt a l’ordre del dia és perquè tenim indicis que hi ha possibilitats que es produeixi aquesta adjudicació”

§ L’Ajuntament inicia els tràmits perquè el servei d’aigua sigui gestionat per una societat limitada municipal§

De nou passa pel ple l’aprovació d’un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament de Vinyols i el plec de condicions per a la licitació de la construcció del futur pàrquing de la plaça de la Concòrdia. Aquesta vegada tota l’oposició va estar d’acord amb la gestió de l’actual equip de govern per poder endegar d’una vegada la construcció d’aquest pàrquing. Es preveu que la modificació de les anteriors bases, que havien fet inviable el projecte, faci que aquesta vegada hi hagi empreses interessades en el projecte. L’alcalde va dir que “si nosaltres hem posat aquest punt a l’ordre del dia és perquè tenim indicis que hi ha possibilitats que es produeixi aquesta adjudicació”.

§ Breus del ple§

El ple aprova una moció que demana la investigació i judici del crim comès al càmera de Tele 5 José Couso. Robert Benaiges va dir que tot i ser aquest tipus de moció un fet extraordinari, els equips que conformen el govern municipal van ser prou explícits en estar en contra d’una guerra segons ells injusta, i la mort d’aquest càmera n’havia estat una conseqüència. Tot els grups polítics van donar suport a la moció menys el Partit Popular que es va abstenir. Anton Callau va dir que aquest tipus d’iniciatives afectaven una matèria aliena a les competències municipals.

Xavier Martí va preguntar com estava el tema de les expropiacions de la pista d’atletisme i les subvencions. Robert Benaiges va dir que les expropiacions afectaven quatre propietats i que en la majoria de casos les negociacions estaven avançades, però que hi havia un cas més complicat que no obstant confiava arribar a un acord o sinó posaria el preu l’organisme corresponent. Sobre la subvenció, va dir que estava prorrogada i confiava que continuaria així per part de la Generalitat.

Comenta aquest article