Informació general

Parc Samà, embolica que fa fort

Per Lluís Rovira i Barenys

Robert Benaiges, Josep Félix Ballesteros i Jaume Antich a la roda de premsa

Tota la qüestió que es mou al voltant del projecte immobiliari i de golf als terrenys del Parc Samà està cada cop més embolicada. Aquest darrer mes, lluny d’aclarir-se algun del molts aspectes en què s’ha ramificat aquest conflicte entre l’empresa promotora i l’Ajuntament, s’ha acabat d’embolicar una mica més la troca.

Aprovació de la Comissió Territorial d’Urbanisme

El passat 5 de novembre la Comissió Territorial d’Urbanisme va celebrar una reunió. A l’ordre del dia d’aquesta reunió hi havia dos punts aparentment contradictoris que, finalment, es van aprovar tots dos. Per una banda es va aprovar la modificació puntual del Pla General per a la zona del Parc Samà, modificació que havia estat aprovada fa poc pel plenari de l’Ajuntament i amb la qual es vol retornar a les condicions d’ara fa dos anys, és a dir, a possibilitar la construcció d’un camp de golf de 18 forats i unes 180 vivendes al voltant. Però en un altre punt de l’ordre del dia es va aprovar, també, el darrer tràmit perquè el Pla Parcial i el Pla Especial d’aquesta zona, on es contempla la possibilitat de fer un camp de golf de 27 forats i un projecte immobiliari de 520 vivendes, estigui definitivament aprovat. A la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Territorial d’Urbanisme, el director general d’Urbanisme, Joan Llort, reconeixia la singularitat d’aquesta situació plantejada al voltant del Parc Samà, però ho justificava dient que s’havia aplicat estrictament la llei vigent. La modificació del Pla General va ser aprovada i està pendent de ser complementada amb una memòria mediambiental i en alguns detalls de la memòria justificativa. Pel que fa al darrer tràmit referent al Pla Especial i Pla Parcial, el director general d’Urbanisme va voler remarcar que “ja havien estat aprovats en anteriors comissions. Abans de la seva publicació només faltava dipositar l’aval. En aquesta reunió s’ha donat el vistiplau a l’aval dipositat per l’empresa”.

El grup socialista de la Diputació dóna suport a l’alcalde

El grup socialista de la Diputació de Tarragona es va reunir, el passat 19 de novembre, a Cambrils en una de les seves reunions itinerants de grup. Posteriorment, en roda de premsa, el portaveu del grup, Josep Félix Ballesteros, va manifestar el suport del grup socialista a l’alcalde cambrilenc en tot l’afer del Parc Samà. Tal com va dir Ballesteros, “lluitarem perquè es respecti l’autonomia municipal, cosa que la Generalitat no ha fet. Aquí el que està en joc és el respecte dels grans grups econòmics pel territori i no podem permetre que un grup, per molt poderós que sigui, pugui passar per damunt del poble”. Benaiges, per la seva part, va agrair el gest del grup socialista i es va referir al model de territori necessari per defensar davant el ciutadà.

Anton Callau, del PP, insisteix en el projecte de golf del Parc Samà


El regidor Anton Callau va preguntar al ple què en pensava l’equip de govern sobre els dos projectes de camp de golf que es portaran a terme a la població veïna de Salou. Anton Callau reflexionava en veu alta i va dir que no s’entén que al poble del costat acceptin camps de golf i a Cambrils es vulgui deixar escapar el projecte del Parc Samà. L’alcalde li va contestar que pel que semblava Salou havia apostat per un projecte de desenvolupament molt diferent al de Cambrils, basat en la sostenibilitat. L’alcalde va dir: “em sembla bé que s’instal·lin aquests camps de golf i que pateixin les conseqüències negatives les poblacions veïnes, i que les persones que hi vagin vinguin a Cambrils als hotels i als restaurants, perquè aquí demostrem que tenim un altre tipus de qualitat de vida”.

§ ROBERT BENA IGES: “El que està clar és que l’Ajuntament no ha de pagarni un duro, i no el pagarà”§

L’alcalde, Robert Benaiges, es va estrenar com a membre de la Comissió Territorial d’Urbanisme justament en la reunió d’aquest passat 5 de novembre. Benaiges en forma part com a representant de la Federació de Municipis. La valoració que en feia Benaiges d’aquesta doble aprovació és que “tot és més complicat del que sembla i la Comissió Territorial d’Urbanisme aquí no juga net. Aquí hi ha més problemes dels que sembla, per tant nosaltres hem d’analitzar molt fredament que és el que significa aquesta doble aprovació i les conseqüències que pot tenir per a l’Ajuntament. Per una banda, estem contents perquè s’ha aprovat la modificació que l’Ajuntament proposava, però per una altra banda no s’entén que a la mateixa reunió s’aprovin un Pla Especial i un Pla Parcial que no hi caben. No té sentit”. Aquesta qüestió, com va reconèixer l’alcalde, “és un tema molt complex, ja que hi ha moltes ramificacions dels diferents acords, que poden representar repercussions diferents segons com s’interpreti”, referint-se a possibles indemnitzacions multimilionàries que pot reclamar l’empresa promotora en cas de no poder desenvolupar el seu projecte. Benaiges, però, va ser taxatiu: “el que està clar és que l’Ajuntament no ha de pagar ni un duro, i no el pagarà”. L’alcalde també va dir que no s’han tancat les portes a les negociacions amb l’empresa. Concretament el passat 18 de novembre es va celebrar una reunió al mateix Ajuntament en la qual només hi van ser presents l’alcalde, Robert Benaiges, i el president de Med Group, Jordi Robinat. Segons va manifestar posteriorment Benaiges, no solament no es va arribar a cap acord sinó que veia difícil que s’hi pogués arribar en un futur. L’alcalde va fer un advertiment públic, “tot això ens fa perdre massa temps. Aquí hem de solucionar altres problemes i tenim altres objectius, i per tant farem un plantejament molt més dràstic en el seu moment que esgoti tot això”.

Comenta aquest article