Informació general

Tot a punt per conèixer la nova imatge de la Cripta de l'Ermita

Per Berta Ruiz



La Coral Verge del Camí en una actuació a la Cripta de l'Ermita, l'any 1978
La nova imatge de la Cripta de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí es podrà conèixer demà dissabte a partir de les 12 del migdia, amb un acte institucional de la nova sala de concerts de cambra i una jornada de portes obertes que permetrà a tothom conèixer la nova adequació d'aquest emblemàtic i històric espai.

Ahir mateix, es presentaven en roda de premsa els actes que es faran aquest dissabte, i es convidava a tota la ciutadania a conèixer la remodelació de la Cripta, que va engegar-se el 17 de març de l'any passat i que ha comptat amb la inversió d'un milió d'euros per part de l'Ajuntament de Cambrils, gràcies a la signatura del conveni el passat 25 de juliol de 2006 entre el consistori cambrilenc, la parròquia de Santa Maria i la Coral Verge del Camí –que té cedit l'ús d'aquest espai– i que ha actuat com a impulsora i promotora del projecte. La presentació d'ahir va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens–, un dels membres de la junta de la Coral –Vicens Fortuny– i Joan Estrada com a membre de la comissió de les obres de la Cripta. Robert Benaiges va recordar que, "la Cripta és un espai emblemàtic per a la ciutat, perquè històricament ha servit per fer moltes coses, des de reunions clandestines en èpoques difícils fins a pregons de la fira, concerts, exposicions o teatre. Ara es convertirà en un auditori per activitat musical al servei de la ciutat"

Acte inaugural

L'acte començarà amb els parlaments institucionals, amb la presència del regidor de Cultura –Joan Recasens–, el director del projecte –Ignasi Cristià–, el president de la Coral Verge del Camí –Fernando Sarasa–, el rector de la parròquia de Santa Maria –Mossèn Ramon Martí– i l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–. Tot seguit es procedirà a la interpretació solemne dels Goigs de la Mare de Déu del Camí a càrrec de la Coral Verge del Camí i es farà l'obertura protocol·lària de la nova porta de la Cripta, recuperant l'accés antic, així com la signatura al llibre d'honor que s'obrirà a tots els assistent.

Un cop finalitzi l'acte institucional començarà la jornada de portes obertes, on totes aquelles persones que ho desitgin podran visitar la Cripta fins a les 14 hores. Durant el transcurs d'aquesta jornada de portes obertes tindrà lloc l'actuació de la Coral infantil Verge del Camí i la participació de l'Escola Municipal de Música de Cambrils amb les audicions del quartet de flautes, trio de saxos i el quartet de clarinets.

A les vuit del vespre continuaran els actes amb un concert d'inauguració a càrrec de la Coral Verge del Camí on es farà l'estrena de dues composicions encarregades per l'ocasió amb música del mallorquí Baltasar Bibiloni i lletra dels poetes tarragonins Fina Anglés i Adam Manyé. El programa es completarà amb obres que durant 40 anys de l'existència de la Coral han esdevingut emblemàtiques com ara la Sardana de les monges d'E. Morera, Judas Mercator Pessimus de T.L. Victoria o Doña Ubensa de Carlos Gustavino. L'expectació per aquest concert ha estat molt important i totes les invitacions ja estan exhaurides des de fa dies.

Un nou espai, modern i confortable

La nova sala compta amb materials de primera qualitat i s'ha dotat a aquest espai dels millors equipaments acústics, amb un sistema d'amplificació i megafonia, juntament amb un espai confortable i modern. Tal i com explicava ahir Joan Estrada, "l'aforament de la sala és variable depenent de l'actuació que s'hi pugui fer. Depenent de la formació musical que actuï es pot dimensionar d'una manera o altra, pots afegir o treure alguna fila més del cadiram de la sala i l'aforament està entre els 140 i 180". A banda, també s'ha recuperat l'entrada principal, que fins ara era un finestral. Ara l'accés serà per la façana que toca a l'avinguda del Baix Camp. Joan Estrada explicava també que "hem volgut tenir molta cura del tresor de la Cripta, que era una sala que tenia unes prestacions acústiques molt bones i s'ha fet una auditoria acústica. Hem aconseguit millorar-la, i n'estem molt orgullosos i satisfets". Finalment, també va voler convidar a tothom a conèixer la nova Cripta.

La història de la Cripta de l'Ermita

La Cripta de l'Ermita de la Mare de Déu del Camí ha estat oberta a la música i a la cultura des de la dècada dels anys 60. És l'any 1963 quan un grup de joves entusiastes fa una primera actuació per convertir l'espai en una sala polivalent. Amb la fundació de la Coral Verge del Camí, l'any 1968, aquesta entitat es fa càrrec d'algunes millores i ja a partir de l'any 1971 és la seu estable de la Coral fins als nostres dies. Aquell mateix 1971, el que aleshores era rector de la Parròquia de Santa Maria, Mossèn Josep Manresa, va cedir verbalment l'ús de la Cripta a la Coral Verge del Camí.
   
Aquesta primera etapa acabava el desembre de 2003 amb l’actuació del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana, dirigit per Jordi Casas amb el desig exprés d’actuar en aquest espai. Aleshores es va tancar al públic pel seu estat deplorable i manca de compliment de la normativa de seguretat, tot i que es van mantenir els assajos setmanals de la Coral.

Amb la intenció de poder rehabilitar la Cripta, la Coral Verge del Camí, l’any 2004, va procedir a formalitzar aquella cessió verbal feta per la Parròquia l’any 1971 i va ser redactat i signat un document de cessió de l’espai per part de la Parròquia i la Coral Verge del Camí. Un cop formalitzada la cessió de l’ús de l’espai, la Coral va procedir a encarregar la redacció d’un avantprojecte per dur-ne a terme l’adequació.

Comenta aquest article