Informació general

L'informe de sequera de la Generalitat contempla la recuperació de 8 pous en desús a Cambrils

Per Berta Ruiz

Obres de prospecció d'un pou a la zona del camp de futbol el maig de 2006, poc després de que Secomsa Aigües es fes càrrec del servei d'aigües

El Govern de la Generalitat ha fet públic, aquesta setmana, un seguit de possibles actuacions per a combatre la sequera que pateix el país. Les actuacions estan valorades en un total de 32'4 milions d'euros i se centren en la recuperació de recursos subterranis i l'execució de les obres destinades a possibilitar el proveïment d'aigua en vaixells a l'àrea metropolitana de Barcelona.

La recuperació de recursos subterranis és una de les solucions previstes pel Govern a l'hora de disposar de recursos addicionals per abastir a la població. En aquest sentit i pel que fa a la nostra demarcació, es recuperaran en l'àmbit de Reus diversos pous en actuacions que compten amb un pressupost d'1'15 milions d'euros i que permetran recuperar 11 pous que aportarien 0'2 hectòmetres cúbics d'aigua al mes. D'entre aquesta llista, Cambrils hi figura amb la recuperació de vuit pous en desús.

70 milions de litres d'aigua

A principis d'aquest any es va fer pública una convocatòria de subvencions adreçades als municipis connectats a xarxes d'abastament supramunicipals per fer front a les despeses derivades de la recuperació urgent de captacions d'aigua de pous en desús. Les obres estaven subvencionades en un 80%. Aquest passat dilluns 7 d'abril, es va fer públic l'informe de la Generalitat amb la relació dels municipis que posaran en marxa algun tipus d'actuació, ja sigui amb la posada en marxa de captacions històriques d'aigües o la descontaminació dels recursos. Cambrils figura a la llista amb la recuperació de 8 pous en desús amb un cabal estimat de 0,07 Hm3 per mes, el que signifiquen 70 milions de litres d'aigua al mes.

Cambrils farà 8 pous nous


L'Ajuntament de Cambrils s'havia acollit a aquesta convocatòria des d'un primer moment per tal de recuperar vuit pous que actualment estan en desús. Segons ha explicat Robert Benaiges a Revista Cambrils Diari Digital, "tenim vuit pous que en aquests moments estan en desús, perquè estan situats en llocs que no són adequats, ja que estan molt propers a les vivendes o que tenen algun problema particular, com excés de nitrats o d'altres particularitats. Són vuit pous que estan legalitzats per l'Agència Catalana de l'Aigua, però que no els utilitzem per problemes diversos. Per poder recuperar-los ens vam presentar a aquesta proposta de subvenció, per tal que es poguessin clausurar, però a canvi se'n poguessin construir vuit pous nous. La idea era clausurar aquests vuit i fer-ne vuit de nous, repartits per diferents zones del municipi". Robert Benaiges explicava també que aquesta recuperació es farà a mig o a llarg termini, "per tal de tenir més fonts d'aigua, però no perquè siguin punts que puguin subministrar aigua per pal·liar problemes de sequera a d'altres zones, no té res a veure".

Secomsa Aigües ja va recuperar al menys 8 pous l'any 2006

D'altra banda, cal recordar també que arran de la posada en marxa de l'empresa Secomsa Aigües, el dia 1 de març de 2006, es va tirar endavant la construcció de nous pous connectats a la xarxa d'abastament d'aigua. Aleshores, el regidor d'Urbanisme –Joan Recasens– informava a Revista Cambrils Diari Digital de la construcció de vuit pous, al costat de pous no operatius per contaminació de nitrats. Aquests pous agafaven aigua del segon aqüífer, a una profunditat de 80 i 115 metres.

Pagesos en peu de guerra

L'extracció d'aigua de pous ha posat els pagesos del Camp de Tarragona en peu de guerra i més davant l'anunci dels Ajuntaments de Reus i de Tarragona de cedir o vendre aigua destinada a l'àrea metropolitana de Barcelona. El passat dimarts hi va haver una reunió de pagesos a la Selva del Camp, convocada per Unió de Pagesos, en la que es va decidir iniciar manifestacions de protesta davant aquestes possibles extraccions. De fet, aquest proper dissabte 12 d'abril a les 11 hores del matí s'ha convocat la primera concentració de protesta a la plaça de la Font de Tarragona.

Comenta aquest article