Cultura

La Biblioteca Municipal celebra el Dia Internacional del Llibre Infantil i l'aniversari del naixement de Hans Christian Andersen

Per Anna Fargas

Pep Gómez va oferir un taller de  llibres animats als més petits

En motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, la Biblioteca Pública Municipal va organitzar ahir a la tarda una serie d'activitats adreçades als més petits i incloses dintre del programa "Dies de llibres".

El primer acte va consistir en la lectura d'un manifest realitzat pel Club de Lectura Infantil de la Biblioteca Municipal. Tal i com va explicar Rosana Andreu, responsable de l'activitat del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, la lectura del manifest forma part d'una proposta que "cada any realitza l'Organització Espanyola del Llibre Infantil i Juvenil a la que s'hi adhereix el ClijCAT, que és la mateixa organització a nivell català, i totes les llibreries, col·legis i biblioteques que ho desitgin. Aquest manifest s'encarrega cada any a un país i en aquesta ocasió a estat un escriptor tailandès qui l'ha redactat explicant, a partir de petites històries, com els nens tailandesos s'inicien en la lectura".

Celebració del naixement de Hans Christian Andersen

Com cada any, després de la lectura del manifest, la Biblioteca Municipal va aprofitar que el dia 2 d'abril coincideix amb la celebració de l'aniversari del naixement de Hans Christian Andersen per realitzar una activitat entorn d'aquest escriptor.

En aquesta ocasió Rosana Andreu va mostrar als nens i nenes els títols més coneguts de l'autor com "La Sireneta" o "El vestit nou de l'emperador", però va centrar l'activitat anomenada "Jugant amb Andersen" en altres contes menys populars del mateix autor, "El Rossinyol", "Ditona" i " El vell de casa tot ho fa bé". L'activitat va consistir en explicar només la meitat dels contes per tal que després els nens utilitzessin la imaginació per decidir el final del conte entre tots, tot i això Andreu va comentar que "si no hi ha molta participació deixem el llibre perquè el puguin acabar a casa, els deixem amb la intriga, per aquest motiu en aquesta ocasió s'han escollit contes d'Andersen menys coneguts".

Cal destacar que aquesta activitat continuarà el dia 23 d'abril a la carpa que la Biblioteca Municipal instal·larà en la zona del port, prop de les escales reials, amb el nom de "Amb I d'inacabats".

Pep Gómez va oferir un interessant taller de llibres animats

Per finalitzar les activitats del Dia Internacional del Llibre Infantil, Pep Gómez, enquadernador diplomat i apassionat de l'art d'animar els llibres, va oferir un taller de llibres animats.

El taller es va iniciar amb la fabricació d'una capsa, feta amb una cartolina vermella, per tal de guardar el llibre que més tard fabricarien els nens. Va ser a mesura que avançaven les explicacions de Pep Gómez que els nens i nenes assistents van anar descobrint en què consistia el taller, i es van anar interessant per la fabricació dels mecanismes que fan animar un llibre.

Pep Gómez va explicar als nens alguns dels mecanismes que s'utilitzen en els llibres animats i que actuen directament en obrir el llibre, explicat amb les seves pròpies paraules alguns d'aquests mecanismes són "el mapa que actua directament en obrir el llibre o els mecanismes de figures que s'aixequen mitjançant un mecanisme en angle". A més a més, Gómez va explicar com és una maqueta de llibre i com ell mateix fa els seus llibres.

Finalment, proveïts d'una portada i de cinc carpetes de cartolina de dimensions reduïdes, els nens i nenes van crear alguns dels mecanismes explicats per Pep Gómez i els van unir al seu gust per tal de crear el conte que desitgessin.

Comenta aquest article