Informació general

El Servei Català de Trànsit elaborarà un pla de seguretat viària a Cambrils

Per Berta Ruiz



Encaixada de mans entre el director del Servei Català de Trànsit –Josep Pérez– i Robert Benaiges, ahir durant la signatura del conveni
L'Ajuntament de Cambrils i el Servei Català de Trànsit van signar ahir un conveni per a la realització d'un pla local de seguretat viària.

A l'acte hi van ser presents, el director general del Servei Català de Trànsit –Josep Pérez Moya–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, la regidora de Protecció Ciutadania i Mobilitat –Laura Forcadell– i la directora dels serveis territorials d'Interior, Relacions Institucionals i Participació –Hortènsia Grau–, entre d'altres responsables del Servei Català de Trànsit.

Durant l'acte de signatura, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– valorava molt positivament aquest conveni de col·laboració, ja que segons va explicar, "des de l'Ajuntament hem encetat un projecte molt ambiciós de renovació de tota l'estructura de seguretat, en el sentit més ampli. Ara, ens queda el tema, referent a la mobilitat, per detectar tot allò que està malament i com podem millorar la seguretat, en una ciutat que creix i que genera problemes. El que volem és afrontar-los de manera seriosa amb un estudi, –una auditoria– que ens ajudi a saber com estem i que ens proposi solucions de futur per tal d'aplicar-les de manera estricta".

El Servei Català de Trànsit realitzarà un estudi viari de Cambrils

Per la seva part, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Laura Forcadell– també va voler avançar ahir alguns detalls d'aquesta diagnosi, "per tal de conèixer com estan les vies en el nostre municipi, tant les vies grans com els carrers petits, com tenim la sinistralitat, tota el tema de senyalització, si els fluxos circulatoris són els adients o si tenim deficiències. Tot allò que ens falta per tenir unes vies i carrers més segurs". De fet, segons va comentar Forcadell, després de l'estudi que es faci des del Servei Català de Trànsit, l'Ajuntament en podrà extreure les conclusions i prendre les decisions més adients.

Finalment, el director del Servei Català de Trànsit –Josep Pérez Moya– es va mostrar molt agraït per la total disponibilitat de l'Ajuntament de Cambrils, per tal de tirar endavant aquesta diagnosi. Segons va explicar, des del Servei Català de Trànsit es treballa en col·laboració amb els ajuntaments, a l'hora de desenvolupar "aquest instrument d'anàlisi que serveix per una gestió segura de la una mobilitat. L'experiència que tenim és que aquest tipus d'anàlisi que desenvolupem, acaba sent un bon instrument per a que l'ajuntament avaluï quines són les seves accions prioritàries de cara al futur vinculant mobilitat i seguretat. Això en ocasions va més enllà de la millora de la senyalització o la millora de la visualització de les interseccions. En ocasions també serveix per repensar-se qüestions des de la vessant urbanística del municipi". També pot ajudar a detectar possibles punts negres, afrontar-los i modificar-los.

Reduir la sinistralitat en l'àmbit urbà

El director general del Servei Català de Trànsit també comentava ahir, que l'objectiu principal és reduir la sinistralitat en l'àmbit urbà, però també la sinistralitat greu. Des de la Unió Europea s'ha fixat l'objectiu de reduir en un 50% els accidents greus amb víctimes mortals fins l'any 2010. Això, segons especificava ahir Josep Pérez, "és la suma de reduir la sinistralitat en l'àmbit interurbà i urbà. En l'àmbit urbà hi ha molts més accidents, però de menys gravetat. L'objectiu utòpic és zero víctimes mortals, però quan dic utòpic ho dic assumint el factor aleatori que sempre hi ha en totes les sinistralitat, perquè pots tenir una víctima mortal, però també pots no tenir-la".

Segons va explicar el director general del Servei Català de Trànsit, l'estudi diagnòstic podria estar enllestit en uns sis o vuit mesos, de cara a que l'Ajuntament de Cambrils pugui disposar d'aquest instrument per planificar el proper pressupost municipal. A banda de Cambrils, set municipis més de la demarcació de Tarragona també han realitzat un pla local de seguretat viària: Tarragona, Reus, Cunit, Amposta, Tortosa, La Galera i Montbrió. De fet, segons va comentar Josep Pérez Moya, "el nostre objectiu és que tots els municipis de més de 30.000 habitants i capitals de comarca tinguin un pla local de seguretat viària d'aquí a l'any 2010".

Comenta aquest article