Informació general

La moció sobre la Llei de Dependència presentada per CiU al ple extraordinari genera un intens debat entre tots els grups

Per Berta Ruiz

Moment de la votació de la moció presentada per CiU, en el ple del passat divendres

Un dels punts que va generar més debat i discussió en el ple extraordinari del passat divendres va ser la moció presentada per Convergència i Unió sobre la Llei de Dependència.

La portaveu del grup –Mercè Dalmau– va ser l'encarregada de fer la lectura d'aquesta moció, en la què es va instar a fer l'aprovació d'una sèrie de punts: reclamar al Govern de la Generalitat un Pla d’Actuació urgent amb els ajuntaments i consells comarcals per dotar-los del suport necessari per atendre adequadament el desplegament de la Llei; instar el Govern de la Generalitat a què aprovi immediatament el Decret de la Cartera de Serveis Socials, segons el que preveu la Llei.

També instar el Govern de la Generalitat a què desenvolupi el propi model català de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones amb dependència i, atès que la Generalitat té competència exclusiva en l’àmbit del serveis socials, garantir que els recursos que provenen de la Llei es destinin a finançar els serveis i prestacions que disposi la Cartera de Serveis Socials de Catalunya en el marc del model propi de promoció de l’autonomia personal i protecció de la dependència; instar el Govern de la Generalitat a què negociï amb el Govern de l’Estat el finançament necessari en el conveni bilateral previst en la Llei estatal per tal que tingui en compte el cost de la vida i el cost dels serveis socials a Catalunya i d’aquesta manera no es discrimini les persones beneficiàries i les seves famílies; instar el Govern de la Generalitat a què compleixi els terminis previstos a la Llei estatal; instar el Govern de la Generalitat a què revisi el quadre d’incompatibilitats fixat pel Departament d’Acció Social i Ciutadania i, de manera especial, que permeti a tots els perceptors de prestacions o serveis vinculats a la Llei, la percepció dels ajuts vinculats al Programa Viure en família; instar el Govern de la Generalitat a què equipari l’import màxim de la prestació econòmica vinculada a una residència a l’import que estableixi per a cada tipologia de dependència l’Acord de Col·laboració per a l’Acolliment residencial en centres col·laboradors, concertats.

També instar el Govern de la Generalitat a què garanteixi que la prestació vinculada a residència es concedeixi a tothom en condicions d’igualtat; instar el Govern de la Generalitat a què garanteixi que la totalitat dels recursos que aporti per complementar les prestació d’atenció a les persones amb dependència tingui el caràcter de dret subjectiu; instar el Govern de la Generalitat a què la prestació vinculada a l’Assistència Personal es calculi en funció de les necessitats reals de la persona dependent; instar el Govern de la Generalitat a què totes les prestacions i serveis acordats en el Pla Individual d’Atenció tinguin caràcter retroactiu des de la data de registre de la sol·licitud de valoració de la situació de dependència i instar el Govern de la Generalitat a què compleixi els seus compromisos de creació de places de residència assistida per a gent gran fins un mínim de 2.500 places/any.

Els tres grups del govern no aproven la moció presentada per CiU

Després de la lectura de la portaveu de CiU –Mercè Dalmau–, Robert Benaiges va ser el primer en prendre el torn de paraula. Segons va argumentar, "des del grup municipal del PSC no es donarà suport a aquesta moció, no perquè el contingut en general no pugui ser acceptable, sinó perquè no entenem que es vulgui reproduir un debat que ja es va fer en diferents àmbits de discussió on hi ha competència. És sorprenent que un grup com el seu, ara es plantegi això, quan durant 23 anys de govern van poder tirar endavant projectes i lleis sobre aquestes qüestions". Robert Benaiges també va apuntar que, "una llei d'aquestes característiques té les seves dificultats i hem de deixar temps al temps, tot i que des de la responsabilitat que tenim des de l'Ajuntament –des de la regidoria de Polítiques Socials i Salut– s'està treballant de manera intensa".

Des del grup municipal d'ICV tampoc es va donar suport a la moció presentada per CiU. El seu portaveu –Salvador Matas– va argumentar que "aquesta moció vol introduir confusió i inquietuds en un moment en què la llei s'està començant a desenvolupar i que es va aprovar amb un calendari d'aplicació que s'està complint. CiU vol justificar també allò que en 23 anys no va fer". Matas també va voler apuntar un parell de xifres comparatives, amb les què "relativitzar les exigències de CiU". Segons va detallar Salvador Matas, "l'any 2003 el govern de CiU tenia un pressupost de 139 milions d'euros i al 2008 el pressupost és de 1.627 milions d'euros, per tant un 120% més. Això ha suposat un avenç molt important respecte a l'herència que es va deixar després de 23 anys". Salvador Matas també va voler recalcar que moltes de les qüestions sol·licitades en la moció ja s'estan duent a terme, "es reclama una rapidesa en aquesta llei, que és molt complexa i que ja té un calendari aprovat. CiU vol sembrar inquietud, i no es pot acusar a la Generalitat de manca de rapidesa sobre el desplegament d'aquesta llei".

Seguint la mateixa línia que PSC i ICV, el grup municipal d'ERC tampoc va recolzar la moció. Joan Recasens va explicar que "no es pot intentar que la societat tingui aquesta inquietud i a més, jugar amb aquest col·lectiu de persones. La defensa de l'Estat del benestar i la millora de la protecció social és avui en dia un actiu de govern i una de les bases fonamentals, i tota llei que es desenvolupa sempre triga el seu temps. Si vostès en 23 anys van fer el que van fer, crec que l'actual govern de la Generalitat en el temps que porta està fent molt més que en 23 anys, amb un increment dels pressupostos i també donant respostes a les inquietuds de la societat".

Suport de la PLIC i PP

Per contra, els altres dos grups municipals de l'oposició –PLIC i PP– si van votar a favor de la moció presentada per CiU. El portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va recordar que "gairebé tots els punts de la moció els portàvem tots en els nostres programes electorals. Tot el que sigui accelerar el procés, li donarem suport. 
Per la seva banda, el portaveu del PP –Francesc Garriga– va recolzar també la proposta de CiU, argumentant que "aquesta moció no crea confusió. Tot el que sigui millorar una llei i fer aportacions és positiu. Si es demanen coses que la Generalitat ja les està fent, doncs millor que millor, i les que no estigui fent doncs s'insta a fer-les. És una instància a la urgència".

En aquest punt, Robert Benaiges va insistir en que "per això tenim als nostres parlamentaris per tal que facin la feina que els hi pertoca. Si ja s'està fent quin sentit té la moció. Saben quants expedients s'estan tramitant a Cambrils? I quines són les dades de Cambrils?". A aquestes preguntes, els tres grups municipals a l'oposició van respondre que no, tot i haver sol·licitat aquesta informació i no haver sigut entregada.

Sobre aquesta qüestió, Mercè Dalmau va explicar que havien requerit les dades referents a Cambrils, però que no les havien obtingut. Dalmau, va explicar que la moció es presenta a debat perquè "afecta directament al ciutadà i als serveis de benestar. No ho dubtem que es treballa intensament des del departament de Polítiques Socials i Salut, però molts departaments d'arreu de Catalunya estan desbordats. S'haurien d'exigir els recursos materials per fer-ho necessari, i el calendari no s'està complint. No es té voluntat de confondre a les persones". Finalment, Dalmau va voler puntualitzar que: "CiU va estar 23 anys pel recolzament de la ciutadania. I si no hi haguessin els 23 anys de CiU no sabrien de què parlar. perquè és un argument molt reiteratiu".

Comenta aquest article