Cultura

La Coral Verge del Camí interpreta una missa de Mozart

Per Noemí Tuset, Marcel Blàzquez

La Coral Verge del Camí, l’orquestra de cambra, els solistes i els directors, Xavier Puig i Núria Ortoneda, van rebre un calorós aplaudiment del públic en el Concert de Nadal
El passat 20 de desembre va tenir lloc el Concert de Nadal de la Coral Verge del Camí. Es va realitzar a les 10 de la nit a l’ermita de la Mare de Déu del Camí, i cal destacar que va ser el concert que va cloure el cicle de concerts del 2003. Enguany la Coral celebra el seu 35è aniversari, i per aquest motiu ha fet un programa especial pel Concert de Nadal.

La primera part del concert va constar de set nadales interpretades per la Coral i dirigides per la seva directora, Núria Ortoneda. La segona part, la Coral, juntament amb l’orquestra de cambra, va interpretar la Missa Brevis en fa major (KV 192) de Mozart, amb la direcció de Xavier Puig. Aquesta missa consta de diversos moviments: “Kyrie”, “Gloria”, “Credo”, “Sanctus”, “Benedictus” i “Agnus Dei”. Acompanyant la Coral i l’orquestra, cal destacar la col·laboració dels solistes: Natàlia Casasús com a soprano, Eva Suances com a mezzosoprano, Albert Deprius com a tenor i Jordi Boltà com a baix. L’assistència de públic va ser molt nombrosa i l’Ermita va quedar petita. Al finalitzar el concert, la Coral i l’orquestra va respondre als aplaudiments del públic amb dos bisos: El noi de la mare i el “Gloria” de la Missa de Mozart.

Presentació del CD enregistrat per la Coral Verge del Camí

En motiu del 35è aniversari de la Coral Verge del Camí, aquesta formació musical ha enregistrat un CD amb diferents peces del seu repertori. La presentació del CD es va realitzar el passat 18 de desembre, al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils, i durant l’acte va intervenir, en primer lloc, Vicenç Fortuny, actual president de la Coral Verge del Camí, que va fer un balanç del moment actual de l’entitat musical i un repàs històric fins arribar a aquest 35è aniversari, en motiu del qual han volgut enregistrar aquest CD.
 
Ignasi Cristià, encarregat de la presentació del CD; Robert Benaiges, alcalde de Cambrils, i Vicenç Fortuny i Núria Ortoneda, president i directora de la Coral

Després del president, va ser el torn de l’actual directora de la Coral, Núria Ortoneda, que va explicar quins van ser els criteris a l’hora de triar les peces que s’han enregistrat i va transmetre l’esforç que havia suposat la feina de gravar aquest CD, que es va realitzar en diferents sessions, primer al Conservatori de Música de Vila-seca i després a l’ermita de la Mare de Déu del Camí. El repertori triat consta de tres blocs, un primer protagonitzat per peces tradicionals, harmonitzades per Josep M. Mayol i acompanyades instrumentalment pel grup de música tradicional Traüt de Tarí. El segon bloc són tres cançons sud-americanes populars. Aquests dos blocs són fruit de la gira que van realitzar conjuntament la Coral i Traüt de Tarí per l’Argentina i l’Uruguai el setembre de 2001. El tercer bloc és de música sacra dedicada a la figura de la Mare de Déu i que acaba, per l’estreta vinculació de l’entitat amb la patrona dels cambrilencs, amb els Goigs a la Mare de Déu del Camí.

En motiu de la presentació del CD, la Coral va convidar Ignasi Cristià, escenògraf vinculat a la música i excantaire de la Coral Verge del Camí. Va començar el seu parlament recordant l’època en què va ser cantaire a la Coral i per motius professionals va veure’s desvinculat de Cambrils i també de la Coral Verge del Camí. Ignasi Cristià va dir del CD gravat per la Coral Verge del Camí que el va sorprendre per la seva frescor i que entenia que transmetia el moment actual de la Coral, amb incorporacions constants de gent jove i d’un repertori més variat en estils. Ignasi Cristià va acabar la intervenció amb una reflexió sobre la unió que hi ha entre totes les arts, que és en el món que ell es mou, i la necessitat de mantenir-se lligat a elles per construir una societat més sensible i menys conflictiva.

Va cloure l’acte l’alcalde de Cambrils, Robert Benaiges, que va transmetre les felicitacions del consistori a la Coral pel seu aniversari i va parlar de la necessitat que l’administració respongui a l’activitat cultural que es genera al municipi, ja sigui amb el suport econòmic necessari com també, i aquest és un tema que va considerar pendent, amb la infraestructura cultural necessària per acollir activitats culturals. Un refrigeri i una projecció d’imatges de les sessions d’enregistrament del CD van posar punt i final a l’acte de presentació d’aquest CD que es troba a la venda a les llibreries Ortiga, Serra, Bellart i Garriga de Cambrils pel preu de 12 euros.

Comenta aquest article