Societat

El taller artesanal Nat Olivé finalitza la Pàssia que acompanyarà el Sant Sepulcre en la processó de Divendres Sant

Per Anna Fargas

Les persones que han participat en l'elaboració de la Pàssia d'aquest any, ahir a la tarda

El taller artesanal de la família Nat Olivé va finalitzar ahir a la tarda la Pàssia que acompanyarà el Sant Sepulcre en la processó de Divendres Sant. 14 dones han estat treballant en la seva elaboració des de dilluns a la tarda i fins ahir dimecres a les 7 de la tarda, concretament 4 dones van començar a realitzar-la dilluns a la tarda i les 14 juntes hi van estar treballant els dos dies sencers següents. Una vegada finalitzada el que queda és col·locar-la al Sant Sepulcre per tal que estigui preparada per la processó de divendres.

Pel que fa a l'el·laboració de la Pàssia, Maria Teresa Nat, propietària del taller, va explicar en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital que "cada any vas inventant alguna cosa més bonica, a més, depenent de com veiem la fulla de la palma, ens venen les idees del que pots fer amb ella". De la Pàssia, Nat va comentar que ho destacaria tot ja que "ens barallem, fem i desfem però totes hi hem aportat alguna cosa".

La Pàssia al costat del Sant Sepulcre durant tot l'any

Cal destacar que en l'inici dels actes de la Setmana Santa a Cambrils, es va realitzar un homenatge d'agraïment a la família Nat per oferir des de l'any 1948 el palmó que porta el Sant Sepulcre. Fa 60 anys, la mare dels germans Nat Olivé va realitzar la primera Pàssia pel Sant Sepulcre, i a partir de llavors s'ha realitzat cada any.

Després de la processó de Divendres Sant, s'ha acostumat a deixar el palmó una temporada a l'Església i després s'ha penjat al balcó de la casa del mossèn. Però en aquesta ocasió, Maria Teresa Nat va explicar que "volem demanar al rector que la posi al costat del Sant Sepulcre durant tot l'any, a més els de la Congregació de la Sang també van dir que li demanarien".

L'any vinent, Nat espera a tornar a realitzar la Pàssia "l'any que ve si tenim salut hi tornarem". Tot i això va confessar que veu difícil que algú continuï amb la seva tasca, "si nosaltres no podem realitzar-la serà difícil que algú ho continuï perquè la gent jove fa altres activitats i no tenen temps per aprendre a fer palmes".

Processó de Divendres Sant

La Pàssia es podrà observar demà a la nit al costat del Sant Sepulcre en la processó de Divendres Sant que començarà a les 22 hores. La processó, organitzada per la Congregació de la Puríssima Sang amb la col·laboració de la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, de l'Associació d'Antics Alumnes de La Salle i dels feligresos, sortirà de la plaça de l'Església de Santa Maria i després de realitzar un recorregut pels carrers del Barri Antic acabarà, com ja ve sent habitual, a la plaça d'Espanya.

A més de les confraries i dels feligresos que acompanyaran els set tabernacles, també participaran en la processó els timbalers Cop de Cap, dues orquestres i, com a novetat, la banda de l'Escola Municipal de Música de Cambrils.

Comenta aquest article