Informació general

Arriba el X Festival Europeu de Curtmetratges FEC Cambrils-Reus amb gairebé 800 curtmetratges rebuts

Per Berta Ruiz

D'esquerra a dreta: Christian Inaraja, Sílvia Ferran, Empar Pont, Robert Benaiges i Joan Recasens

El proper 27 de febrer es donarà el tret de sortida al X Festival Europeu de Curtmetratges FEC Cambrils-Reus, enguany amb la principal novetat de la fusió entre ambdues seus. Cambrils serà la seu del 27 de febrer a l'1 de març, i Reus prendrà el relleu del 12 al 15 de març.
Ahir al matí es va presentar a l'Ajuntament de Cambrils l'edició del certamen, que va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens–, la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus –Empar Pont– i els directors del FEC Cambrils-Reus, Christian Inaraja i Sílvia Ferran.

El primer en prendre el torn de paraula va ser Robert Benaiges que va mostrar-se molt satisfet de poder presentar una nova edició d'aquest festival, que enguany compleix deu anys i que "ja és un clàssic del cicle festiu i cultural de Cambrils, i és tot un referent". Per la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Reus –Empar Pont–, aquests deu anys, "aquesta xifra rodona" suposa la consolidació del festival. Un festival, que segons Pont "volem potenciar i ser competitius dins del món dels festivals, no només a Catalunya, sinó més enllà, perquè té un caire europeu. Fins ara actuàvem de manera coordinada, però eren dos festivals, eren dues marques, i enguany vam decidir que fos un únic festival –que compta amb dues seus– i una única marca, perquè precisament aquesta única marca és el que ens ha de donar força per poder competir dins de l'espai europeu dels festivals". Finalment, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens– també va voler posar èmfasi en aquesta "redefinició i fusió dels dos festivals per prendre força dins de l'àmbit català i dins de l'àmbit europeu". Recasens també va voler avançar una de les principals novetats d'enguany, que serà el taller infantil de curtmetratges de dibuixos animats; així com l'equiparació econòmica dels premis en ambdues seus.

776 curtmetratges rebuts

Una de les directores del FEC Cambrils-Reus –Sílvia Ferran– va avançar algunes de les principals novetats d'aquesta edició, a la vegada que es va mostrar molt satisfeta de la fusió dels dos festivals, "un fet que ens puja molt l'ànim i ens dóna molta força". Una de les novetats d'aquesta edició serà el taller de curtmetratges de dibuixos animats que es realitzarà tant a Cambrils com a Reus. A banda, una altra de les novetats d'enguany serà la sessió Nice to meet you que reunirà en un esmorzar a tots els directors participants en el concurs estatal, juntament amb la premsa i públic per tal de compartir experiències i opinions. Aquesta jornada tindrà lloc el divendres 29 de febrer a les dotze del migdia a l'Hotel Tryp Port Cambrils. També continua l'activitat "Curts a la carta", però ho fa amb alguns canvis d'ubicació. Enguany, a Cambrils es podrà accedir a tot el fons de curtmetratges de totes les edicions del festival, dels dies 27 de febrer a l'11 de març al Centre Cultural, juntament amb l'exposició que també s'instal·larà a la sala Àmbits sota el nom de "FEC Cambrils, 10 anys de curtmetratges". A Reus, els "Curts a la carta" també canvien de seu i estaran disponibles del 12 al 31 de març a Cal Massó.

Homenatge a Jordi Domingo

El FEC Cambrils-Reus s'inaugurarà amb la celebració dels seus anys d'història, amb un record molt especial al cambrilenc Jordi Domingo –que va morir l'any passat– i que va ser un dels principals impulsors d'aquest esdeveniment. Els directors de cinema Manel Almiñana i Xavi Puebla han realitzat un curtmetratge sobre la trajectòria professional de Jordi Domingo, i serà presentat en la jornada inaugural el proper 27 de febrer a partir de les deu de la nit al Cinema Rambla. El dia 2 de març, també es projectarà la darrera pel·lícula que Domingo va produir, "Aqua, el riu vermell".

A banda, continuaran activitats clàssiques com el crèdit universitari "M'agraden els curts"; la sessió de Drugmetratges, adreçada al públic escolar; el Festival Nit amb actuacions nocturnes a la Black de Cambrils i a la sala Suau de Reus.
Enguany també s'arribarà a la cinquena edició del concurs de Microfilms, que s'ha convertit en la tercera secció oficial del festival. Aquest concurs va dirigit als cineastes amateurs que han de realitzar un curtmetratge d'un minut de durada, en només un cap de setmana, i a partir d'un motiu proposat. El rodatge es farà aquest proper cap de setmana.

Els curtmetratges més destacats i premiats

Christian Inaraja també va explicar que enguany, competiran en el festival treballs en qualsevol format, tant en cinema com en vídeo. En aquesta edició s'ha rebut la màxima quantitat de curtmetratges de la història del festival, procedents de molts llocs de la resta de l'Estat –sobretot Madrid, el País Basc i Barcelona– i a nivell internacional, sobretot provinents de França i d'altres països que mai abans havien participat al FEC. Inaraja va voler destacar alguns dels curtmetratges més destacats i premiats que es projectaran enguany durant les sessions. A nivell estatal, Alumbramiento de Eduardo Chapero-Jackson, que aquest darrer 2007 va rebre el premi al millor curtmetratge europeu i el curt d'animació Tadeo Jonesy el sótano maldito, que va ser premiat com el millor curtmetratges d'animació en els passats Premis Goya. A nivell europeu, Inaaraja va destacar la participació del curt romanès Valuri –premiat en la passada edició del Festival de Cannes–, el treball francès Meme pas mort o el curtmetratge belga Tanghi argentini.

Actes de cloenda

L'acte de cloenda a Cambrils tindrà lloc el dia 1 de març a les deu de la nit al Cinema Rambla. L'acte de lliuraments de premis serà presentat per l'actiu Anna Barrachina, i es donaran a conèixer els curtmetratges guanyadors en la competició nacional i el concurs de Microfilms. A més es projectaran els curts guanyadors i dos curtmetratges fora de competició "You fucking idiot" de Pau Roca i "Fiebre amarilla" de Guillermo Asensio.

Comenta aquest article