Cultura

Es presenta a Cambrils el llibre "Aquell regust d'ampla llibertat", en memòria a Josep Lluís Savall

Per Franc Prats, Berta Ruiz



Robert Benaiges, Joan Cavallé i Magí Sunyer, ahir en la presentació al Cinema Rambla
Ahir al vespre va tenir lloc al Cinema Municipal Rambla, la presentació del llibre Aquell regust d'ampla llibertat. Memòria de Josep Lluís Savall, en homenatge al cambrilenc Josep Lluís Savall Rom, desaparegut el juliol de 2006 i que ha estat editat per la Gent del Llamp.

La presentació de l'acte va anar a càrrec de l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– que va adreçar unes emotives paraules en record de Savall i els moments viscuts en la infantesa, i dos membres de la Gent del Llamp, Joan Cavallé i Magí Sunyer. Recordem que la presentació oficial del llibre va fer-se el passat 18 de desembre a la sala d'actes de l'Autoritat Portuària de Tarragona, entitat on Josep Lluís havia treballat i amb la qual estava molt vinculat.

Davant d'un Cinema Rambla gairebé ple, Magí Sunyer va fer un ràpid repàs per la història de la Gent del Llamp, des de que va néixer com un projecte cap allà als anys 70 –fruit d'una unió d'escriptors i artistes de diferents modalitats del Camp de Tarragona–, fins a l'edició de les seves darreres publicacions en col·laboració amb Cossetània Edicions.


En el llibre, que porta per subtítol "Memòria de Josep Lluís Savall", hi trobem poemes, contes, textos científics, dibuixos, pintures, fotografies i aportacions personals d'Antoni Torrell, Josep A. Baixeras Mireia Mata, Mar Anton i Andreu Pulido, Joaquim Mallafrè, Mercè Toldrà, Jesús Figueras, Pere Espanyol, Pere Navarro, Agustí Domingo, Fermí Roig, Marcel Pey, Maite Blay, Lluís Figuerola, Adam Manyé, Anton Roca, Lurdes Malgrat, Josep Bargalló, Nuri Mariné, Magí Sunyer i Joan Cavallé. El llibre compta també amb cinc textos del mateix Josep Lluís Savall.

Aportacions de tres cambrilencs

En el llibre d'homenatge a Josep Lluís hi ha les aportacions de tres cambrilencs: el doctor en Filologia Catalana Pere Navarro, la pintora Nuri Mariné i el poeta Adam Manyé.

Pere Navarro, en la justificació de la seva aportació, explica la seva vinculació amb Josep Lluís precisament amb una dedicatòria que aquest va fer a Pere Navarro en el seu llibre El vocabulari dels pescadors de Cambrils: "company de navegació filològica i convilatania, esperant que prosseguim per camins paral·lels les nostres històries".

L'aportació de Nuri Mariné, per la seva banda, és un conte manuscrit i amb dibuixos que porta per títol "Conte a una nena" i que està dedicat a la filla de Josep Lluís, segons ha explicat la pintora a Revista Cambrils Diari Digital. Segon l'autora, el conte, que parla d'una nena que du un fanalet a la mà en forma d'estrella, parla "del record i de no oblidar" i parla de coses relacionades amb les seves vivències amb el Josep Lluís. Nuri Mariné va regalar l'original del conte, en tinta xinesa sobre paper, a la filla de Josep Lluís.

D'altra banda, el poeta Adam Manyé ha participat en el llibre amb un poema titulat "Tan viva la flama suau" dedicat a Josep Lluís Savall Rom.

Comenta aquest article