Informació general

Es destaca la unió entre els diferents sectors en la inauguració de les IV Jornades de la Galera i la Cuina Marinera

Per Anna Fargas

Josep Pijoan, Josep Maria Siuró, Xavier Vicenç, Robert Benaiges, Lluís Vilà, Manel Morell i Oliver Klein en un moment de la inauguració de les Jornades ahir al matí

El tret de sortida de les IV Jornades de la Galera de Cambrils i de la Cuina Marinera es va donar ahir al matí a l'Escola d'Hoteleria de Cambrils. En la presentació de les Jornades hi van assistir representants de tots els agents que intervenen en l'organització d'aquestes, Robert Benaiges –alcalde de Cambrils–, Josep Pijoan –Patró Major de la Confraria de Pescadors de Cambrils–, Josep Maria Siuró –Gerent de la Cooperativa Agrícola de Cambrils–, Xavier Vicenç –director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya–, Lluís Vilà –director de l'Escola d'Hoteleria de Cambrils–, Manel Morell –president de l'Associació d'Hostaleria de Cambrils– i Oliver Klein –regidor de Promoció de la Ciutat–.

Durant l'acte tots els agents organitzadors van voler agrair-se mútuament les ganes amb les que han treballat i la bona predisposició de tots per aconseguir que les Jornades continuïn amb el mateix èxit que els anys anteriors. A més els representants de cada entitat van voler destacar la unió necessària entre elles per tal d'aconseguir uns bons resultats. Així
Oliver Klein va comentar que "és molt important haver aconseguit la fusió dels agents que treballen en la nostra ciutat, que són la pagesia, els pescadors, l'Escola d'Hoteleria i els restaurants del nostre municipi, que, per primera vegada, intentem treballar conjuntament  amb un mateix objectiu promocionar la gastronomia i donar a conèixer la nostra ciutat  i la nostra gastronomia durant aquest més de febrer". Manel Morell també va voler afegir que "tot és una família i tots hem de treballar per Cambrils" i Josep Pijoan també va destacar que "tots hem d'anar units i no hi ha d'haver cap discrepància per cap banda", a més a més tant Morell com Pijoan van voler animar l'inici de les Jornades amb paraules molt semblants  "visca Cambrils i visca la Galera". Per la seva banda Josep Maria Siuró va voler destacar els beneficis que pot reportar la implicació de la gent en aquestes Jornades "fem un esforç tots plegats pel bé de la gastronomia de Cambrils, pel bé dels pescadors i de la Cooperativa, l'èxit de les Jornades és un estímul perquè la juventut s'interessi per les nostres professions, hi ha d'haver un estímul econòmic per enganxar-los a continuar en la professió".

Més assistents, més restaurants, més concursants

Xavier Vicenç va voler destacar la sensibilitat que l'Ajuntament ha mostrat "cap el món dels pescadors i dels pagesos" i va alabar el fet que "amb un producte senzill i poc conegut heu sabut fer unes Jornades de promoció dels productes que surten del mar i de la terra i dels plats exquisits que es fan a Cambrils".

L'èxit d'assistència i participació en les Jornades anteriors ha fet que, tal i com va explicar Oliver Klein, "es parli molt de les Jornades, la gent de fora ens pregunta quan és perquè volen venir, i des de dintre del poble també es donen opinions, tot el poble en va ple, i que se'n parli és bo". Klein també va voler destacar la quantitat de personatges que han assistit en aquests quatre anys a les Jornades "com Carles Gaig, Montse Estruch, Carme Ruscalleda, Ismael Prados, Llorenç Torrado, crítics gastronòmics de primera i mitjans de comunicació especialitzats i no que saben i ubiquen que el més de febrer i ha les Jornades de la Galera".

Pel que fa al nombre de restaurants adherits a les Jornades Oliver Klein va explicar que han anat augmentant cada any, "el primer any van ser 25 restaurants, el segon 35, després 40 i aquest any ja en són 51 i això és un èxit".

Robert Benaiges també va voler destacar que el nombre de candidatures per al concurs de Joves Cuiners també ha arribat "a una xifra rècord", Benaiges va explicar que "de totes les candidatures només s'accepten 10 receptes que es consideren millors i són les que entren a concurs, aquest any hi ha hagut un rècord important de participació i s'ha apuntat gent de llocs tant distants com de l'altre costat de l'oceà, això demostra que hi ha un coneixement del que són aquestes jornades i una valoració de la importància que tenen".

Fregida de Galeres, Galerada Popular i concurs de Joves Cuiners

Pel que fa als actes que es realitzaran fins el dia 24 de febrer, durant la inauguració de les Jornades se'n van voler destacar alguns. Lluís Vilà va voler destacar que des de l'Escola d'Hoteleria es senten satisfets que el concurs "De la Mar als Fogons" per a joves cuiners es realitzi en les instal·lacions del seu centre. Per la seva banda, Robert Benaiges va voler destacar la participació dels restauradors "que al llarg dels 15 dies s'han volgut implicar amb l'elaboració de plats relacionats amb la galera i la cuina marinera". A més va voler fer un esment especial a les dues  "grans jornades d'activitat popular que es fan aquest diumenge 17 amb la Fregida de Galeres amb l'oli  i els calçots de la Cooperativa de Cambrils, i el diumenge 24 amb la Galerada Popular al Port de Cambrils". Pel que fa a la Fregida de Galeres, Josep Maria Siuró va voler agrair al Consell Consultiu de la Pesca "el seu entusiasme ja que ens han dit que no ens hem de preocupar per res més que posar l'oli i els calçots".

Pel que fa a la cloenda del dia 24, que tindrà lloc a les instal·lacions de la Masia Bach, l'alcalde de Cambrils va comentar que "esperem que ens pugui acompanyar el conseller Joaquim Llena". A més, fent referència al padrí de les Jornades, Oliver Klein va comentar que "volem que sigui sorpresa però ja estem en contactes amb un cuiner estatal de prestigi internacional, no podem dir molta cosa més, només que no  només hi ha bons cuiners a casa nostra sinó que també en podem trobar per exemple al País Basc".

El nom de Jornades de la Galera de Cambrils i la Cuina Marinera

Fent referència al conjunt d'actes organitzats per aquestes Jornades, Josep Pijoan va comentar que
"s'han reduït els actes festius i jo crec que és millor així, no cal tant de boom ja que allò principal és la galera". Sobre la qüestió del nom de "Jornades de la Galera de Cambrils i la Cuina Marinera" per a properes edicions, Pijoan va comentar que "el nom de i la cuina marinera aquest any s'ha fet per petició dels restauradors, però jo crec que s'ha de conservar la Jornada de la Galera simplement, i si es volen fer d'altres coses es poden fer moltes coses en d'altres dates que no siguin aquestes. Jo crec que no tenim perquè canviar el nom de les Jornades de la Galera és el punt de vista meu i el del Consell Consultiu de la pesca. Es poden fer les jornades que vulguem, temps i dies en tenim molts es pot fer el que es vulgui amb ganes de treballar tothom".

En finalitzar la presentació es va poder degustar un aperitiu fet a base de galera que els professors de l'Escola d'Hoteleria han realitzat per tal que es serveixi a l'Escola durant aquestes Jornades.

Comenta aquest article