Informació general

El Centre Cultural acull una xerrada sobre la revalorització de les pensions pel 2008 i les novetats normatives en matèria de seguretat social

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta: Javier Roca, Narciso Martín i Maricel Llaveria
El Centre Cultural i Ocupacional va ser l'escenari ahir al vespre d'una xerrada informativa sobre la revalorització de les pensions per aquest 2008, així com les novetats normatives que es donaran en matèria de seguretat social. A la xerrada que va anar a càrrec del director provincial de l'Institut Nacional de Seguretat Social a la demarcació de Tarragona –Narciso Martín Sanz– i el responsable de l'àrea d'incapacitat temporal –Javier Roca Ramírez– es van abordar diferents qüestions com les principals novetats normatives sobre les pensions mínimes, la paga de compensació per la desviació de la inflació de l'IPC o les pensions de viduïtat amb càrrega familiar.

Moments abans d'iniciar-se la conferència, Narciso Martín Sanz explicava Revista Cambrils Diari Digital alguns detalls sobre aquestes novetats normatives. Enguany es produirà un canvi, ja que entra en vigor la Llei d'Igualtat efectiva homes i dones, la llei sobre la prestació per naixement de fills i també la llei de mesures en matèria de seguretat social que implica la reforma de totes les prestacions, però especialment les pensions per incapacitat temporal, la pensió per incapacitat permanent i la pensió per jubilació. Segons va comentar Narciso Martín, és important que les persones coneguin com es revaloritzen les pensions, com s'actualitzen per aquest nou 2008 i quines són les principals novetats legals que es donaran en un futur. De fet, Narciso Martín precisava ahir que, "la llei busca tres objectius principals: per una part buscar una equitat i un equilibri entre el sosteniment entre el sistema de pensions i l'actualització del manteniment del poder adquisitiu; per altra banda, pretén mantenir uns principis d'equitat entre les diferents prestacions i també buscar que les pensions no perdin poder adquisitiu".

Enguany, 160.000 pensionistes nous

Pel que fa a les xifres, Narciso Martín va apuntar que enguany hi haurà prop d'un 2% més de nous pensionistes i jubilats, en relació als 8 milions de pensionistes i jubilats que hi ha actualment, per tant hi haurà uns 160.000 nous pensionistes durant aquest 2008. En el cas de Cambrils, el director provincial de l'INSS va apuntar que hi ha uns 3.500 pensionistes que a partir d'aquest passat mes de gener cobraran una mitjana de 700 euros per pensió.

D'altra banda, Martín també va assenyalar que el més important és "que enguany s'ha produït una desviació gran de l'IPC i això ens ha permès revaloritzar les pensions en un 4,1%. També s'ha produït un creixement de les pensions mínimes superior al creixement de l'IPC, –entre un 4% i un 6,5%– i a part, hem creat altres noves prestacions com és el "Txec-bebè" i també la prestació de paternitat per fill a càrrec. En aquest cas, Martín va apuntar que a Tarragona unes 3.500 persones han cobrat aquesta prestació, que abans no cobraven, i per import aproximat d'un 4 milions euros. Amb la desviació de l'IPC respecte l'any anterior, l'INSS ha pagat uns 24 milions d'euros més, i el total que enguany es pagarà mensualment serà d'uns 100 milions d'euros.

Comenta aquest article