Cultura

L'escriptora Care Santos realitza una xerrada en el marc del Pla de Lectura de l'IES La Mar de la Frau

Per Anna Fargas

l'escriptora Care Santos en una moment de la seva xerrada ahir al matí a l'IES La Mar de la Frau

L'escriptora Care Santos va visitar ahir al matí l'IES La Mar de la Frau per tal de conversar amb els estudiants de segon d'ESO que havien estat llegint la seva novel·la "La ruta de l'huracà". La conferència s'inclou dintre del Pla de Lectura que s'està duent a terme en aquest institut, des que es va inaugurar el curs anterior, i que té com a principal objectiu aconseguir que "els alumnes del centre siguin lectors" tal i com va comentar, en declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, Isabel Castro, professora de llengua castellana de l'IES i coordinadora de la biblioteca i del Pla de Lectura.

Conversant amb Care Santos

Nascuda a Mataró, Care Santos és una escriptora que ha publicat una trentena de títols entre novel·les, llibres de relats i novel·les breus dirigides al públic juvenil, entre d'altres. Alguns títols destacats són: "Deixa'm acabar", "Arcanus", "L'anell de la Irina", "Els ulls del llop" o "La ruta de l'huracà", que és la novel·la que l'ha portat a Cambrils. Santos ha guanyat diversos premis entre els que trobem l'Ana María Matute de contes (1998), el Gran Angular en Català (2000) i en Literatura Juvenil (2004), el premi Edebé (2003), o el Alandar de literatura juvenil (2005).

Només començar la xerrada, Care Santos va comentar als alumnes assistents que era "un privilegi poder compartir la novel·la amb vosaltres i tenir un diàleg". Per tant, després de fer una breu explicació sobre l'origen de l'obra, va comentar als alumnes que "vull que la xerrada es faci al vostre gust i m'agradaria que pregunteu, comenteu i critiqueu tot el que creieu necessari". Cal destacar que tots els alumnes van assistir a la xerrada amb el llibre de l'autora a les mans i amb gran interès per conèixer a Care Santos en persona.

El Pla de Lectura

Isabel Castro, professora de llengua castellana a l'IES La Mar de la Frau i coordinadora del Pla de Lectura, va explicar que aquest pla consisteix en "escollir una lectura i treballar-la des de totes les matèries que s'imparteixen a l'institut". En el cas de "La ruta de l'huracà" de Care Santos, Castro explica que "es narra la història d'una noia que viatja amb el seu pare, que és biòleg, a El Salvador; allí coneix una nova cultura i es troba amb la tragèdia de l'huracà Mitch; és llavors quan perd el seu pare al qual, acompanyada per un amic, haurà de busca recorrent tota la ruta per on va passar l'huracà".

Seguint la història que s'explica en la novel·la els alumnes han anat desenvolupant diverses activitats en cadascuna de les seves matèries, Isabel Castro va explicar que "han analitzat
els fenòmens metereològics, han estudiat els poetes que apareixen mencionats en l'obra com són Miquel Martí i Pol i Roque Dalton, poeta de El Salvador, han estudiat la geografia de centreamèrica, en l'aula de tecnologia han fet la reproducció d'un huracà, en la de música han conegut la música centreamericana, en educació física han après els jocs populars d'aquella zona i, fins i tot, combinant música i educació física han après a ballar ritmes de centreamèrica". Les activitats entorn d'aquest llibre van finalitzar ahir amb la xerrada que fa uns dies va fer Joan Carles Pallejà, creador de la pàgina web Meteocambrils, sobre els temporals a Cambrils i amb la visita de l'autora de l'obra.

Els alumnes amb els que es treballa el Pla de Lectura són els que estan cursant segon i tercer d'ESO, Isabel Castro va explicar que "quan acaba l'avaluació ja els hi diem quins són els llibres per al trimestre següent; en cada trimestre tenen 4 llibres per llegir, un per l'assignatura de llengua catalana, un altre per la de llengua castellana, un per exemple en naturals com és aquest cas i un altra de voluntari; programem la lectura, la llegeixen i després fem el treball". Les activitats relacionades amb el llibre es duen a terme durant dues setmanes i en cada matèria es dedica un temps, d'aquesta manera, Castro va comentar que "aconseguim que els alumnes vegin l'obra des de molts punts de vista,  part que la gaudeixen, perquè l'obra els ha agradat molt, al final treuen molts més coneixements i sobretot gust per la lectura".

Castro va explicar que "la resposta dels alumnes és molt positiva, perquè la base és escollir les obres que sabem que els hi agradaran, aprofitem totes les novel·les que hi ha en la literatura juvenil, que n'hi ha moltes, i escollim temàtiques concretes que puguin interessar als joves i treure'n un profit". Aquest segon trimestre el Pla de Lectura s'aplicarà als alumnes de tercer d'ESO amb l'obra "Els silencis de la boca de la mina" de l'escriptor de Reus Andreu Sotorra, el qual també vindrà a fer una xerrada, des de la matèria d'Educació per la Ciutadania, i en el tercer trimestre es farà el mateix amb una altra obra.

Comenta aquest article