Informació general

El Reglament Orgànic Municipal és aprovat per unanimitat, amb la inclusió d'algunes propostes de l'oposició

Per Berta Ruiz

Imatge del plenari d'ahir al vespre mentre s'arribava a un consens per aprovar el ROM

Ahir al vespre es va celebrar a la sala de plens del consistori el ple ordinari del mes de gener. Un dels principals punts que es van aprovar ahir va ser l'aprovació definitiva del Reglament Orgànic Municipal, amb els vots a favor de tots els grups municipals. Cal destacar que la sessió plenària d'ahir va estar marcada per un absolut clima de consens, entesa i acord en gairebé tots els punts de debat.

Després que en el ple ordinari del passat mes de novembre s'aprovés inicialment el Reglament Orgànic Municipal amb els vots en contra dels tres grups de l'oposició, ahir es va poder aprovar definitivament amb un acord unànime i amb el consens de tots els partits polítics. L'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– es felicitava ahir d'haver pogut asseure's, negociar i consensuar les diferents propostes i al·legacions realitzades des dels diferents partits. Al nou document aprovat ahir, s'han inclòs algunes modificacions i aportacions que han donat com a resultat un instrument que ha de servir no només per aquest mandat, sinó que haurà d'estar en vigor durant molts anys. Robert Benaiges va agrair "aquesta bona entesa i aquesta bona voluntat per tal d'arribar a un acord entre tots, i arribar a una conclusió conjunta que és que el ciutadà tingui la màxima informació".
En la roda de premsa prèvia al ple, Joan Recasens també valorava molt positivament haver pogut consensuar entre totes les forces polítiques un document comú. De fet, Recasens va explicar que "aquesta és la primera vegada que ens presenten unes al·legacions per escrit, i les hem parlat, les hem consensuat i les hem pactat. Sempre se'ns titlla que som una mica dictatorials, que no tenim en compte a l'oposició, i no és així, i en aquest cas s'ha demostrat". Salvador Matas també va afirmar que "és molt important assolir aquest acord, per tal de definir les normes i les regles internes de joc dins de l'Ajuntament. Hem estat capaços de seure i arribar a uns acords. Aquest govern, sap i vol consensuar i té aquesta voluntat".

Des dels grups de l'oposició també es felicitaven ahir d'aquest acord consensuat entre tots els grups. Des de la PLIC, Xavier Martí va voler agrair al govern la seva bona voluntat i la seva predisposició a tenir en compte les diferents propostes presentades des de l'oposició. La portaveu de CiU, Mercè Dalmau també va expressar la seva satisfacció i el consens aconseguit entre tots, i va instar a l'alcalde de Cambrils a agafar el compromís públic de garantir el compliment de l'article 11 del ROM, que contempla la participació de tots els grups polítics als mitjans de comunicació municipals. Sobre aquesta qüestió, Robert Benaiges va manifestar que té el compromís, i el va fer públic ahir, de garantir la intervenció de tots els partits als mitjans públics, que ha de ser una realitat en un breu període de temps amb l'aportació d'un document amb el consens de tots els partits polítics. Finalment, des del Partit Popular –ahir representat pel regidor Iñaki Carnero– també es va voler donar suport a aquesta aprovació definitiva del ROM, tot i que segons Carnero "aquest reglament no era necessari".

Reglament de Participació Ciutadana

Ahir també es va aprovar la modificació puntual del Reglament de Participació Ciutadana, que s'afegeix com annexe del Reglament Orgànic Municipal. Aquest reglament regula la possibilitat que els ciutadans puguin fer arribar les seves preguntes, propostes o peticions al plenari de l'Ajuntament a través d'una recollida de signatures, amb un mínim de 250 signatures. Des dels grups de l'oposició també es van felicitar d'aquest acord. Xavier Martí de la PLIC, es felicitava també d'aquesta modificació del Reglament de Participació Ciutadana, perquè aquesta era una de les al·legacions presentades des del seu grup al Reglament Orgànic Municipal. D'altra banda, Martí també va instar al govern a fer la màxima difusió entre les entitats i associacions per tal que siguin coneixedores d'aquest important instrument de participació ciutadana. Per la seva part, Mercè Dalmau també va mostrar-se satisfeta de poder tirar endavant una iniciativa proposada per CiU, "molt interessant per fomentar la participació i apropar el sistema de gestió als ciutadans".

Modificació puntual del POUM

El ple també va aprovar per unanimitat la modificació puntual del POUM, per a la implantació d'espais on construir habitatges dotacionals públics dins del sistema urbanístic del municipi. Robert Benaiges va explicar que per tirar endavant la construcció de dues promocions d'habitatges dotacionals als carrers d'Anoia i Castell de Peralada –en conveni amb la Generalitat de Catalunya– és necessari fer aquesta modificació, perquè els terrenys que s'ocupen estan catalogats com equipaments. De fet, segons va afirmar Benaiges, "com que tenim la intenció de poder impulsar més habitatges d'aquestes característiques, el que fem és una aprovació genèrica per tal d'evitar que cada vegada que fem un conveni d'aquestes característiques s'hagi de modificar el pla general".

Aprovació de la memòria de gestió de la Societat d'Aparcaments Municipals

Com a pas final, ahir també es va aprovar la memòria i la documentació complementària, així com la forma de gestió –que serà de societat limitada– de la Societat d'Aparcaments municipals. Recordem que aquesta societat gestionarà tres coses: els pàrquings municipals i zones blaves, el tema de mobilitat (grues) i el transport públic, amb l'objectiu de millorar el rendiment i eficàcia d'aquests serveis.
Sobre aquest punt, el PP va votar en contra, ja que segons va manifestar Iñaki Carnero "és una despesa innecessària i excessiva". Els altres partits van votar a favor.

Adhesió a la candidatura dels Jocs de la Mediterrània de Tarragona 2017

El ple ordinari d'ahir també va aprovar per unanimitat l'adhesió a la candidatura dels Jocs de la Mediterrània de Tarragona 2017. La ciutat tarragonina és candidata i opta a l'organització d'aquest esdeveniment i ha obert al territori la possibilitat d'acollir alguna de les disciplines que es disputin. Des de l'Ajuntament de Cambrils es valora molt positivament la possibilitat de poder ser seu d'alguna de les proves, si finalment, Tarragona és escollida com a seu d'aquests Jocs de la Mediterrània.

Altres temes

També es va aprovar per unanimitat la petició al Departament d'Interior i Relacions Institucionals, la delegació de les competències sancionadores de la policia sobre les activitats recreatives, l'espectacle i els establiments públics. Sobre aquesta qüestió, Benaiges va manifestar que aquesta delegació de competències ajudarà a agilitzar aquests processos, ja que tenen una tramitació complexa. Per exemple, quan es produeix una queixa vers a un establiment musical, l'Ajuntament de Cambrils podria tramitar l'expedient i posteriorment enviar-ho a qui tingui la competència, i aconseguir d'aquesta manera agilitzar tota la tramitació. De fet, la normativa que regula aquesta delegació de competències, parla d'ajuntaments de més de 50.000 habitants, o municipis turístics que de mitjana anual tinguin aquesta xifra.

Finalment també es va aprovar amb els vots a favor de l'equip de govern, CiU, PP, PLIC –excepte Xavier Martí, que va abstenir-se com a afectat– la liquidació definitiva i la modificació inicial de les contribucions especials al carrer dels Pins, situat a la zona de Sol Cambrils. Una modificació per tal d'adequar les contribucions especials d'aquesta zona a la realitat de totes les contribucions especials dels diferents barris.

Control de l'acció de govern

En el control de l'acció de govern, precs i preguntes, el portaveu de la PLIC –Xavier Martí– va preguntar sobre el projecte de remodelació de la rambla de Jaume I, que ha de millorar tot el sistema de clavegueram i recollida d'aigües. Sobre aquesta qüestió, el regidor d'Espai Públic, Paisatge i Medi Ambient –Joan Mas– va explicar que s'està treballant en el projecte. És un projecte de gran envergadura que ha de donar resposta als problemes de sobreeiximent d'aigües en aquesta zona del port. Segons va explicar Mas, s'està en negociacions amb Ports de la Generalitat per tal de fer arribar un gran col·lector fins a la platja del Regueral i que aquest pugui expulsar les aigües a 500 metres mar endins.
 
Xavier Martí també va preguntar sobre la manca de marquesines de transport públic en alguns punts del municipi com el Vial del Cavet. Segons va explicar Robert Benaiges, "la competència per aquesta instal·lació és de Transports de la Generalitat, i fa molts anys que ho reclamem. La Generalitat té problemes per instal·lar aquestes marquesines perquè no tenen prou stock. Ho hem sol·licitat moltes vegades, però no ho aconseguim. I és clar, això genera problemes de senyalització de les parades i també la manca d'aixopluc". De fet, segons Benaiges, altres poblacions de l'entorn també tenen aquesta problemàtica.

Finalment, Mercè Dalmau va preguntar sobre dues qüestions. La primera d'aquestes, sobre la intencionalitat de Cambrils de ser seu fixa dels estudis d'INEF. Segons va explicar Robert Benaiges, "volem ser seu universitària i tenir una facultat o una escola perquè Cambrils s'ho mereix. La Generalitat ho està explorant, perquè les universitats de Tarragona i Girona –que no tenen aquests estudis– ho puguin assumir. La Universitat Rovira i Virgili no té una intenció directa, però sí té una voluntat d'entesa. Hi ha d'altres poblacions que també ho han sol·licitat, però Cambrils té un posicionament favorable. Volem que el campus esportiu de la URV sigui Cambrils". Robert Benaiges també va avançar que la propera setmana tenen una reunió amb la Generalitat per abordar aquest tema.

L'altra qüestió que va apuntar Mercè Dalmau va ser sobre l'estat de les obres de construcció de l'hospital lleuger. Sobre aquest tema, Joan Mas va manifestar que les obres segueixen el seu curs normal, i que actualment s'està treballant en la instal·lació de la llum, l'aire condicionat, etc. Tot i això, va explicar que el projecte inicial s'ha reformat en algunes qüestions. Inicialment es preveia una sala d'operacions per fer operacions senzilles, i ara s'ha inclòs una sala d'operacions on s'hi puguin realitzar operacions de més envergadura. Per aquesta qüestió, s'ha modificat el projecte i és possible que es produeixin alguns retards en el termini d'obres. No obstant, segons va manifestar Joan Mas es preveu que aquest estiu ja es pugui posar en marxa el nou servei d'urgències.

Comenta aquest article