Cultura

Es restaura una creu del carrer de les Creus

Per Elena Martí

Feines de restauració a la creu del carrer de les Creus
Aquest mes d’agost, la Congregació de la Sang de Jesucrist de Cambrils ha fet restaurar una de les dues creus que es conserven al carrer de les Creus. Amb aquesta restauració, es conserva i es deixa constància d’un símbol religiós del viacrucis. El Taller Gam Restauració de Reus, format per Anna Miralles i Mercedes Brunet, s’ha encarregat de dur a terme la restauració d’aquesta pintura. Es tracta d’una obra que representa la novena estació del viacrucis, situada a la façana de la casa particular de Joan Ferrando.

Aquesta obra es va realitzar amb pintura al fresc, que consisteix a fixar els pigments quan la paret és humida per a una millor conservació. L’obra representa una creu llatina de color negre que està pintada sobre un fons de color terrós. Aquesta creu està envoltada d’una sanefa amb motius florals. Al centre de la part superior, es pot llegir la data d’elaboració de l’obra “1848”, però no se’n sap l’autor. Al centre de la part inferior, es pot llegir “NONA” per representar la novena estació del viacrucis. La creu està flanquejada per la representació dels improperis: a la part esquerra de l’espectador es pot veure una vesta, una llança i una escala, i a la part dreta un gall amb un gerro, un fuet, una espasa i una palma. Com que l’obra pictòrica estava en bon estat de conservació, el procés de restauració va ser ràpid, es va realitzar entre els passats dies 10 i 11 d’agost. Segons la restauradora Mercedes Brunet “l’obra es va consolidar amb pintura sobre paret per pujar els tons dels colors i així poder-los treballar”. Cal dir que s’ha repintat un tros de sanefa que faltava, però s’ha pintat diferent de l’original per poder distingir la part nova de l’antiga.

Segons la filòloga Montserrat Vidiella, a Onomàstica de Cambrils i del seu terme municipal, “aquest carrer es va formar a partir del moment en què s’enderrocà la murallla que tancava el nucli antic per la banda oest”. L’origen del nom del carrer sorgeix perquè es realitzen les oracions del viacrucis i, per aquest motiu, hi havia representades les tretze estacions per seguir el recorregut des de la Parròquia en direcció a l’actual plaça del Setge. Actualment, només es conserven dues de les creus i algunes fornícules per a imatges religioses.

Comenta aquest article