Informació general

L'Ajuntament presenta la Xarxa de Centres Cívics de Cambrils

Per Berta Ruiz

El Centre Cívic de la muralla serà el proper que es construirà
El Centre Cívic de la muralla serà el proper que es construirà

L'Ajuntament de Cambrils va presentar ahir en roda de premsa la Xarxa de Centres Cívics de Cambrils, que inclou els diferents centres cívics del municipi com el de Nou Cambrils, el Centre Cívic Les Basses, el Centre Cívic de Vilafortuny, i la inclusió del Casal Municipal de la Gent Gran dins d'aquest entorn d'espais culturals, esportius i de participació.

A l'acte de presentació hi va ser present l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein–, la directora del Casal Municipal de la Gent Gran –Iolanda Vidiella– i la tècnica de l'Àrea de Participació Ciutadana –Núria Ferrando–. El primer en prendre el torn de paraula va ser l'alcalde que va valorar la posada en marxa d'aquesta xarxa de centres cívics com "una aposta clara per a que la ciutadania de Cambrils, de manera individual i col·lectiva i a través de les entitats i associacions, puguin fer les seves activitats en espais de referència i de qualitat". Una aposta, que segons Benaiges ja es va iniciar en el passat mandat amb la construcció i posada en marxa de diferents centres cívics, i que al llarg d'aquest mandat es vol continuar amb nous equipaments d'aquest caire. Robert Benaiges va avançar alguns d'aquests nous futurs equipaments i els seus diferents emplaçament. El projecte més prioritari i més immediat que es vol tirar endavant és el futur Centre Cívic de La Muralla –en el marc de la Llei de Barris– i que estarà situat en l'espai que abans estava ocupat pels bombers. Els altres dos equipaments que es preveuen tirar endavant en un futur, estan situats al Molí de la Torre –en un solar situat al costat del carrer de Català Roca– i l'altre a la zona de Ponent. Sobre aquesta zona, Benaiges va apuntar que el Mas de l'Arany podria ser l'espai escollit, tot i que encara no és definitiu.

Per Robert Benaiges, l'impuls d'aquesta Xarxa de Centres Cívics té dos objectius molt clars. En primer lloc, possibilitar a la gent que s'associï a entitats, associacions i col·lectius "per fer activitats de caire esportiu, cultural o social i així fer ciutat. I el segon objectiu és crear espais, on aquestes activitats es puguin realitzar d'una manera adequada".

Centres Cívics com a espais de referència

Per la seva banda, Oliver Klein va explicar que amb aquesta campanya d'informació i divulgació d'aquesta Xarxa de Centres Cívics, "volem que els diferents barris tinguin els Centres Cívics com a espais de referència per a la seva activitat. I al Casal Municipal de la Gent Gran també li volem donar el mateix sistema de gestió". Segons va detallar Klein s'unificaran les línies estratègiques de gestió dins d'aquesta Xarxa de Centres Cívics, "ja que cada edifici venia marcat per una trajectòria particular". Per exemple, als centres cívics de Les Basses i Vilafortuny hi ha diferents serveis municipals descentralitzats com l'OAC, oficines de la Policia Local i d'altres departament municipals; mentre que al Centre Cívic de Nou Cambrils hi ha una mancança important d'aquest tipus de serveis, un programa d'activitats molt més ampli o un horari d'obertura del centre molt més flexible. Sobre aquesta qüestió, Oliver Klein va avançar que s'incidirà de manera molt directa en aquest espai, ja que s'hi volen incloure nous serveis municipals descentralitzats, ampliar els seus horaris i introduir un sistema de gestió similar al de la resta de centres cívics municipals.

Per la directora del Casal Municipal de la Gent Gran –Iolanda Vidiella–, un dels objectius clars del Casal és el foment de les activitats ja siguin esportives, socials o culturals destinades a la gent gran. Un objectiu que segons va valorar s'assoleix amb escreix, "perquè el Casal té més de 3.000 usuaris, una xifra que mostra l'èxit i ús de les més de 30 activitats que funcionen des d'octubre a juny". També s'hi realitzen activitat puntuals, organitzades per d'altres entitats i entitats que hi tenen el seu espai permanent com són l'Aula d'extensió universitària de la URV, el Club de Billar Cambrils, la Junta del Casal Municipal de la Gent Gran o els Amics de la Gent Gran de Cambrils, amb més de 30 voluntaris que atenen a una cinquantena d'avis.

Cal destacar que cadascun dels Centres Cívics tenen unes activitats estables i d'altres puntuals. Al Centre Cívic de Nou Cambrils hi ha l'Associació de Veïns de Nou Cambrils i la Comissió de Dones de l'Associació de Veïns de Nou Cambrils. El Centre Cívic de Vilafortuny hi ha l'Associació Cultural de Vilafortuny, l'Associació Dones de Vilafortuny, l'Associació Esportiva de Vilafortuny i és la seu del Consell de Barri de Vilafortuny i urbanitzacions de Llevant. Al Centre Cívic Les Basses hi ha l'Escola de Puntaires de Cambrils, l'Associació Fotogràfica de Cambrils, les Dones Amunt i el Consell del Barri del Port. A banda, també hi tenen el seu espai, la Penya Barça, l'Arjau-Vela Llatina, l'Associació de Veïns del Barri del Port i l'Associació de familiars i malalts d'Alzheimer de Cambrils.
Cal destacar però, que totes les associacions que vulguin fer ús dels espais de cadascun dels equipaments poden fer la seva reserva prèvia.

Comenta aquest article