Informació general

L'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor va rebre 500 visites l'any 2007, un 40% més que l'any anterior

Per Berta Ruiz



D'esquerra a dreta, Verònica Galiana, Oliver Klein i Núria Ferrando, ahir en roda de premsa
Ahir al matí es va presentar en roda de premsa la memòria anual de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) corresponent a l'any 2007. A l'acte hi va ser present el regidor de Promoció de Ciutat i Relacions Cíviques –Oliver Klein–, la tècnica de Participació Ciutadana –Núria Ferrando– i la responsable del servei de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor –Verònica Galiana–.

Oliver Klein va valorar la projecció d'aquest servei, que va néixer l'any 2003 amb la voluntat de vetllar pels drets dels consumidors. Segons va apuntar Oliver Klein, el primer any es van rebre gairebé 300 consultes, el segon any es van superar les 359 i l'any passat ja es va arribar a les 500 consultes, unes xifres que tal i com va explicar Klein "demostren una progressió d'augment de les consultes molt interessant, i l'èxit que està assolint aquest servei amb una creixent cultura de la defensa dels drets dels consumidors".

501 assistències durant l'any 2007

La responsable del servei de l'Oficina Municipal d'Informació al Consumidor (OMIC) –Verònica Galiana– va detallar ahir en roda de premsa les dades assolides durant el passat any. Durant l'any 2007 es van tramitar un total de 501 assistències, un augment del 40% respecte a l'any anterior quan es van rebre 359 consultes i queixes. Aquestes xifres suposen una mitjana de 41 assistències ateses al mes i unes 10 assistències ateses a la setmana.
D'aquestes 501 assistències, 261 corresponen a reclamacions, denúncies i queixes, és a dir, un 52%; mentre que 240 van correspondre a consultes d'informació i assistències tècniques, és a dir, un 48%. Segons va explicar Verònica Galiana, "encara impera la cultura de la reclamació, però la gent cada vegada és més conscient de la prevenció i per tant, de la informació".

Pel que fa al mes on es concentra un major nombre de reclamacions i consultes, Verònica Galiana va apuntar que és l'agost, ja que hi ha un augment molt important de la població de Cambrils amb la rebuda de turistes i turisme de segona residència i també perquè les temàtiques que prenen més rellevància a l'estiu són temes relacionats amb les agències de viatges, els mitjans de transport, l'allotjament, etc. Durant aquest mes es van rebre un total de 55 consultes, seguit del mes d'octubre quan es van rebre 52 consultes.
Pel que fa a la temàtica de les assistències quant a reclamacions, queixes i denúncies destaca especialment el sector de les telecomunicacions, amb un total de 86 reclamacions. Bona part d'aquestes es deuen a problemes de facturació, problemes amb la prestació dels serveis, etc. I dins d'aquest sector, l'àmbit que rep més reclamacions i queixes és el sector de la telefonia mòbil i internet. Després, el segon sector sobre el què es reben més reclamacions i queixes són les botigues d'electrodomèstic i noves tecnologies, amb 32 reclamacions, sobretot per temes d'incompliment de garanties. En quant a l'apartat d'assistència i consultes tècniques cal destacar que el sector de les telecomunicacions torna a ser el més destacat amb 42 consultes, seguit de l'habitatge i temes sobre arrendament.

Un 56% d'expedients resolts positivament

Les tramitacions de les assistències es poden fer a través de diferents vies: denúncia –es posa en coneixement de l'administració un fet que pot constituir una infracció administrativa en matèria de consum i de disciplina de mercat–; queixa –es tramet un escrit de queixa a l'empresa–; o reclamació –quan un producte és defectuós o el servei prestat ha estat incorrecte es pot demanar una reclamació dels danys soferts i es tramita a través de la mediació o l'arbitratge–. Des de l'OMIC, s'utilitza principalment la mediació, que és un sistema gratuït de mediació entre el client i l'empresa, a través de la intervenció d'experts en negociació.
L'any 2007 es van mediar positivament un 56% dels expedients; en un 10% dels casos la mediació va ser negativa; un 16% segueixen en tràmit; un 4% dels casos es van traslladar a un altre organisme competent i un 5% dels casos es van arxivar.

Del total d'assistències efectuades durant l'any 2007, en un 72% dels casos es va fer a través de la via presencial entre el consumidor i el responsable de l'OMIC. D'altra banda també s'atenen casos a través de la via telefònica, correu o via correu electrònic en un 5% dels casos.

Per posar-se en contacte amb l'OMIC es pot trucar a l'Ajuntament i demanar cita prèvia o bé escriure un correu electrònic a: vgaliana@cambrils.org o omic@cambrils.org. L'horari d'atenció és els dimarts de 10 a 13 i de 15 a 17 hores i els dijous de les 10 a les 13 hores.

Comenta aquest article