Cultura

El nou Pla de Museus de Catalunya millorarà i reforçarà la xarxa de museus locals

Per Berta Ruiz

Aspecte del Molí de les Tres Eres, un dels espais del Museu d'Història de Cambrils

La Generalitat va presentar aquest passat dilluns 21 de gener, el Pla de Museus de Catalunya per reordenar i reequilibrar el sistema de museus de Catalunya.

A l'acte de presentació hi van ser presents el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresseras, el secretari de Cultura –Eduard Voltas–, el director general del Patrimoni Cultural –Josep Maria Carreté– i diferents directors de museus d'arreu de Catalunya, entre els quals hi va ser present el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, que ha valorat molt positivament aquesta proposta "que reforçarà el mapa museístic català", tal i com va manifestar el passat dimarts a Revista Cambrils Diari Digital.

Millorar i coordinar el mapa de museus de Catalunya

El Pla de Museus de Catalunya que ha estat aprovat per la Junta de Museus de Catalunya, és una proposta de reorganització museística del país que té per objectiu millorar la qualitat dels centres i coordinar les polítiques dels museus nacionals amb les dels museus locals. Es crearan els museus de Societat i de Ciències Naturals, que se sumaran als altres dos museus nacionals, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC). Cada museu nacional disposarà de xarxes territorials de museus o espais patrimonials. També es crearà la Xarxa de Museus Locals de Catalunya i es posaran en marxa els Serveis d'Atenció Museística (SAM), que donaran servei assistencial als diversos museus de la seva zona i dinamitzaran les seves col·leccions.
Amb aquest Pla, en els propers tres anys es destinaran 28 milions d'euros a millorar i enfortir els museus locals amb l'objectiu d'equilibrar els museus nacionals i els museus locals.

Per Gerard Martí, aquesta proposta "beneficiarà, prioritzarà i s'intervindrà molt intensament en els museus locals. Els recursos i els esforços aniran a potenciar aquest teixit de museus locals, que en aquest moment hi ha arreu del país. Aquest pla també vol potenciar la relació entre els museus locals, unes relacions que es veuran enfortides econòmicament".
D'altra banda, pel que fa als espais museogràfics, el director del Museu d'Història de Cambrils va comentar que el Pla preveu que "hi hagin xarxes temàtiques amb els museus nacionals, amb la idea de vertebrar un projecte amb forma de piràmide, en la qual a dalt hi hagi un museu de referència". De fet, els museus locals que tinguin diferents espais com és el cas del Museu d'Història de Cambrils –que compta amb la Vil·la Romana de la Llosa, el Molí de les Tres Eres, la Torre del Port i la Cooperativa Agrícola– podran decidir en quin àmbit entren sense el seu àmbit temàtic.

En aquestes xarxes només en formaran part aquells museus registrats que tinguin uns estàndards de qualitat mínims. El sistema de cadascun dels quatre museus nacionals serà: el sistema del Museu de Societat que disposarà de tres xarxes que representaran les principals ciències socials com la xarxa de museus d'història local i de monuments, la xarxa de museus i jaciments arqueològics i la xarxa de museus d'etnologia. El sistema del Museu de Ciències Naturals que estarà format pels museus d'història natural i pels jardins botànics i jaciments paleontològics ubicats en el conjunt del territori. El sistema del Museu Nacional d'Art de Catalunya que es vincularà a altres museus d'arreu de Catalunya. I el sistema del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica, que és el que actualment és el que té un major desplegament.

Creació de la xarxa de museus locals de catalunya

El Pla de Museus preveu la creació de la xarxa de museus locals de Catalunya, que serà una xarxa assistencial i de distribució de recursos, amb la participació de les diputacions, els consells comarcals i les administracions o entitats públiques o privades que tinguin la tutela dels museus que en formaran part.
Les unitats bàsiques d'assistència en el territori seran els Museus-Serveis d'Atenció Museística (SAM), que també podran sere el nexe orgànic entre els museus nacionals i els museus locals.

Nova política de suport als museus locals

Un dels objectius del Pla és reequilibrar el suport dels ens públics entre els grans museus nacionals i els museus locals. El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació crearà quatre noves línies de subvencions, a banda de continuar amb les que ja té en marxa, amb l'objectiu de la rendibilitzar els recursos. En els propers 2008-2010, es destinaran 28 milions d'euros a millorar i enfortir els museus locals, i el pressupost per a museus locals l'any 2010 s'haurà incrementat 79,74% en comparació amb el 2007.

El nou plantejament museístic de Catalunya s'inscriu en el marc jurídic previst per la Llei de Museus de 1990. Per tal de desplegar la llei amb un millor coneixement de la realitat actual dels museus a Catalunya, la Direcció General del Patrimoni Cultural ha encarregat la realització del mapa d'ens patrimonials museïtzats, que està previst que estigui acabat a finals d'aquest any.

Comenta aquest article