Cultura

La Biblioteca acull la xerrada divulgativa "Vida, salut i química" a càrrec de Núria Ruiz

Per Berta Ruiz

Núria Ruiz, en un moment de la xerrada a la sala d'actes de la Biblioteca el passat divendres a la tarda

La sala d'actes de la Biblioteca Municipal va acollir aquest passat divendres a la tarda la xerrada divulgativa "Vida, salut i química", que va anar a càrrec de Núria Ruiz, professora de la Facultat de Química de la Universitat Rovira i Virgili. Una activitat patrocinada per la Central de Biblioteques de Tarragona.

Durant la seva intervenció, Núria Ruiz va fer un anàlisi sobre la relació que s'estableix entre el món de la química i la seva intervenció en la salut de les persones, tant des del punt de vista de tots aquells elements químics que formen el nostre organisme de forma natural, com d'aquells productes químics que utilitzem com els fàrmacs. De fet, segons explicava Núria Ruiz a Revista Cambrils Diari Digital, "podríem dir que gairebé el 100 per cent de nosaltres som química. Tots estem formats per elements químics en diferents proporcions. L'exemple més conegut és l'hemoglobina, que és un compost que contenim dins de la sang que conté un element químic com és el ferro. Aquest és un element metàl·lic que té un paper molt important dins d'aquesta hemoglobina per a que nosaltres poguem respirar, ja que és el responsable de que l'oxigen es pugui moure per dins del nostre cos".

Núria Ruiz també va comentar les diferents alteracions químiques que es poden produir en el nostre organisme, de manera natural o per l'entrada en el cos d'un element tòxic. Segons Ruiz, "quan hi ha alteracions en el funcionament d'alguna reacció química és quan es produeixen les malalties, però també l'entrada d'algun element tòxic pot produir una disfunció que doni lloc a una malaltia".
Tot i que els productes químics com els fàrmacs són beneficiosos en la lluita de moltes malalties i patologies, també tenen una part d'inconvenients. Per Núria Ruiz, "molts fàrmacs contenen elements metàl·lics que tenen una funció agressiva per lluitar contra un tumor o una malaltia concreta. Això moltes vegades provoca efectes secundaris, perquè aquests fàrmacs tenen com a elements principals, elements que són potencialment tòxics". Per tant, "sempre hi ha d'haver aquest balanç, entre la lluita contra la malaltia i els efectes secundaris que el medicament pugui tenir. Hi ha alguns fàrmacs que tenen alguns elements tòxics i n'hi ha d'altres que simplement estan basats en un suplement d'algun element que es beneficiós, per tant, els efectes secundaris són pràcticament nuls.

Comenta aquest article