Societat

Vilafortuny desplega un extens programa d’actes festius

Per Lluís Rovira i Barenys

El cantant Mikel Herzog i Sara Picazo –Miss Salou–, tots dos veïns de Vilafortuny, en l’elecció d’hereus i pubilles
Vilafortuny ha viscut amb intensitat les seves festes, que s’han celebrat del 12 al 15 d’agost. Cal destacar que enguany s’ha produït un canvi en l’organització d’aquest esdeveniment festiu: l’Associació Cultural de Vilafortuny, a través d’una comissió de festes creada fa uns cinc mesos, ha agafat el relleu de l’Associació d’Entitats de Propietaris del Conjunt d’Urbanitzacions de Vilafortuny, que és qui les havia organitzat els darrers anys. El treball portat a terme per aquesta comissió de festes s’ha traduït en l’elaboració d’un ampli programa d’actes que es va iniciar el divendres 12 d’agost amb una observació astronòmica davant de l’ermita de Mas d’en Bosch i es va cloure el dilluns 15 d’agost amb una cantada d’havaneres.

Mikel Herzog, el pregoner

Enguany s’ha recuperat el pregó de les festes, que en aquesta ocasió ha anat a càrrec del cantant Mikel Herzog, veí de Vilafortuny. En aquest acte també es va fer l’elecció de la pubilla i l’hereu del barri, un acte que va comptar amb la col·laboració de l’actual Miss Salou, Sara Picazo, veïna també de Vilafortuny. Una part dels actes programats anaven dirigits a la canalla i tots, segons comenta Encarna Moreno, coordinadora de les activitats de la comissió de festes de Vilafortuny, han tingut una gran participació. Encarna Moreno també destaca la gran participació al concurs culinari i de rebosteria, “hi va haver uns 25 participants. El jurat, en el qual hi havia dos professors de l’Escola d’Hoteleria, va quedar impressionat per la qualitat dels plats presentats”. També hi ha hagut actes de marcat caràcter cultural com el concert de la soprano Anna Penalba i el pianista Lluís Castel i la participació de José M. Roger que es va celebrar el dissabte 13 d’agost al claustre de l’església de Santa Maria de Vilafortuny. Encarna Moreno també detaca la cercavila del dilluns 15 d’agost, a les 6 de la tarda, protagonitzat pel Ball de Bastons de Cambrils, que va fer un llarg recorregut pels carrers de les urbanitzacions de Vilafortuny fins arribar a l’ermita de Mas d’en Bosch, on, a continuació, es va celebrar la missa major. A l’acabar aquesta cerimònia religiosa es va fer un homenatge a Salvador Porqueras, creador de la lletra i la música de l’himne a la Verge Maria i de la imatge tallada de la Mare de Déu de l’ermita de Mas d’en Bosch.

Molta participació

Encarna Moreno n’ha fet una valoració molt positiva de les festes d’enguany destacant per damunt de tot la participació de la gent, “aquí es tractava d’unir esforços i una festa que estava perduda, recuperar-la des de la participació i l’esforç de tothom”. L’empenta que s’ha donat des de la nova comissió de festes ha estat ben notòria, sobretot si es compara als dos darrers anys en què les festes de Vilafortuny havien passat a un pla gairebé testimonial. Segons Encarna Moreno, “nosaltres hem fet un esforç i n’hem fet partícips tothom. Hem fet una publicitat massiva de les festes, hem recollit diners a través d’un sorteig... fins i tot hem treballat directament el bar de les festes i hem preparat la sardinada. Hem sumat esforços i hem deixat que la gent participi”. De cara al proper any, la comissió de festes vol desplegar de nou un extens programa de festes i, també, incrementar les activitats festives d’arrel tradicional.

Zona de festes

Enguany s’havia previst instal·lar l’escenari per a les festes a la zona verda de l’avinguda de Mas Clariana. A darrera hora, però, l’escenari es va haver de col·locar a la vorera de davant perquè és aquí on hi havia el punt de connexió a l’electricitat. Això va provocar les queixes inicials dels veïns de les vivendes properes a l’escenari. Segons Encarna Moreno, “vam parlar amb ells i el vam dir que havien estat causa de força major. De cara a l’any vinent mirarem que aquest problema quedi solucionat i ja veurem on posem l’escenari. No volem que molesti ningú”.

Comenta aquest article