Informació general

L'Ajuntament preveu enllestir aviat la tramitació del projecte d'urbanització de les Comes i de Belianes

Per Berta Ruiz

Imatge del polígon Belianes al límit amb el sector nord de les Comes, feta l'any 2003

L’Ajuntament de Cambrils té en marxa tota la tramitació per al desenvolupament i urbanització del sector de les Comes, situat al sud del polígon Belianes i delimitat per la carretera de Montbrió, l'N-340 i el torrent d'en Gener.

L’alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital, com està actualment aquesta tramitació que ha de donar el vistiplau a la futura urbanització d’aquesta zona que inclourà, segons el POUM, un total de 55 habitatges per hectàrea. Per tant, a tot l'eixample de les Comes, el número total d'habitatges seria de 5.828 repartits en tres tipologies: protegits, taxats i de renda lliure. Un 20% haurà de ser habitatge protegit, un altre 10% d'habitatge taxat i la resta de renda lliure, el que suposarà un total de 3.800 habitatges amb una superfície mitjana construïda de 98 metres quadrats.

En un dels darrers plens de la passada legislatura, es va fer l’aprovació inicial d’aquest projecte, subjecte a tenir en compte una sèrie de consideracions per part de l’Ajuntament de Cambrils i també condicionada als informes pertinents provinents de la resta d’administracions afectades pel desenvolupament del projecte en aquest polígon, com l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), les carreteres competència del Ministeri de Foment de l’Estat o les carreteres competència de la Generalitat de Catalunya. Actualment doncs, s’està en procés de rebre tota aquesta informació entorn al projecte de les Comes. D’altra banda, segons ha explicat Benaiges també s’està en procés de resoldre els grans temes, que en qualsevol polígon i sobretot en aquest per les seves grans dimensions, obliguen tant la nova llei d’urbanisme com la normativa municipal del pla general. Segons Benaiges, “quan s’urbanitza un polígon s’han de garantir els serveis. Entre aquests, per exemple tot el subministrament de l’aigua. Tenim la concessió del Consorci d’Aigües de Tarragona i hem de preveure noves maneres d’abastament”. Des de l’Ajuntament de Cambrils s’han mantingut diverses reunions amb la Generalitat de Catalunya, i segons ha afirmat Benaiges, “sembla que es decanten per un abastament a través de la font d’incorporació a la xarxa, que serà la dessaladora de Cunit. Aquesta, serà gestionada en la branca que pertoca al sud –des de Cunit fins a Tortosa– pel Consorci d’Aigües de Tarragona”.

Sobre aquesta qüestió, Robert Benaiges manifesta que tant des de l’Agència Catalana de l’Aigua, com la promotora constructora i l’Ajuntament, “hem d’afinar per veure com es garanteix aquest abastament de cara al futur i a la posada en marxa d’aquests nous serveis”. Pel que fa a la depuració de l’aigua i tot el sistema de clavegueram, Benaiges comenta que això també representa l’ampliació o la duplicació de l’actual depuradora, “l’Agència Catalana de l’Aigua també està per la labor i s’han posat en marxa per a que les previsions de creixement de la depuradora puguin fer-se de manera sincronitzada amb el desenvolupament dels nous polígons”.
L’alcalde explica que “durant aquest mes de febrer o mes de març, aquests tràmits estaran enllestits, i per tant, entorn a Setmana Santa o al mes d’abril aproximadament, podríem fer l’aprovació provisional. Això significa que l’aprovació provisional passarà  a la Comissió Territorial d’Urbanisme i allí han de fer el repàs de tota la documentació”. Segons Robert Benaiges, “potser al llarg d’aquest any 2008, la tramitació administrativa estarà enllestida i es podrà començar amb el projecte d’urbanització”.

Urbanització i desenvolupament del polígon Belianes Sud

Pel que fa al projecte de desenvolupament i urbanització del Polígon Belianes Sud –situat al costat de l'actual polígon Belianes Est i limitant amb la futura via del tren, el torrent d'en Gener i el sector de les Comes–, Robert Benaiges explica que els tràmits administratius es troben gairebé en la mateixa situació que en el cas del sector de les Comes. Es va fer l’aprovació inicial del pla parcial el passat estiu i s’està trametent tota la documentació necessària.

En aquest sector, i segons Benaiges, es treballarà de manera prioritària ja que ha de ser un espai per a la instal·lació d’indústries adequades al municipi, així com també es preveu la ubicació de diferents serveis municipals com la deixalleria i el parc de la neteja –que actualment estan situats a la part sud de les Comes–, magatzems municipals o un aparcament de camions.
D'altra dins d'aquest mateix sector, hi ha uns terrenys ubicats entre les dues infraestructures, l'autopista i l'N-340, que té capacitat per ubicar-hi una zona lúdica. Segons Robert Benaiges, "hi ha una reglamentació i uns usos que ho permeten, però això no depèn de la iniciativa municipal única i exclusivament,  sinó que depèn de la iniciativa privada i de l’interès que hi hagi. Nosaltres ho impulsarem, però dependrà més de l'interès privat".

Recordem que el polígon Belianes Sud té una superfície total de 38,5 hectàrees i contempla la creació d'un parc de negocis de tipus comercial, amb edificis d'oficines, edificis corporatius d'empreses i naus aparador de caràcter comercial –com venda de vehicles, mobles i d'altres equipaments– que se situarà en tot el lateral al límit amb el sector de les Comes. També es preveu una zona de naus industrials i la instal·lació d'una benzinera.

Comenta aquest article