Informació general

Revista Cambrils és el mensual més llegit del Baix Camp i el novè a la província de Tarragona

Per Èlia Bellmunt



Portada de l'edició de la Revista Cambrils d'aquest mes de desembre
Revista Cambrils és el mensual més llegit del Baix Camp i el novè de la província de Tarragona. Aquesta és una de les dades que ha sortit reflectida al Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, presentat el passat 27 de novembre de 2007 a Barcelona.
El Baròmetre estudia el comportament de cada individu en relació a tots els mitjans de comunicació i en relació a l’oferta cultural dels territoris de parla catalana. Ofereix també estudis personalitzats als mitjans de comunicació per tal de conèixer el perfil del consumidor d’un producte concret.


El mensual més llegit

Pel que fa a mitjans de comunicació el Baròmetre ha preguntat pels hàbits de consum de mitjans escrits així com de ràdio i de televisió. En properes onades del baròmetre es contemplaran els mitjans digitals ja que en aquesta primera no s'ha fet.
El mercat de la premsa en català es caracteritza pel fort arrelament de la premsa de proximitat, local i/o comarcal i així ha quedat reflectit en els resultats del baròmetre en què la premsa local i comarcal ha obtingut uns resultats excel·lents.

Pel que fa a Revista Cambrils els resultats han estat espectaculars tot i tractar-se d'un mitjà estrictament local. En l’enquesta es preguntava pels mensuals llegits durant el darrer mes. Segons les respostes dels enquestats, Revista Cambrils és el mensual més llegit, en tots els continguts, al Baix Camp i el novè a la província de Tarragona. A més a més, ocupa el lloc 24 a nivell de tot Catalunya quan es pregunta pels mensuals en català llegits el darrer mes. Cal destacar que en aquests rànquings s’inclouen tots els mensuals, ja siguin gratuïts o de pagament i d’àmbit generalista o local.

D’altres resultats del baròmetre fan referència als hàbits de consum en relació a Revista Cambrils. Els lectors aconsegueixen els exemplars a través de la subscripció i la llegeixen una vegada al mes; doncs es tracta d’una publicació mensual. Per llegir un exemplar es dediquen 40 minuts de mitjana. Els motius pels quals s’escull llegir la revista són per l’entreteniment o oci i pels articles d’opinió. Els enquestats també diuen llegir Revista Cambrils, de mitjana, tres dies a la setmana.


El baròmetre

En aquesta primera edició del baròmetre s’han realitzat 39.159 enquestes repartides entre Catalunya, el País València i les Illes Balears. El nivell de confiança és del 95.5% i el marge d’error global és del 0.5%, aconseguint així resultats fiables fins a nivell comarcal. Els successius resultats de cada onada del baròmetre es presentaran tres vegades a l’any, cada quatre mesos.
Les persones susceptibles de ser entrevistades són aquelles de 14 anys i més en un mercat de referència de 13 milions de consumidors. La selecció de les persones es realitza amb un mostreig aleatori polietàpic estratificat aplicat a cada submostra territorial. Les entrevistes són personals assistides per tablet PC.
El baròmetre contempla un cens de 1.500 mitjans de comunicació i Revista Cambrils s’inclou en el grup de revistes i publicacions periòdiques. Les variables estudiades fan referència als mitjans convencionals, les indústries culturals i a diverses variables qualitatives com són el perfil sociodemogràfic i sociolingüístic dels entrevistats. El creuament de les variables permet conèixer el perfil dels consumidors.


Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura

La Fundació Audiències de la Comunicació i la Cultura (Fundacc), composta per tres patronats, és l’encarregada d’elaborar el baròmetre. El patronat científic està compost per catedràtics i professors universitaris, sent el president de Fundacc l’economista i sociòleg Salvador Cardús. El patronat empresarial el composen associacions de mitjans, grups de comunicació i agències de mitjans. Una de les associacions membre del patronat és l’ACPC (Associació Catalana de la Premsa Comarcal), que engloba 135 publicacions. Revista Cambrils és membre fundador de  l’ACPC i el seu actual director, Lluís Rovira i Barenys, és un dels vice-presidents de la junta. Per últim, el patronat institucional l’integren representants de la Generalitat de Catalunya i del Govern de les Illes Balears.



Rànquing dels mensuals en català llegits l'últim mes

Base: Catalunya

TOTS

PAGAMENT

1

Sàpiens

1

Sàpiens

2

La Revista dels Súpers

2

La Revista dels Súpers

3

Descobrir Cuina

3

Descobrir Cuina

4

Descobrir Catalunya

4

Descobrir Catalunya

5

Freqüència - Manresa (G)

5

La Terra

6

Línia Vallès (G)

6

Reporter Doc

7

Pànxing Selva (G)

7

L'Avenç

8

Pànxing Tot Berguedà (G)

8

Enderrock

9

Cop d'Ull (G)

9

Nat

10

La Terra

10

Revista Cambrils

11

L'Ham - Banyoles (G)

 

 

12

Viu l'Hospitalet (G)

 

 

13

Pànxing Tot Cerdanya (G)

 

 

14

Reclam Cerdanya (G)

 

 

15

Reporter Doc

 

 

16

Els Colos Pla de l'Estany (G)

 

 

17

Teatre Bcn (G)

 

 

18

Diari Baix Llobregat Nord (G)

 

 

19

L'Avenç

 

 

20

Guia Flash Habitatge (G)

 

 

21

Enderrrock

 

 

22

Nat

 

 

23

Viure Als Pirineus (G)

 

 

24

Revista Cambrils

 

 

25

Delta del Llobregat

 

 

(G = Gratuït)
Font: El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. Novembre 2006-Octubre 2007


En la presentació dels primers resultats del baròmetre s’han elaborat taules que contemplen diversos rànquings. Un d’aquests és el que considera, a nivell global de tota Catalunya, quins són els mensuals en català llegits el darrer mes. Aquesta classificació s’inclouen tots els mensuals en català ja siguin gratuïts, de pagament, generalistes, especialitzats o de proximitat. Revista Cambrils ocupa la 24a posició a nivell de tota Catalunya. Si en aquest rànquing només es consideren els mensuals en català de pagament, Revista Cambrils ascendeix fins a ocupar una més que destacada desena posició.


Rànquing dels mensuals llegits l'últim mes

TARRAGONA

BAIX CAMP

1

Muy Interesante

1

Revista Cambrils

2

Cop d'Ull (G)

2

Maxi Tuning

3

El Mueble

3

El Mueble

4

Maxi Tuning

4

Quo

5

Saber Vivir Muy Interesante

5

Muy Interesante

6

Sàpiens

 

 

7

National Geographic

 

 

8

Cosas de Casa

 

 

9

Revista Cambrils

 

 

10

Solo Moto Treinta

 

 

(G = Gratuït)
Font: El Baròmetre de la Comunicació i la Cultura. Novembre 2006-Octubre 2007

Els resultats dels baròmetre també es presenten desagregats a nivell territorial. Recordem que els resultats són fiables fins a nivell comarcal. Si es consideren els mensuals llegits el darrer mes, de qualsevol tipus, Revista Cambrils ocupa la novena posició a nivell provincial. A nivell comarcal, Revista Cambrils lidera el rànquing en l’any del seu 55è aniversari, fins i tot per davant d’altres mensuals no escrits en català.

Comenta aquest article