Informació general

Es talen 15 pins del pinar dels aiguamolls de la riera de Maspujols

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

Onze dels pins talats estaven a tocar de la tanca del complex residencial Cambrils Sol Park
Onze dels pins talats estaven a tocar de la tanca del complex residencial Cambrils Sol Park

Quinze pins del pinar dels aiguamolls de la riera de Maspujols han estat talats aquesta setmana. 11 d'aquests pins es trobaven en una zona propera als apartaments del complex residencial Cambrils Sol Park, inaugurats a principis de l'any 2006. Els altres 4 pins es trobaven en un altre lloc del pinar, al voltant del camí que passa per aquesta zona i que serveix, a més, per accedir a l'itinerari educatiu i turístic dels aiguamollls de la riera de Maspujols.


Permís municipal

La tala d'aquests pins s'ha fet amb permís municipal. Segons explica la tècnica de Medi Ambient, Mercè Llop, a Revista Cambrils Diari Digital, "tots aquests pins estaven morts. Ens va trucar el mateix jardiner de l'edifici del costat i ens va avisar que els pins estaven morts i que n'hi havia dos de mig caiguts. El que vam fer, doncs, va ser treure aquests pins morts".

Segons explica Mercè Llop, "la mort dels pins és deguda al moviment de terres, a les obres i les rases que es van obrir a les obres de construcció dels apartaments del costat. En tota aquesta zona van obrir una rasa molt profunda, i això va fer que es tallessin les arrels d'aquest grup d'arbres. Tant de bo no hagués passat, però ja ens ho esperàvem, i no descartem que se'n mori algun més. De fet durant les obres ja es va morir algun pi i és per això que a l'empresa constructora dels apartaments els vam fer plantar 30 pins, que són els que hi ha a l'altre costat, donant a l'avinguda del Sol i tocant a la via del tren. Són uns pins que tenen uns 2 o 2,50 metres d'alçada. Tots aquests s'han plantat i el cost ha anat a càrrec de l'empresa constructora dels pisos, com a contraprestació."

Mirador abandonat

L'itinerari dels aiguamolls de la riera de Maspujols, proper al pinar, es troba en estat d'abandó. El pont de fusta que en el seu moment servia de mirador de la zona està tot cobert de bardessos. Tal i com explica Mercè Llop, el projecte d'adequació d'aquesta zona ja està tramès a Costes i ara per ara s'està a l'espera de que s'iniciï el nou projecte. Un projecte que preveu eliminar el pont de fusta i posar un mirador per a l'observació d'aus dins del pinar. Segons Llop, "l'actual mirador, quan es va fer, estava permès, però ara si l'haguéssin de fer no ens l'aprovarien perquè està dins de la zona inundable i des del punt de vista de l'observació d'aus tampoc és viable, perquè des d'allí tampoc es veu res. A l'estiu vam fer una neteja, però tampoc hi volem posar gaire cosa, perquè com que ja hi ha aquest projecte que està traspassat per executar-lo, no val la pena fer massa cosa a l'espera de que s'iniciï l'execució del projecte."
 

Comenta aquest article