Informació general

Els pressupostos generals de l'Estat preveuen una inversió de 600 milions d'euros en infraestructures durant aquest 2008 a Tarragona

Per Berta Ruiz

Aspecte del tram del passeig litoral a la zona de la Llosa, ahir a la tarda

La subdelegació del Govern a Tarragona va presentar a meitats del passat mes de desembre l'informe sobre el balanç d'inversions realitzades a la demarcació entre el període de 2004-2007 i els objectius per aquest 2008 en matèria d'infraestructures.

Segons aquest informe que fa referència a les inversions realitzades des del Ministeri de Foment, durant aquesta legislatura la demarcació de Tarragona ha tingut l'oportunitat de superar un important dèficit històric en l'àmbit de les infraestructures, ja que un cop acabades les obres que estan actualment en execució, i finalitzats els projectes que actualment es troben en fase d'estudi s'haurà dotat al territori de noves infraestructures.

Per dur a terme aquesta transformació s'ha produït una inversió de més de 2.100 milions d'euros executats i distribuïts de la següent manera: 560 milions d'euros s'han destinat a carreteres, 1.500 milions d'euros s'han destinat a ferrocarrils, 27 milions d'euros més s'han destinat a costes i 4 milions d'euros han anat a projectes relacionats amb la cultura.

Inversions durant el període 2004-2007

Les principals actuacions a la demarcació de Tarragona en l'àmbit d'obres de carreteres adjudicades i que afecten de manera més directa a Cambrils han estat les següents: la variant de Vila-seca a Cambrils –amb un total de 77.463.210 euros–, la carretera de Mont-roig del Camp a Cambrils –amb 34.843.840 euros–, i el tercer carril de l'AP-7 i els seus peatges troncals a Tarragona amb un total de 134.800.000 euros.

En l'àmbit de les infraestructures ferroviàries, les principals actuacions a la demarcació de Tarragona tenen a veure amb la construcció de la línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona-Frontera Francesa –amb una inversió de 1.425.810.000 euros–, i també la construcció de l'estació del Camp de Tarragona amb un pressupost de 100.480.000 euros. Pel que fa al nombre de viatgers d'aquesta línia, des de la seva inauguració fins a l'11 de desembre a l'Estació del Camp de Tarragona ha estat de 475.000 viatgers.

En qüestions de medi ambient, el Pla d'inversions en costes a la demarcació de Tarragona durant el període de 2006 a 2009 és de 140 milions d'euros. Aquest pla inclou projectes encaminats a reforçar la protecció sobre els ecosistemes costaners, conservant els valors ambientals i millorant els serveis destinats a l'ús públic. Les actuacions formen part de la política del Ministeri de Medi Ambient per a recuperar el litoral, respectant les característiques ambientals i paisatgístiques de cada zona. Així doncs, les principals actuacions executades a la província de Tarragona han tingut una inversió de 27,6 milions d'euros. Entre aquestes inversions s'hi inclou el projecte d'estabilització de les platges de ponent de Cambrils amb un total de 3.439.079 euros. Finalment, en matèria de seguretat, l'informe recull que des del mes de març de l'any 2004 i fins al 2007, s'han celebrat un total de 70 juntes locals de seguretat. A banda, també indica la inversió realitzada a la nova comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona amb una inversió de 21.908.890 euros.

Objectius per al 2008

En els pressupostos generals de l'Estat es preveu una inversió a la demarcació de Tarragona de 600 milions d'euros. Les inversions més importants que s'impulsaran també tenen diferents fronts d'actuació. Els que afecten de manera més directa a Cambrils són: en carreteres s'inclou l'autovia del Mediterrani (A-7), el tercer carril de l'AP-7 i els seus peatges troncals.
En ferrocarril hi ha el corredor del Mediterrani –amb l'execució dels diferents trams de l'obra i la licitació de l'Estació del Camp–. Pel que fa al tema del nostre aeroport més proper, el de Reus, es preveu una inversió mitjana anual durant el període de 2007-2010 entorn als 40 milions d'euros amb diferents actuacions com l'ampliació i equipament de l'edifici de facturació i sortides i nou sistema de tractament d'inspecció i equipatges.

En l'àmbit de seguretat cal destacar que durant aquest any es preveu el desplegament definitiu dels Mossos d'Esquadra a tota la demarcació de Tarragona. Recordem que els Mossos d'Esquadra arribaran a Cambrils el dia 1 de novembre de 2008. També s'inclouen inversions per a la rehabilitació de les casernes de la Guàrdia Civil a les poblacions de Cambrils, Salou, Sant Pere i Sant Pau i Móra d'Ebre.

Finalment, en matèria de medi ambient, la principal inversió que afectarà a Cambrils és la de les obres del passeig marítim de Ponent, que actualment s'estan executant i que avancen a bon ritme.

Comenta aquest article