Informació general

L'oposició titlla de desmesurada la previsió de recaptació d'1,4 milions d'euros a través de multes i sancions

Per Berta Ruiz



Francesc Garriga, Xavier Martí i Mercè Dalmau ahir en roda de premsa
Els tres grups de l'oposició de l'Ajuntament de Cambrils –la Plataforma Independent Cambrilenca, Convergència i Unió, i el Partit Popular– van oferir ahir una roda de premsa conjunta per tal de mostrar la seva postura sobre l'aprovació dels pressupostos municipals per al 2008, presentats en el ple extraordinari del passat dimarts 18 de desembre.

En la roda de premsa d'ahir, que va comptar amb la presència dels portaveus dels tres partits, Xavier Martí de la PLIC, Mercè Dalmau de CiU i Francesc Garriga de PP, els tres grups van argumentar el seu vot en contra als pressupostos per al proper exercici, criticant especialment l'increment dels ingressos provinents de les multes i sancions i la falta de la inclusió d'un capítol d'inversions dins d'aquest pressupost.

Increment dels ingressos provinents de multes i sancions

El primer a prendre el torn de paraula va ser Xavier Martí, que va criticar que "aquests siguin uns pressupostos fets a mida i uns pressupostos polítics, amb una sèrie de partides que estan inflades desmesuradament". Xavier Martí també va apuntar que tal i com es troba actualment el sector de la construcció, els ingressos de l'Impost de Construccions Instal·lacions i Obres (ICIO) i les plusvàlues "baixaran considerablement, i més del que ara se n'ha fet previsió".
Sobre aquesta davallada d'aquests ingressos, el regidor de la PLIC va titllar de desmesurada la recaptació que es preveu en multes i sancions, "per un valor de 900.000 euros en multes i 500.000 euros més en sancions". Segons va comentar Martí, "a veure si ara tindrem tots els policies pel carrer multant a tort i a dret". Sobre aquesta mateixa qüestió, la portaveu de CiU –Mercè Dalmau– també va afirmar que "els ingressos previstos per multes i sancions són desmesurats. Aquests ingressos es veuen incrementats substancialment, per tant, si no es compleixen aquestes previsions d'ingressos tindrem un dèficit, però si assolim aquesta xifra, potser tindrem una població massa incívica o és que hi haurà una pressió massa elevada". Finalment, el regidor del PP Francesc Garriga també va explicar que, "sota cap concepte s'ha de carregar les espatlles del ciutadà a través de multes i sancions. Gairebé 250 milions de pessetes són molts diners, moltes multes i moltes sancions. No volem que sigui un municipi car, no volem que sigui un municipi sancionador i un municipi que carregui amb multes i sancions permanentment els ciutadans i visitants i, per tant, s'han de buscar d'altres fórmules".

Absència d'inversions en aquest pressupost

Un altre dels principals arguments de l'oposició contraris a aquest pressupost fa referència a la no inclusió d'un capítol d'inversions. Sobre aquest punt, Mercè Dalmau va explicar que s'hauria de presentar un pla d'acció de mandat, on s'hi expliquin les inversions que es preveuen fer en aquests propers quatre anys. Segons Dalmau, "se'ns presenta un pressupost on només hi ha la despesa corrent i on les inversions són pràcticament inexistents. Des del nostre grup municipal reclamem uns pressupostos on hi hagi reflectides les inversions, perquè són una part vital i important del pressupost i han d'estar reflectides per saber exactament quin és el seu finançament". Sobre el finançament de les inversions, Dalmau també es preguntava com es finançaran, si a través de l'alienació de terrenys –venda de patrimoni– "que no és el millor moment per fer-ho, perquè el sector està saturat i va a la baixa, o a través de crèdits o subvencions. No ens queda molt clar com serà aquest finançament, i tampoc vam tenir resposta quan ho vam preguntar".

Xavier Martí també va referir-se al tema de les inversions i va recordar que en els darrers anys, aquestes s'han finançat a través de l'alienació de terrenys, "amb un valor d'uns 15 mil milions de pessetes, amb els quals s'ha pogut fer front a les inversions". Segons Martí, "aquesta pràctica ja es va començar a fer en el govern anterior al seu, i ells això, ho van criticar molt".

Per la seva part, Francesc Garriga va titllar "d'absurditat absoluta, el fet que se'ns acusi de basar-nos en l'informe de l'interventor, que és un tècnic de la casa que treballa en l'àmbit dels pressupostos. És una persona imparcial que diu el que està bé, el que està malament i el que es pot millorar. Per tant, intentar fer una desqualificació sobre això, ratlla l'absurditat total i absoluta". Francesc Garriga també va reiterar que des del seu partit no es podia donar suport a uns pressupostos que no inclouen les inversions, "i uns pressupostos totalment polítics". Segons Garriga, "estem d'acord en la millora dels serveis a les persones, però entenem que 415 persones treballant a l'Ajuntament són més que suficients per donar un bon servei als ciutadans de Cambrils. Per tant, entenem que pràcticament no s'ha d'augmentar aquest nombre de persones".

Francesc Garriga: "Estem estudiant portar el conveni de la televisió a la Sindicatura de Comptes"

Finalment, el regidor del PP va referir-se a la renovació del conveni de col·laboració entre l'Ajuntament de Cambrils i l'Ajuntament de la Selva del Camp per a la gestió de la televisió de Cambrils. Segons va afirmar, "al PP estem estudiant portar-ho a la Sindicatura de Comptes, i que es decideixi si és correcte o és incorrecte. Si és correcte, hi votarem a favor, però si no és correcte hi continuarem votant en contra". Tot i això, Garriga va especificar que "això no té res a veure amb el personal de la tele, que està treballant correctament i molt eficaçment. És un tema purament de forma".

"Nosaltres sí fem els deures"

Des dels tres grups de l'oposició també han volgut respondre a l'alcalde afirmant, que ells "sí fan els deures". Sobre aquesta qüestió, Mercè Dalmau va explicar que "moltes vegades en les declaracions del nostre alcalde diu que l'oposició no fem bé les coses, que no treballem, intenta donar una visió que nosaltres sempre anem dient que 'no' a tot, sense fonaments, que no estudiem els papers. En definitiva, que no tenim una base fonamentada per a les nostres opinions. Jo voldria desmentir això, perquè nosaltres fem una feina que és la que ens pertoca, que és de fiscalització de l'acció de govern. Si nosaltres fóssim l'equip de govern seríem els que tindríem l'obligació de fer les propostes de govern i pressupostar-les. Nosaltres podem fer propostes, i ja n'hem fet en molts temes, però les nostres propostes mai són acceptades". Xavier Martí i Francesc Garriga també van afirmar que des dels seus grups, "sí es fan els deures".

D'altra banda, tant Xavier Martí com Mercè Dalmau i Francesc Garriga van tornar a demanar respecte a l'alcalde, "i que utilitzi el mateix to que nosaltres tenim amb ell". Mercè Dalmau també va demanar a Robert Benaiges que quan contesti ho faci d'una manera més individualitzada, "ja que quan li interessa una cosa contesta i quan no li interessa no".

Comenta aquest article