Tema del mes

Esclata la polèmica al voltant de l’Escola d’Adults

Per Lluís Rovira i Barenys

Els exprofessors Mari Loli Garcia de la Chica, Josep M. Font, Mari Àngels González i Dolors Solé, en roda de premsa

La tempesta política a Cambrils s’ha desfermat arran de l’acusació pública que, el passat 8 de novembre, van fer cinc exprofessors de l’Escola d’Adults de Cambrils.

Els cinc exprofessors van explicar davant la premsa la seva situació personal viscuda en aquests darrers quatre anys que els ha portat a tots a abandonar el centre i a patir baixes per depressió. Com a responsables d’aquesta situació assenyalen la tècnica d’Ensenyament –Hortènsia Grau–, el regidor d’Ensenyament del darrer mandat –Ramón García Mateos– i el regidor d’Ensenyament des del gener fins al juny de 2003 –Salvador Matas–.

Situacions estressants

Els cinc exprofessors, Josep M. Font, Mari Loli Garcia de la Chica, Dolors Solé, M. Àngels González i Jordi Bultó, que no hi era present perquè estava treballant a Barcelona, van explicar, a través d’un comunicat, que “aquesta fugida del professorat de l’Escola d’Adults no és casual, hem hagut de patir situacions estressants, desagradables, malintencionades i del tot injustes que han desembocat en aquesta marxa. Ja no hi ha cap professor fix a l’escola, tots els professors actuals tenen contractes temporals”.

Aquest nou capítol de denúncies relacionat amb l’Escola d’Adults va venir després que els partits de l’oposició denunciessin públicament, el passat mes de setembre, les pressions que el professorat de l’Escola d’Adults havia patit en aquests quatre anys. El tema va sortir al plenari del mes de setembre i el regidor d’Educació –Salvador Matas– va sortir al pas dient que no hi havia hagut pressions i que la gent havia marxat a altres llocs de treball per millorar. El següent episodi relacionat amb aquest tema va ser la carta que l’exdirectora del centre, Mari Loli Garcia de la Chica, va enviar als mitjans de comunicació, i que Revista Cambrils va publicar al darrer número, denunciant l’actitud intolerant de determinades persones del Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils. En aquesta ocasió, els cinc professors afectats per les decisions d’aquest departament van voler explicar fil per randa el seu calvari particular per tal de desmentir el que va dir Salvador Matas en el ple corresponent al mes d’octubre, que no hi havia hagut cap problemàtica a l’Escola d’Adults de Cambrils, i en el qual va qualificar la carta de Mari Loli Garcia de la Chica de “covarda i plena de mentides”.

Canvi de les bases de la convocatòria

Tal com van apuntar en la roda de premsa, els mals que han patit els cinc exprofessors tenen relació directa amb l’entrada a la Regidoria d’Educació de Ramón García Mateos com a regidor i de la tècnica de l’àrea, Hortènsia Grau, l’any 2003. Els exprofessors denuncien també que quan Salvador Matas va ser regidor d’Ensenyament, del gener de 2003 al juny del mateix any, “va canviar les bases de la convocatòria de tècnic superior d’Ensenyament, que havien estat aprovades ni tan sols tres mesos abans per ells mateixos en Comissió de Govern, i dóna la casualitat que, per primera vegada, es presenta la seva dona, Hortènsia Grau, i aprova, en competència, entre d’altres, amb Rosa Figueras, fins llavors tècnica d’Ensenyament en funcions”.

Segons els exprofessors, a partir del desembre de 2003 en què Hortènsia Grau passa a ser tècnica superior d’Ensenyament i amb Ramón García Mateos com a regidor, “comença un període d’enfrontaments i fortes desconfiances per part del regidor i la tècnica amb el professorat, defensat per Mari Loli Garcia de la Chica, coordinadora-directora del Centre”.

Baixes i destitucions

En el comunicat que van llegir els exprofessors del centre es detallen els episodis viscuts durant aquests quatre anys i que arrenquen l’agost del 2004, quan Hortènsia Grau va comunicar per telèfon a Mari Loli Garcia de la Chica la seva destitució com a directora, quan estava de baixa laboral per malaltia. A partir d’aquí es van anar desencadenant tot un seguit de situacions que van afectar aquests exprofessors i que els van provocar, un rere l’altre, la baixa per depressió. En algun cas, com el de Dolors Solé, cal dir que sense haver patit mai cap baixa laboral en els 17 anys que portava treballant a l’Escola d’Adults.

Els cinc exprofessors van voler aclarir que “en cap moment anem contra l’Ajuntament. Altra cosa diferent són les persones responsables d’aquests actes”. També van dir que estaven estudiant la possibilitat de posar el cas en mans de la justícia.

§ Comunicat de suport de l’Escola d’Adults§ El mateix dia que els exprofessors van fer la seva denúncia, des de l’Àrea d’Educació i Polítiques Actives d’Ocupació es va emetre un comunicat, signat per Christian Pomares, Lídia Utset, Francesca Masero, Lluïsa Mulet, Corina Alina, Maria José Jurado i Antoni Bonastre, en què es responia a les diferents declaracions fetes en premsa, fins llavors, sobre aquest centre.

Segons es manifesta en el comunicat, “el professorat i el personal vinculat a l’Escola d’Adults Municipal de Cambrils ‘Rosa dels Vents’ assistim astorats a unes manifestacions aparegudes recentment en alguns mitjans de comunicació en què es posa en dubte el treball que des de fa molts anys fa aquesta escola en benefici de moltíssimes persones”. En la nota emesa, es reiterava el suport a l’escola i es demanava “que s’acabin aquestes declaracions. Unes declaracions que desmereixen i posen en dubte la tasca dels professionals que, actualment i al llarg dels anys, s’han esforçat perquè l’Escola Municipal d’Adults ‘Rosa dels Vents’ esdevingui un centre educatiu de qualitat, amb una oferta completa que respon a les necessitats dels ciutadans i ciutadanes de Cambrils i comarca, i de les persones nouvingudes que arriben a la nostra ciutat. Per tot plegat, demanem que no s’utilitzi l’Escola d’Adults com a moneda de canvi del joc polític o d’interessos personals”.

Comenta aquest article