Cultura

L'Associació Amazics de Catalunya ofereix una xerrada al Centre Cultural per difondre la seva identitat i cultura

Per Berta Ruiz

Moment de la xerrada d'aquest dissabte al matí

L'Associació Amazics de Catalunya va oferir aquest passat dissabte una xerrada al Centre Cultural i Ocupacional de Cambrils, amb l'objectiu de difondre la seva identitat, la seva cultura i la seva llengua.

Un dels membres de l'associació –Mohamed Laaouaz-Choudna– va explicar a Revista Cambrils Diari Digital, alguns detalls d'aquesta trobada i d'altres qüestions relacionades amb la cultura amazic, coneguda a occident amb el nom de berber. Durant l'acte, es va explicar què significa la paraula amazic –que vol dir home lliure que sempre vol la llibertat i no accepta l'ocupació–, també es van explicar qüestions relacionades amb la vida, la quotidianitat, la llengua i la cultura d'aquesta comunitat autòctona que es reparteix per diferents països de l'Àfrica com el Marroc, Algèria, Tuníssia, Líbia, Mauritània o Burkina Faso.
 
En aquesta xerrada a Cambrils també es va comptar amb la presència de Hassan Akioud i Eva Castellanos, autors del llibre escrit en català Els amazics, una obra que dóna veu a una llengua i a una cultura que durant molt de temps han estat silenciades, però que encara perviuen tot i les dificultats. D'altra banda Youssef El Moussaoui també va fer lectura d'un escrit sobre la realitat de la cultura amaziga avui en dia, mentre que la professora i mediadora cultural Asma Awattah –presidenta de l'Assemblea d'Amazics a Barcelona– va explicar detalls sobre el projecte d'ensenyament de la llengua amaziga a Catalunya.

Segons explicava Mohamed Laaouaz-Choudna, l'Associació Amazics de Catalunya té un centre a Reus, tot i que a Cambrils també té una delegació, i també treballa a nivell de tota la demarcació de Tarragona, ja que, "hi ha falta de sensibilització, i volem transmetre què som nosaltres, la nostra història i el nostre idioma".

Comenta aquest article