Informació general

Les barques d'encerclament iniciaran la propera setmana una aturada biològica de dos mesos

Per Berta Ruiz

Una barca de pesca davant el litoral cambrilenc aquest passat mes de novembre

Les barques d'encerclament de la flota pesquera cambrilenca iniciaran el proper 18 de desembre l'habitual parada biològica d'aquestes dates i no es tornarà a l'activitat pesquera fins d'aquí a dos mesos, cap al dia 15 de febrer.

El gerent de la Confraria de Pescadors de Cambrils –Xavier Domènech– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital alguns detalls d'aquesta aturada en l'activitat pesquera al port de Cambrils. De fet, en referència a l'aturada que per aquestes mateixes dates es va realitzar l'any passat, Xavier Domènech explica que "no va ser gaire positiva pel que fa a les captures" posteriors a aquest període de descans, tot i que aquesta aturada "va ser més a títol personal de la gent". Segons comenta Domènech, tot i que l'objectiu principal és deixar descansar el mar durant un cert temps, sovint això no es tradueix posteriorment en un increment del volum de captures, "perquè el mar és molt imprevisible i complicat", i potser enguany és possible que es tradueixi en un augment o no.

Miniveda per Nadal

D'altra banda, el proper dia 21 de desembre serà el darrer dia d'activitat per a les barques d'arrossegament dins del període de miniveda que es realitza durant les festes nadalenques. De la mateixa manera que es va fer l'any passat, enguany les embarcacions cambrilenques aturaran la seva activitat durant aquests dies festius i no tornaran a pescar fins passada la festa de Reis, el dia 7 de gener. Recordem que a aquesta mateixa iniciativa s'hi van sumar l'any passat els ports de l'Ametlla de Mar i l'Ampolla, després d'un acord amb la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Tarragona, en què es preveia que les embarcacions que ho volguessin es podrien sumar a aquesta aturada. Enguany, però, el port de Cambrils serà l'únic que aturarà la seva activitat durant tots els dies, ja que, segons comenta Xavier Domènech, a l'Ametlla de Mar per exemple només faran festa els dies 27 i 28, i la resta de dies seguiran amb la seva activitat habitual.

Una de les principals raons d'aquesta aturada és que l'època nadalenca no és gaire bona per pescar i sovint resulta poc productiva, ja que hi ha molts dies de festa.

Descens molt important del volum de les captures

Pel que fa al balanç del volum de les captures en els darrers mesos, Xavier Domènech afirma que darrerament "hi ha hagut molt poc peix". Segons Domènech, "hem tingut una sorpresa desagradable amb les captures de peix, ja que a data d'avui s'està agafant molt poc peix". De fet, tot i l'extraordinari volum d'orades que es va capturar els passats 19 i 20 de novembre, Domènech explica que "l'orada és un peix de passada, un peix 'de sort' que en diuen. Aquell dia van ser aquelles captures i en sec un dia desapareixen, tot i que no vol dir que algunes barques en vagin agafant de tant en tant, tot i que no en aquelles quantitats".

D'altra banda, sobre el producte estrella que habitualment més capturen les barques d'arrossegament, el lluç, Domènech detalla que "potser se n'ha agafat una tercera part del que es va agafar anys enrere". En general, el volum de vendes ha baixat prop de la meitat en relació al volum de l'any passat, i això, segons Domènech, "és molt".

Comenta aquest article