Informació general

La Cooperativa contracta treballadors romanesos per a la campanya d’estiu

Per Josep Maria Ferrando

Treballadores romaneses encaixant fruita a la Cooperativa Agrícola de Cambrils
Vint-i-tres dones i sis homes de Romania treballen des de començament de juliol a la Cooperativa Agrícola de Cambrils en feines de magatzem i encaixament de fruita. La manca de mà d’obra autòctona ha fet que la Cooperativa contractés, amb la intermediació de la Unió de Pagesos, aquesta trentena de treballadors que van venir en autobús de Romania. Josep M. Siuró, director general de la Cooperativa, ha dit que davant del problema de la manca de mà d’obra va optar per aquesta opció. El fet que Cambrils sigui una zona turística, fa que molts treballadors optin per altres sectors, com l’hosteleria o la construcció. Sobre el resultat de la contractació, creu que ha estat molt positiu, “són persones preparades que fan bé la seva feina”. Ara estan estudiant la possibilitat que alguns d’aquests treballadors pugui continuar treballant a la Cooperativa uns mesos més. Siuró explica que aquests treballadors “cobren segons el conveni laboral establert”, i que si se sumen les despeses que ha comportat la seva instal·lació a la Cooperativa, el cost global és superior a la contractació de personal de la zona.

Des de Romania amb un contracte a la mà

Els responsables de la Unió de Pagesos han explicat que fa temps que fan contractacions de treballadors en origen a països com Colòmbia o Bolívia. Fa pocs anys que han iniciat les contractacions a Romania i Moldàvia, amb molt bon resultat. La feina de la Unió de Pagesos és d’intermediació en la contractació al país d’origen i l’assessorament en tots els àmbits que calgui als treballadors i assegurar-se que tenen garantides les condicions laborals i d’allotjament. En principi, aquests 29 treballadors romanesos estan contractats fins al dia 15 de setembre, després aniran a Montblanc a veremar. A través de la Fundació Pagesos Solidaris, s’ofereixen als treballadors classes de català, visites turístiques a la zona –que en aquest cas han comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament cambrilenc– i d’altres activitats lúdiques, com per exemple una visita a Barcelona.

Viure a la feina

Els 29 treballadors romanesos viuen en set mòduls prefabricats llogats per la Cooperativa, instal·lats al costat de la nau principal, i que compten amb tot els estris domèstics i mobiliari necessari per viure en condicions normals de comoditat. Tres estan ocupats per les dones, un pels homes, dos estan destinats a bany i dutxes, i els altres són la cuina i les zones comunitàries. El seu horari laboral és el mateix que molts dels altres treballadors de la Cooperativa, de les nou del matí a les dues del migdia i de les quatre a les set de la tarda. Una vegada acabada la jornada laboral, s’organitzen per la neteja i per fer el menjar. També aprofiten el seu temps lliure per conèixer millor la ciutat que els acull.

Comenta aquest article