Informació general

S'entreguen a Cambrils dos dels premis de la 57a Festa de les Lletres Catalanes

Per Berta Ruiz

L'acte de lliurament dels premis es va celebrar ahir al Cinema Municipal Rambla

El Cinema Rambla de Cambrils va ser l'escenari, ahir a la tarda, com a preludi de la celebració de la Nit de Santa Llúcia 2007, la 57a edició de la Festa de les Lletres Catalanes, que es farà el proper 14 de desembre a Reus, del lliurament de dos dels seus premis: el 34è Premi Joaquim Ruyra de narrativa infantil i el 45è Premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies, organitzat per Òmnium Cultural, l'Ajuntament de Reus i l'Ajuntament de Cambrils i convocats per l'editorial La Galera, amb el patrocini de la Fundació Enciclopèdia Catalana.

L'acte va comptar amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat –Adam Manyé– del president d'Òmnium Cultural –Jordi Porta–, l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Cambrils –Joan Recasens–, la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Reus –Empar Pont– i la directora de l'editorial La Galera –Lara Toro–, a més d'altres autoritats.

L'espectacle de presentació i animació va anar a càrrec de la companyia Teatre a la Cadira, que va animar i engrescar el públic jove –que omplia el cinema– amb un divertit espectacle que va combinar amb humor la mímica, els gestos, els sons i alguns tocs musicals. Les escoles que van assistir al lliurament dels premis van ser els alumnes de cinquè curs del CEIP Cambrils; els alumnes de cinquè i sisè del CEIP Joan Ardèvol; els alumnes de quart curs del CEIP Guillem Fortuny; els alumnes de quart curs del CEIP Marinada i els alumnes de primer d'ESO del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer.

34è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per Maria Pilar Gil

Després de l'espectacle inicial, els mateixos membres de la companyia Teatre a la Cadira van ser els encarregats de cridar els guanyadors d'ambdós premis. El 34è Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil va ser per Maria Pilar Gil amb l'obra que porta el títol provisional Créixer amb Poe. El premi va ser entregat pel president d'Òmnium Cultural –Jordi Porta– i recollit per la directora de l'editorial La Galera –Lara Toro–, ja que l'autora de l'obra està treballant als Estats Units, com a professora del departament de Molecular Microbiology and Immunology a la Brown University. L'obra Créixer amb Poe narra les aventures d'un jove nord-americà que descobreix la vinculació del seu nom i cognom amb diverses desgràcies marines i que arran d'un dels personatges de Les aventures d'Arthur Gordon Pym, d'Egdar Allan Poe, tot acabarà girant a l'entorn de l'enigmàtic escriptor nord-americà, dels indrets significatius de la seva vida, de les seves narracions i poemes i dels fets que van marcar la seva vida accidentada. Una obra que uneix la intriga i l'anàlisi detectivesca amb l'amor a la literatura.

Els membres del jurat van ser Sebastià Alzamora, Francesc Bechdejú, Josep Lluch, Marta Luna i Àlvar Masllorens.

45è Premi Josep Maria Folch i Torres de novel·la juvenil per a Lluís Hernàndez

El Premi Josep Maria Folch i Torres de novel·la juvenil va ser per a Lluís Hernàndez i Sonali amb l'obra que té el títol provisional de Certificat C99+. El premi va ser entregat per l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i recollit per l'autor de l'obra. Certificat C99+ és una novel·la de ciència-ficció fonamentada en la premissa que la ciència ha descobert la manera d'aprofitar els forats negres per saber si una persona serà viva en un futur.

Lluís Hernàndez va néixer al Pont de Suert l'any 1956 i és llicenciat en filologia hispànica per la Universitat de Barcelona i doctor en ciència per la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment treballa com a catedràtic de llengua i literatura catalanes a l'IES Joan Coromines de Pineda de Mar. L'any 2002 va ser finalista del Premi Pere Calders amb l'obra Palativarius i el 2005 va guanyar el premi Joaquim Ruyra amb Laura i els àngels. Entre les seves obres literàries també hi ha els títols: Potentíssima Dama Sicardis (2000), Palativarius (2002), El Gospel viu a Palafolls (2005) i Laura i els àngels (2006). Ha estat col·laborador del diari Avui i Catalunya Cultura i actualment fa col·laboracions esporàdiques a Com Ràdio, El Periódico i la revista RiP, entre d'altres.

El jurat del Premi Josep Maria Folch i Torres va estar format per Xavier Carrasco, Teresa Duran, Joan de Déu Prats, Susanna Rafart i Gemma Sala. Ambdós premis tenen una dotació econòmica de 6.000 euros, aportats per la Fundació Enciclopèdia Catalana en concepte d'acompte de drets d'autor. L'edició d'ambdues obres anirà a càrrec de l'editorial La Galera, i està prevista per al febrer de 2008.

La Nit de Santa Llúcia 2007, 57a Festes de les Lletres Catalanes

La Nit de Santa Llúcia 2007, 57a Festa de les Lletres Catalanes tindrà lloc al Palau de Fires i Congressos de Reus, el proper 14 de desembre a les vuit del vespre. Enguany, el protagonista de la nit serà la figura del poeta Gabriel Ferrater, tot fent un recorregut per la seva vida. La producció disseny serà d'Elsinor, de la mà de la direcció artística de Ferran Madico i amb l'ajut d'un grup de ballarins i actors dirigits per Miquel Àngel Fernández. També es comptarà amb el músic i cantant Lluís Gavaldà, i Vicky Peña i Jordi Camell que acostaran el públic a un dels mites del poeta: el dramaturg alemany Bertolt Brecht. La presentació de la vetllada anirà a càrrec de Montse Lluçà.

Comenta aquest article