Gastronomia
Jenny Mieres, alumna de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, guanya el Premi Gastronòmic Josep Lladonosa
Pol González, també estudiant del centre, s'emporta un premi especial al millor còctel en aquests guardons coneguts com el 'masterxef' dels alumnes catalana de cuina i sala
Aquest passat dimecres, l'alumna de l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils, Jenny Mieres, es va proclamar com la millor estudiant de la categoria de cuina en la V edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa. Els guardons, coneguts com el "masterxef" dels alumnes catalans de cuina i sala, es van lliurar al Palau de Pedralbes de Barcelona i comptaven amb 18 finalistes, 8 de cuina -entre ells també l'alumna del centre cambrilenc Sara Frifra- i 10 de sala.
També un altre estudiant, Pol González, va emportar-se el premi especial al millor còctel Royal Bliss i Premi Social en la categoria de sala. El guardó l’acredita com el millor alumne de sala de les fundacions i entitats que ofereixen formació de gastronomia en el seu programa d'estudis a tot Catalunya. El Premi Social de la categoria de cuina va ser per Yassine Maatallaoui, de la Fundació Formació i Treball de l’Institut Escola-Restaurant de Sant Adrià de Besòs.
Mieres va aconseguir preparar dos plats que van conquistar el paladar del jurat. Els vuit finalistes havien de cuinar un mig-raust de pollastre amb llet d'ametlles i una recepta lliure amb ‘arròs bayo’ com a ingredient principal. Pel que fa a la categoria de sala, els estudiants es van enfrontar a cinc proves: servei de taula, tiratge i prescripció de cervesa, elaboració d’un expresso, preparació d'un còctel i servei de precisió de cava.

Sota el lema "Una cuina de fa 700 anys", la cinquena edició dels Premis proposava una tornada als orígens per posar en valor les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Josep Lladonosa i que es remunta a l’any 1324 (Llibre del Sent Soví). Enguany, les receptes a realitzar durant les eliminatòries van ser extretes dels manuscrits i llibres de l'edat mitjana.
Els Premis Lladonosa gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament. Van néixer amb l’impuls dels Hermanos Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània.