Gastronomia
Tres alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, finalistes dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa
Sara Frifra i Jenny Mieres són finalistes en l'apartat de cuina, mentre que Pol González és finalista en l'apartat de sala
El Palau de Pedralbes acollirà, avui, la gran final de la V edición dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, més coneguts com el ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala. Divuit finalistes opten a convertir-se en el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya i Andorra. Tarragona –segona en nombre de representants (veure llistat complet)– arriba a la final amb dos estudiants de cuina i quatre de sala. Per part de l'Escola d'Hoteleria i Turisme hi haurà tres alumnes finalistes: Sara Frifra i Jenny Mieres en l'apartat de cuina i Pol González en l'apartat de sala. Barcelona és el territori amb major representació i les seves escoles aporten quatre estudiants de cuina i cinc de sala. Lleida (dos alumnes de cuina) i Andorra (un de sala) tanquen la selecció.
El jurat ha valorat, una vegada més, l’alt nivell dels aspirants després de dos semifinals eliminatòries en directe realitzades a l’Escola Vedruna Gràcia de Barcelona i a la Plaça Corsini de Tarragona. A la primera semifinal, celebrada el 19 de març, van participar 23 candidats de Barcelona i Girona-, i a la segona (5 d’abril), altres 14 alumnes procedents de les escoles de Tarragona, Lleida i Andorra.
Des de 2021 els guardons trien els millors estudiants de cuina i sala de tot Catalunya —i des d’aquest any també d’Andorra— en un format de concurs presencial, amb una selecció prèvia amb dues semifinals i un Premi Social, una jornada de formació i l’esmentada final.
FINALISTES CUINA
- PABLO MEDINA i CLAUDIA FONT: Vedruna Pro. Escola Superior d’Hostaleria
- BRYAN QUINTERO: CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- WISSAM AARIF: GHOT Escola d’Hostaleria i Turisme de Badalona
- SARA FRIFRA i JENNY MIERES: Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils
- JOSEP ROSELL i JÚLIA IBARS: Escola d’Hoteleria del Pallars
FINALISTES SALA
- DANIEL MARTÍNEZ i XAVI SÁNCHEZ: Vedruna Pro. Escola Superior d’Hostaleria
- TXELL ESPELT i MARTINA PÉREZ: Escola Joviat (Manresa)
- RUYMAN CALVO: CETT - Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy
- ANTONIO LLOSA, EDGAR VILAR i EMMA EITAVICIUE: Escola d’Hoteleria Ins Dertosa (Tortosa)
- AXEL DE HARO: Escola Lycée Comte de Foix (Andorra la Vella)
- POL GONZÁLEZ DANÚS: Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils
Repte final per als finalistes de cuina:
Realitzar dues receptes (4 racions + 1 per emplatar)
· Mig-raust de pollastre amb llet d’ametlles
· Recepta lliure amb Arròs Bayo com ingredient principal
Repte final per als alumnes de sala:
Cinc proves (Cinc minuts per prova)
1. Servei de taula
2. Tiratge i prescripció de cervesa
3. Elaboració d’un expresso
4. Elaboració d’un còctel
5. Servei de precisió de cava (la resta son simultànies, aquesta la fan tots els alumnes a la vegada)
Els Premis Lladonosa gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament. Van néixer amb l’impuls dels Hermanos Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània.
L’Apunt
Viatge als orígens