Societat

Gastronomia

Tres alumnes de l'Escola d'Hoteleria i Turisme, finalistes dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Sara Frifra i Jenny Mieres són finalistes en l'apartat de cuina, mentre que Pol González és finalista en l'apartat de sala

Per Redacció

El Palau de Pedralbes acollirà, avui, la gran final de la V edición dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa
El Palau de Pedralbes acollirà, avui, la gran final de la V edición dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa | Cedida

El Palau de Pedralbes acollirà, avui, la gran final de la V edición dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, més coneguts com el ‘masterxef’ dels alumnes catalans de cuina i sala. Divuit finalistes opten a convertir-se en el millor estudiant de cuina i sala de Catalunya i Andorra. Tarragona –segona en nombre de representants (veure llistat complet)– arriba a la final amb dos estudiants de cuina i quatre de sala. Per part de l'Escola d'Hoteleria i Turisme hi haurà tres alumnes finalistes: Sara Frifra i Jenny Mieres en l'apartat de cuina i Pol González en l'apartat de sala. Barcelona és el territori amb major representació i les seves escoles aporten quatre estudiants de cuina i cinc de sala. Lleida (dos alumnes de cuina) i Andorra (un de sala) tanquen la selecció.

 El jurat ha valorat, una vegada més, l’alt nivell dels aspirants després de dos semifinals eliminatòries en directe realitzades a l’Escola Vedruna Gràcia de Barcelona i a la Plaça Corsini de Tarragona. A la primera semifinal, celebrada el 19 de març, van participar 23 candidats de Barcelona i Girona-, i a la segona (5 d’abril), altres 14 alumnes procedents de les escoles de Tarragona, Lleida i Andorra.

Des de 2021 els guardons trien els millors estudiants de cuina i sala de tot Catalunya —i des d’aquest any també d’Andorra— en un format de concurs presencial, amb una selecció prèvia amb dues semifinals i un Premi Social, una jornada de formació i l’esmentada final.

FINALISTES CUINA

- PABLO MEDINA i CLAUDIA FONT: Vedruna Pro. Escola Superior d’Hostaleria

- BRYAN QUINTERO: CETT Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy

- WISSAM AARIF: GHOT Escola d’Hostaleria i Turisme de Badalona 

- SARA FRIFRA i JENNY MIERES: Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils

- JOSEP ROSELL i JÚLIA IBARS: Escola d’Hoteleria del Pallars

FINALISTES SALA

- DANIEL MARTÍNEZ i XAVI SÁNCHEZ: Vedruna Pro. Escola Superior d’Hostaleria

- TXELL ESPELT i MARTINA PÉREZ: Escola Joviat (Manresa)

- RUYMAN CALVO: CETT - Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy 

- ANTONIO LLOSA, EDGAR VILAR i EMMA EITAVICIUE: Escola d’Hoteleria Ins Dertosa (Tortosa)

- AXEL DE HARO: Escola Lycée Comte de Foix (Andorra la Vella)

- POL GONZÁLEZ DANÚS: Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils

Repte final per als finalistes de cuina:

Realitzar dues receptes (4 racions + 1 per emplatar)

·        Mig-raust de pollastre amb llet d’ametlles

·        Recepta lliure amb Arròs Bayo com ingredient principal

Repte final per als alumnes de sala:

Cinc proves (Cinc minuts per prova)

1.        Servei de taula

2.        Tiratge i prescripció de cervesa

3.        Elaboració d’un expresso

4.        Elaboració d’un còctel 

5.        Servei de precisió de cava (la resta son simultànies, aquesta la fan tots els alumnes a la vegada)

Els Premis Lladonosa gaudeixen del suport de xefs i professionals de sala de renom, escoles, administracions i empreses del sector agroalimentari. Tenen com a missió potenciar la formació gastronòmica, l’alimentació saludable i la cultura del reaprofitament. Van néixer amb l’impuls dels Hermanos Torres (Cocina Hermanos Torres Barcelona, tres estrelles Michelin) com a homenatge al seu mestre Josep Lladonosa i Giró (Alguaire, 1938), xef, formador i historiador català, figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània.

L’Apunt

Viatge als orígens

Sota el lema «Una cuina de fa 700 anys», la cinquena edició dels Premis proposa una tornada als orígens per posar en valor les antigues receptes de la cuina medieval catalana, documentada per Josep Lladonosa i que es remunta a l’any 1324 (Llibre del Sent Soví). Aquest any, les receptes a realitzar durant les eliminatòries estan extretes dels manuscrits i llibres de l'edat mitjana. A més a més del concurs, s'està produint un documental sobre la figura de Josep Lladonosa i està en impremta un receptari escrit per Josep Lladonosa dedicat a la cuina medieval que també porta per títol «Una cuina de fa 700 anys».

Comenta aquest article