Espai natural
L'Ajuntament tala 25 pins morts del parc del Pinaret
Els exemplars s'havien debilitat, des de feia temps, per estrés hídric (període llarg de sequera), un increment de les temperatures, l'aparició de fongs i l'atac de corcs de l'escorça
Fa un parell de setmanes, l'Ajuntament de Cambrils va talar 25 pins morts del parc del Pinaret. Els serveis tècnics municipals van fer una inspecció el passat 11 d'abril i van comprovar que 25 pins –majoritàriament Pinus pinea (pi pinyoner) i Pinus sylvestris (pi blanc)– estaven morts, així com un eucaliptus que també estava sec i mort i tenia una escletxa vertical i senyals d’estrès sever. El regidor de Serveis Generals de l'Ajuntament, Enrique Arce, ha detallat a revistacambrils.cat que, segons l'informe emès per l'empresa concessionària, els principals factors implicats en la mort d'aquests exemplars han estat: un estrès hídric per un període de sequera acumulada; un increment sostingut de les temperatures mitjanes; una disminució de les pluges –malgrat els episodis puntuals de pluja intensa–; l'aparició de fongs com el Diplodia pinea, el Sirococcus conigenus o el Thyriopsis halepensis, que s’aprofiten dels arbres debilitats i l'atac d’escolítids (corcs de l’escorça) que esdevenen letals en arbres sense capacitat de defensa. L'afectació més greu es produeix en arbres madurs, però també en arbres joves que no tenen reserves suficients.
Es replantaran els arbres talats
Aquest conjunt de causes, segons l'informe tècnic, genera una espiral: l’arbre pateix per manca d’aigua, disminueix la seva capacitat fotosintètica, es debilita, rep l’atac de fongs i corcs, i finalment mor si no té capacitat de resposta. Segons ha explicat Enrique Arce, en aquestes circumstàncies, l'únic que es pot fer és tallar l'exemplar per frenar la propagació d'aquests fongs, ja que amb els pins "no es pot fer cap tipus de tractament". "Hi havia 25 exemplars que estaven malament i si no es tallaven es podien contagiar tots. A més, si feia una ventada podien caure les branques dels arbres morts i és perillós. Per això es va decidir fer la tala. Ara, s'ha d'esperar l'evolució i, en el moment que es pugui, es plantaran nous exemplars. La idea és replantar-los en una activitat amb la canalla, ja sigui amb els escoltes o bé amb algun centre educatiu per posar en valor la importància de tenir un patrimoni d'arbres".
L’Apunt
"Des de fa anys s'observa un creixent debilitament, defoliació i mort en pinedes"
Segons l'informe tècnic que va fer l'empresa Urbaser, "des de fa anys, s’observa un procés creixent de debilitament, defoliació i mort en pinedes de diferents punts del litoral i prelitoral català, així com en altres zones de la península Ibèrica. Aquest fenomen s’està produint tant en espais naturals com en pinedes urbanes i ornamentals. Diversos estudis han confirmat que no es tracta d’un únic agent patogen o plaga, sinó d’un conjunt de factors que actuen de forma sinèrgica, generant una síndrome de decaïment dels pins. En resum, els arbres no han mort de cop, sinó de manera escalonada, cosa que evidencia un procés crònic de debilitament i no pas una plaga sobtada. Per afrontar els efectes negatius associats a la síndrome del decaïment dels arbres, és fonamental adoptar un conjunt de mesures preventives i de control enfocades a frenar-ne l’evolució, evitar plagues i minimitzar l’impacte paisatgístic".