Cultura

Exposició

La mare terra, protagonista de l’exposició de Queralt Osorio en la primera Nit dels Museus al Molí de les Tres Eres

«Terra. Ara és demà» és el títol d’una mostra que va ser inaugurada ahir davant un nombrós públic que també va poder gaudir de la música en directe de Lídia Papió

Per Andreu Dalmau

El públic va poder observar les obres abans de l'inici de la inauguració
El públic va poder observar les obres abans de l'inici de la inauguració | Andreu Dalmau

Avui, 18 de maig, és el Dia Internacional dels Museus i el Molí de les Tres Eres no s’ha volgut perdre la seva cita amb la cultura i el patrimoni. La sala cambrilenca, seu del Museu d’Història de Cambrils, s’ha acollit per primera vegada a la Nit dels Museus i ahir va obrir les portes fins a les 22 hores. Ho va fer amb una exposició de primer nivell i amb segell local. “Terra. Ara és demà”, és una mostra de Queralt Osorio que, per qui no pogués estar ahir a la inauguració, es podrà visitar fins al 14 de setembre.

“La terra sempre és present, cuidant-nos i oferint-nos refugi”, expressava Osorio, visiblement nerviosa i emocionada per presentar aquest projecte. L’exposició parteix des dels orígens de l’espècie humana i es trasllada per la seva evolució a través de la mare terra, que sempre hi ha estat present, com manifestava l’artista. La cambrilenca va rebre l’encàrrec de plantejar aquesta mostra per part del Museu d’Història i, particularment, de Cinta Mata, que li va demanar a Osorio que combinés la riquesa patrimonial de l’espai museístic amb les seves creacions.

L'exposició combina l'art de Queralt Osorio amb les peces del Museu d'Història de Cambrils (Foto: Andreu Dalmau)
 

La música de Lídia Papió, en directe

Així ho va fer l’artista, que ha dissenyat les obres i instal·lacions que es poden veure als diferents espais del Molí de les Tres Eres. El trajecte comença, evidentment, pels orígens de l’espècie i, en aquest primer espai museístic, es poden apreciar, diferents eines primitives trobades arqueològicament a Cambrils, juntament amb obres pictòriques i instal·lacions d’Osorio. En el següent espai, es tracta la temàtica del territori —més conflictiva—, després la de l’art —enfocada a la identitat humana— i, a continuació, es va transitant per temàtiques com els costums, l’aliment o la mort; totes elles amb la terra com a nexe d’unió.

A banda de les peces del museu i de les obres d’Osorio, la mostra es completa també amb un fil musical obra de Lídia Papió. La pianista reusenca ha composat la música pensada per acompanyar l’exposició i, a més, després de la inauguració, el públic va poder gaudir de la seva interpretació en directe al jardí del darrere de l’edifici del museu. Un colofó perfecte per a una inauguració que va comptar amb un públic molt nombrós integrat per cambrilencs i també gent de fora del municipi que s’hi van acostar per gaudir d’aquesta magnífica exposició plena de matíssos.

Gerard Martí, director del Museu d'Història de Cambrils, dirigint-se al públic durant la inauguració de la mostra (Foto: Andreu Dalmau)
El públic va poder gaudir de la interpretació de Lídia Papió en directe al jardí del darrere de l’edifici del museu (Foto: Paula Torné)

 

Comenta aquest article