Societat

Gastronomia

Dos petits «cuiners per un dia» amb la gastronomia a les venes (Conté galeria)

L'Escola d'Hostaleria acull els dos guanyadors del 9è Concurs de Receptes Explicades, organitzat per la DOP Siurana, en una emocionant jornada que els acosta al món professional

Per Andreu Dalmau

El Marc Franch i la Alena Ripoll han pogut aprendre del professor Jordi Jardí
El Marc Franch i la Alena Ripoll han pogut aprendre del professor Jordi Jardí | Andreu Dalmau

En Jordi Jardí, professor de l'Escola d'Hostaleria i Turisme de Cambrils, creu que hi ha qui porta la passió per la cuina a les venes. Potser és el cas del Marc Franch i la Alena Ripoll, els dos guanyadors del 9è Concurs de Receptes Explicades, organitzat per la DOP Siurana, que ahir es van convertir en “cuiners per un dia” al centre pedagògic cambrilenc per fer realitat els plats amb què han estat premiats al certamen.

Des de les 9 del matí, i després d'una nit amb molts nervis, el Marc –que és de Palma d'Ebre– i l'Alena –que és de Gratallops– van poder viure una experiència molt propera a la de la cuina professional. Primer van ser rebuts amb el seu propi davantal i barret de cuina, i després van poder veure les magnífiques instal·lacions de l'escola cambrilenca, l'única de les seves característiques a la província.

“Està sent una experiència molt guai”, manifestava, contenta, l'Alena amb les mans a la massa. La seva recepta era atascaburras, un plat típic de la gastronomia manxega: “Em sento molt feliç perquè la gent de Catalunya pugui provar un menjar de fora”. Per la seva part, el Marc va fer unes trufes a les quals, durant el dia, van decidir donar-les-hi un toc diferent: una part, amanides amb oli d'oliva i una escama de sal, i l'altra meitat, adornades amb xili picant. “No m'agrada gaire que li fiquem picant, a veure com queda”, apuntava, desconfiat, el jove cuiner, a qui no se'l veia molt convençut de “l'invent” del seu mestre. “És nota que són crítics i tenen neguit, això és molt important”, destacava Jordi Jardí.

Al llarg del matí, els dos cuiners van treballar en les seves receptes juntament amb el professor Jardí i, al migdia, les van servir com a aperitiu del dinar al restaurant pedagògic on també serveixen els alumnes de l'Escola d'Hostaleria. De fet, la relació amb els alumnes del centre va ser constant al llarg del dia per coordinar el servei i l'encaix dels seus plats a la carta del dia. Tot plegat, una experiència gairebé professional per dos petits aprenents de xef. “Veure-ho tot tant professional, la cuina tant gran, les eines, les cassoles... És una jornada molt emocionant per ells”, apuntava la responsable de comunicació de la DOP Siurana, “conviure amb els altres estudiants també és interessant i ells s'han acabat trobant com un peix a l'aigua”.

L'objectiu, tant de la DOP Siurana com de l'Escola d'Hostaleria, a l'hora d'organitzar el Concurs de Receptes Explicades és donar a conèixer un producte de qualitat i proximitat com l'oli d'oliva verge extra i transmetre els valors de la cuina als més petits. “Aquest és un sector on cada vegada costa més trobar un professional amb molta formació i, si els anem adobant bé, acabarem aconseguit molts bons cuiners”, apunta Jardí.