Informació general

La Policia Local destrueix tot el material decomissat provinent de la venda ambulant il·legal

Per Berta Ruiz

Moment en què es van dipositar les caixes i els paquets dins del camió triturador de Secomsa, el passat divendres al matí

La Policia Local de Cambrils va destruir el passat divendres al matí, tot el material decomissat de la venda ambulant il·legal durant el període comprès entre l'1 de gener i el 31 d'octubre d'enguany, durant el qual s'han realitzat un total de 119 denúncies.
Totes les caixes i paquets es van llençar dins del camió de Secomsa, on van ser triturats

Durant aquest període, s'han decomissat un total de 8.173 còpies en format CD i 4.887 còpies en format DVD de pel·lícules cinematogràfiques que s'han posat a disposició judicial i un total de 2.872 còpies d'objectes falsificats com roba, rellotges, gorres, cinturons, etc. En aquest període també es van tramitar 40 atestats tramesos a l'Autoritat Judicial i es van detenir cinc persones relacionades amb la venda ambulant il·legal.

Segons l'informe estadístic facilitat per la Policia Local de Cambrils, durant tot aquest any 2007, l'Ajuntament de Cambrils haurà invertit uns 420.000 euros destinats a reforçar i millorar els serveis per fer més efectiva la lluita contra la inseguretat ciutadana i contra la pirateria i la venda ambulant il·legal.
A nivell comparatiu, les dades facilitades per la Policia Local també demostren un augment progressiu i significatiu de la quantitat de productes decomissats: l'any 2004 es van requisar un total de 3.623 CD i DVD i es van detenir 10 persones; l'any 2005 es van decomissar un total de 4.841 CD i DVD i hi va haver un total de 13 detinguts; l'any passat es van recuperar 5.081 CD i DVD i es van detenir 9 persones relacionades amb la venda ambulant il·legal i enguany, amb el que es porta d'any s'han decomissat un total de 13.060 CD i DVD.

Tasques de prevenció

L'informe resum de la Policia Local durant aquest període també posa de manifest les tasques de prevenció que s'han dut a terme per fer front a la venda ambulant il·legal. En horari comercial, els agents de proximitat tenien entre els seus objectius principals el de prevenció, contacte amb els sectors comercials i hotelers afectats i detecció i anàlisi de les metodologies d'actuació dels venedors ambulants que canviaven contínuament els seus mitjans d'actuació.
Entre l'1 de juny i el 15 de setembre, les unitats de patrulla de costes també van tenir instruccions de donar prioritat a la lluita contra la venda ambulant. De fet, segons l'informe presentat, la venda ambulant il·legal en la zona del passeig marítima terrestre va baixar un 94% en horari de bany. En aquest mateix període, es va posar en marxa una unitat de reforç de vigilància en els punts on s'hi concentraven un gran nombre venda ambulants il·legals. D'altra banda, a partir del mes de juliol es va prestar un servei de prevenció, consistent en ubicar en les zones comercials i peatonals del barri del port, i el passeig marítim del Cap de Sant Pere –al límit amb Salou– agents i patrulles unipersonals que s'encarregaven de controlar sectors territorials més reduïts. El resultat d'aquesta actuació va reduir la venda ambulant il·legal en un 98% en la zona comercial i en un 100% en el passeig marítim.

Segons l'informe policial, aquestes tasques de prevenció van donar un resultat satisfactori i visible, que es va reflectir en els mitjans de comunicació locals i de la demarcació.

El cap de la Policia Local –Joan Berguedà– valorava molt positivament els resultats obtinguts i aquest canvi en l'operativa, "que ha adreçat més atenció al tema de la venda ambulant il·legal i també s'ha establert una coordinació amb les policies locals del voltant, que ha donat els seus fruits". D'altra banda, Joan Berguedà va insistir en que, "les administracions també hauríem d'incidir sobre els llocs on es fabriquen tots aquests productes. De fet, la setmana passada ja hi va haver una operació molt important on es va desmantellar un lloc de fabricació de roba amb marques falsificades". Tot i els bons resultats obtinguts durant aquest període, el cap de la Policia Local insisteix en que no s'ha acabat la temporada, "ja que en el moment que aixeques la guàrdia i no efectues els serveis de vigilància aquests venedors es tornen a instal·lar sobretot en la primera línia de mar, al passeig Marítim i al carrer del Consolat de Mar. I per això hi continuarem treballant durant les festes de Nadal, sobretot en horari comercial". No obstant, els bons resultats han estat força visibles "a simple cop d'ull", ja que tal i com explica Joan Berguedà, "les parades que es muntaven i que popularment es coneix com a  'top manta', no és tan visible". Tot i això, "sobre el que és més difícil lluitar per la seva localització, i aquí sí que necessitem una implicació de certs establiments, és la gent que treballa la venda ambulant il·legal a segona i tercera línia de mar i que va amb motxilla i va oferint els CD i DVD pels restaurants, pels bars i d'altres comerços. És més difícil lluitar contra aquest tipus de pirateria".

Comenta aquest article