Conferència
Albert Beltran, cofundador de Balance Phone: «Potser la societat no és conscient, però veient l’ús del mòbil hi ha casos que s’han de tractar com una addicció»
El barceloní explica com va néixer aquest smartphone que bloqueja les apps i pàgines web addictives i que ha tingut molt bona rebuda, amb més de mil dispositius venuts en poc més de quatre mesos
Els telèfons mòbils han evolucionat molt en els darrers vint anys. L’any 2005 molts lectors segurament tenien un Nokia -un dels models més venuts de l’època- que ja tenia la pantalla en color i alguns començaven a incorporar una càmera. Però tot va canviar el 2007, quan Steve Jobs va treure al mercat l’iPhone, el primer smartphone de la història que va transformar la manera d’utilitzar el telèfon.
En aquestes dues dècades no només han sorgit nous telèfons intel·ligents que pràcticament són com portar l’ordinador a sobre, també han aparegut les xarxes socials que han creat una forta dependència i fa que moltes persones s’hi passin hores. Precisament, aquesta addicció al telèfon va ser el tema protagonista de la conferència organitzada pel Campus Extens de la URV, el Club Rotary Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils.
Albert Beltran Feliu va pronunciar una interessant xerrada en què va exposar com va passar d’adonar-se que passava moltes hores mirant la pantalla del seu mòbil a crear Balance Phone, un telèfon i aplicació que bloqueja les apps i les pàgines web addictives.
El membre del Club Rotary Cambrils, Francesc Garriga, va ser l’encarregat de presentar al ponent, amb qui té una gran amistat. "El conec des que era petitó, és de Barcelona, però coneix bé les nostres terres", va dir l’advocat, que va posar en valor que una persona tan jove fos conscient d’aquesta problemàtica que hi ha actualment i que afecta tant a adolescents, com joves i adults.
D’una prova a crear un telèfon que és una barreja d’un Nokia i un smartphone
Tot seguit, Beltran va explicar com va sorgir aquest projecte que va impulsar l’any passat amb el seu soci i amic de la infància, Carlos Fontclara Bargallo. Un dia l’Albert va decidir fer una prova d’eliminar les aplicacions que més l’enganxaven, especialment xarxes socials com Instagram o Twitter, perquè veia que tenia molta dependència i passava moltes hores mirant la pantalla, de fet, va reconèixer que el primer que feia quan es despertava era agafar el telèfon i també abans d'anar a dormir no podia evitar utilitzar-lo. "Els mòbils són una eina brutal; ben utilitzats són molt potents i positius, però tenen certs perills i patrons en segments de la societat", va dir.
Aquesta inquietud la va compartir amb el Carlos, que també va fer el pas d’intentar passar menys hores mirant el seu smartphone. "Potser la societat no és conscient, però veient l’ús del mòbil s’ha de tractar com una addicció", va afirmar el ponent, que afegia que, segons els estudis, la mitjana d’ús del telèfon és de cinc hores.
"Els telèfons mòbils són addictius per dos motius: per les plataformes que estan pensades per captar l’atenció i que generen dopamina, i pels sistemes operatius que es dissenyen per crear dependència amb els colors de la pantalla, les notificacions…", va exposar.
Després d’eliminar aquestes aplicacions, es van comprar un Nokia de fa vint anys i, al cap de dos dies de prova, van veure que els hi faltava aplicacions com el WhatsApp, Google Maps o Spotify. Va ser aleshores quan van decidir crear un producte que "agafava la simplicitat del Nokia i tot el bo dels telèfons intel·ligents", deixant de banda els components addictius.
Així va néixer Balance Phone, un telèfon que té la pantalla en blanc i negre i no té xarxes socials ni pàgines web que puguin generar dependència. Els creadors van signar un acord amb Samsung el passat desembre i des d’aleshores han venut més d’un miler de dispositius a tot Europa gràcies al boca-orella. "Primer érem una aplicació, però hem passat a ser un mòbil que vol ser la solució de canviar els hàbits digitals", va assenyalar.

«Som el primer mòbil d’un nen de 12-16 anys, és una molt bona transició per tenir una relació amb la tecnologia sana»
Quin és el públic objectiu? Principalment, els nens i adolescents perquè són els primers que no estan fent un bon ús dels seus telèfons i tenen una forta dependència que fa que tinguin una percepció de coses que no són reals, així com accés molt fàcil a la pornografia o a jocs d’apostes. "Som el primer mòbil d’un nen de 12-16 anys, és una molt bona transició per tenir una relació amb la tecnologia sana", va apuntar.
Però també els adults tenen al seu abast un Balance Phone Pro per reduir aquesta addicció. "El que estem intentant aconseguir és crear una categoria entre els mòbils intel·ligents i els mòbils tontos -referint-se al Nokia-. Volem crear una solució, que la gent pugui dedicar el temps en coses que omplen i que no estiguin cinc hores enganxats a la pantalla. Els adults quan han pres la decisió de canviar els hàbits estan encantats", va reconèixer.
A més d’aquests dos dispositius, els interessats també poden adquirir el sistema operatiu que s’instal·la en els telèfons Samsung. Es poden comprar a la seva pàgina web, així com a través d’Amazon i la companyia catalana Parlem.