Visita
El cònsol general del Senegal a Barcelona visita la comunitat senegalesa de les comarques tarragonines
La trobada, que va tenir lloc aquest passat dissabte a Salou, va comptar amb la participació de l'Associació Amics del País Bassari Senegal de Cambrils i de l'alcalde Oliver Klein
El cònsol del Senegal a Barcelona, Mamadou Lamine Ka Mbaye, va fer una visita, aquest passat dissabte, a la comunitat senegalesa de les comarques tarragonines. La trobada, que va tenir lloc al Teatre Auditori de Salou, va comptar amb la presència de l'alcalde de Cambrils, Oliver Klein, juntament amb l'alcalde de Salou, Pere Granados; la regidora de Nova Ciutadania i Interculturalitat de l'Ajuntament de Salou, Elena Zukhoba, qui va obrir el torn de parlament reconeixent la comunitat senegalesa i donant-los la benvinguda a l'acte. També van acudir a l'acte el president de la Coordinadora d'Associacions Senegaleses de Catalunya, Abdou Mawa Ndiaye Ndaw i d'altres dels seus membres, així com representants de diferents associacions de la demarcació tarragonina.
L'alcalde de Cambrils, Oliver Klein, també va intervenir per dir que s'ha de governar per a tots els ciutadans, contemplant les múltiples particularitats, oferint respostes a les seves necessitats i alternatives a les problemàtiques. Per la seva part, el cònsol general del Senegal a Barcelona va manifestar la seva voluntat de visitar i presentar-se personalment a tots aquells municipis de Catalunya on la població senegalesa sigui nombrosa. El seu objectiu és posar-se al servei dels seus compatriotes i conèixer la seva realitat en el dia a dia a Catalunya.
Les associacions que van participar a la trobada van ser: l'Associació Amics del País Bassari Senegal de Cambrils amb la presència del seu president Ithiar Boubane; l'Associació Senegalesa de Reus, l'Associació Senegalesa de Vila-seca (GALGUI), l'Associació Senegalesa de Lucha Contra la Pobreza (ASLUP), l'ONG Cooperació Activa Camp de Tarragona, l'Associació Amics de Catalunya/Senegal, l'Associació de Mujeres Africanas de Tarragona (AMAT), l'Associació Cultural Senegalesa para la Integración, l'Assotiation pour la Ville Saint de Touba, l'Associació Noorou Daarayni Touba Montblanc, l'Associació de Senegalesos de Valls i l'Alt Camp, l'Associació Cheikh Ahmed Tidiani, el Col·lectiu Senegalès de Tarragona i l'Associació Generación Afroconsciente.

L’Apunt
Comunitat senegalesa a Catalunya
Segons les darreres dades de l'Idescat (data 2024), a Catalunya hi ha més de 26.000 persones d'origen senegalès, però s'estima que les dades reals són superiors. La comunitat senegalesa és una de les més nombroses a Catalunya, que juntament amb la Comunitat de Madrid, són les que compten amb un major nombre de persones d'aquesta nacionalitat.
Als anys 70 van arribar els primers senegalesos a Catalunya i des d'aleshores Catalunya només ha comptat amb un Consolat Honorari. De fet, des de la comunitat s'afirma que "era de vital importància no desistir en la lluita per aconseguir aquest segon consolat general a Espanya, juntament amb el de Madrid. Fins ara, tots els ciutadans d'origen senegalès havien de traslladar-se personalment a Madrid per a realitzar tots els tràmits amb totes les dificultats que això suposa. Ara, la població d'origen senegalès a Catalunya ja compta amb el seu propi Consolat General a Barcelona.