Cultura

Llibres

«La bibliotecària del front» arriba al Club de Lectura Adult de la mà de l'escriptora Berta Jardí

La Biblioteca Josep Salceda i Castells va acollir, ahir, una nova edició del Club de Lectura amb la presència de l'autora del llibre

Per Josep Maria Ferrando

L'escriptora Berta jardí va ser present a la Biblioteca en l'activitat del Club de Lectura Adult
L'escriptora Berta jardí va ser present a la Biblioteca en l'activitat del Club de Lectura Adult | Josep M Ferrando

La Biblioteca Josep Salceda i Castells va acollir ahir una nova edició del Club de Lectura Adult, amb la presència de l’escriptora i filòloga Berta Jardí. L’autora va explicar tot el procés que la va portar a escriure la seva sisena novel·la, La bibliotecària del front, una obra que ret homenatge a la figura d’Aurora Díaz-Plaja, bibliotecària que va jugar un paper clau en la difusió de la lectura durant la Guerra Civil i després com a activista cultural i autora de nombrosos treballs, articles, assajos i llibres, molts d’ells de literatura infantil.

Berta Jardí novel·la, en aquest llibre, els primers anys d’Aurora Diaz-Plaja com a bibliotecària amb la titulació de l’Escola de Bibliotecàries de Catalunya de la Generalitat. Sobre tot en l’etapa dels seus primers treballs professionals a Palma i sobre tot a la biblioteca popular de Canet de Mar. I després formant part com a bibliotecària del Bibliobús, un camió de l’exèrcit republicà, que la Generalitat de Catalunya va adaptar durant la Guerra Civil per enviar llibres als combatents que lluitaven al fronts de batalla i als hospitals de sang.

La bibliotecària del front narra, amb sensibilitat i rigor històric, la tasca heroica d’Aurora Díaz-Plaja i d’altres bibliotecàries que, armades només amb llibres, van recórrer el front republicà portant lectura i consol als soldats i als refugiats. Com a dada curiosa Berta Jardí va explicar que en el procés de cerca de documentació va descobrir que el Bibliobús va visitar almenys dues vegades l’hospital de sang instal·lat a la Casa Sant Josep per repartir llibres entre els soldats ferits i convalescents.

Aquesta novel·la, a més de ser un tribut a la figura d’una pionera de la biblioteconomia catalana, convida a reflexionar sobre el poder transformador de la cultura fins i tot en els moments més difícils.

Comenta aquest article