Cultura

Recreació històrica

Tarraco Viva encara l'edició més ambiciosa coincidint amb els 25 anys de la declaració de Patrimoni Mundial

Del 12 al 25 de maig el festival programa vora 500 actes amb la vida de la plebs com a eix central

Per ACN

Imatge de la recreació històrica a la Vil·la Romana de la Llosa, el maig de l'any passat
Imatge de la recreació històrica a la Vil·la Romana de la Llosa, el maig de l'any passat | Berta Ruiz

El festival recreació històrica Tarraco Viva celebrarà enguany l'edició més ambiciosa coincidint amb els 25 anys de la declaració de Patrimoni Mundial del conjunt arqueològic de l'antiga Tàrraco. Del 12 al 25 de maig el certamen programarà vora 500 actes, que enguany giraran al voltant de la vida i cultura de la plebs, el poble romà. La majoria dels actes es faran a Tarragona però com és habitual també hi haurà activitats en municipis de l'entorn que també tenen restes romanes, com Altafulla, Constantí, Cambrils, Salou o Vila-rodona. Entre les novetats hi haurà la presència de grups de recreació història internacionals dedicats al món etrusc i al món grec i es potenciarà la presència de divulgadors del món digital.

Pel nombre d'activitats programades i la dimensió dels actes previstos, el director de Tarraco Viva, Magí Seritjol, afirmava ahir que és "una superació de les edicions d'abans de la pandèmia". "L'essència és el contacte amb la gent i crear comunitats de persones". En la darrera edició es van assolir els 15.000 espectadors presencials i uns 30.000 més en les diferents propostes fetes a través d'internet. Enguany el festival té un pressupost de 420.000 euros, principalment aportats per l'Ajuntament de Tarragona. L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, va exposar que és un festival "únic" que "té l'escenari més real i viu".

Respecte la temàtica d'aquest 2025, Seritjol posava en valor la importància del poble en la construcció de l'antiga Roma i ha desmuntat la teoria històrica que deia que les classes populars eren ocioses, gandules i desinteressades per la política. "El 90% de la població vivia de la seva professió i la plebs tenia la seva cultura, diferent de la de les elits", ha indicat. Així mateix, apuntava que les lleis "no les feia el Senat, sinó l'Assemblea Popular".

Així mateix, va destacar la qualitat de vida que hi havia a les ciutats romanes. "Roma no era Copenhaguen, però tampoc era Calcuta. No era un món apocalíptic, però la vida no era fàcil", va exemplificar. Entre les propostes d'enguany n'hi haurà d'enfocades al rol que jugaven les dones en la societat romana. "Tenien un gran paper a nivell econòmic, com a 'autònomes' o petites empresàries, i estaven en molts sectors de la societat", va remarcar.

Presentació de les activitats de Tarraco Viva, ahir, a Tarragona (foto: ACN/Eloi Tost)

 

Comenta aquest article