Informació general

L'Ajuntament aprova una moció, amb els vots a favor d'ERC, PLIC, PP i CiU, en què es demana la destitució de la Ministra de Foment

Per Berta Ruiz



Pancarta que CiU va penjar davant l'estació de tren demanant solucions al problema de RENFE
En el ple ordinari d'ahir també es van presentar un total de tres mocions. Per una banda, els tres grups polítics de l'oposició -PLIC, CiU i PP-, i ERC van presentar una moció conjunta demanant el restabliment del servei de rodalies de Renfe i els trens regionals a Barcelona. En aquesta moció, els grups demanen: la implicació de l'Ajuntament en defensa dels seus ciutadans; que el govern estatal i la Generalitat prioritzin el restabliment d'aquestes línies; que el president del Govern estatal depuri responsabilitats tant dels responsables del Ministeri de Fomento, com les operadores Adif i Renfe i les empreses contractistes de les obres, començant per la ministra de Foment Magdalena Álvarez; que es porti a terme el traspàs en la gestió de rodalies; que RENFE contrapresti el deficient servei amb la gratuïtat del mateix; que el govern inverteixi en el tren convencional i finalment, expressa l'adhesió a la manifestació convocada per la "Plataforma pel Dret a Decidir" que se celebrarà aquest proper dissabte a Barcelona.

Sobre aquesta moció conjunta, des d'ERC es va voler deixar ben clar, que "aquest acord té un caire supramunicipal i en cap moment significa un desacord entre el tripartit municipal".

Aquesta moció va ser aprovada amb els vots de PLIC, ERC, PP i CiU, els vots en contra del PSC i l'abstenció d'ICV.

Moció d'ICV en relació al restabliment del servei de Renfe

Per la seva banda, ICV també va presentar una moció pròpia sobre la problemàtica del servei de RENFE. Segons Salvador Matas, "el nostre plantejament té un caràcter nacional o estatal i el que no podíem fer és anar de la mà de CiU i PP, per raons òbvies.

Segons Matas, "CiU i PP tenen molt a veure amb aquest tema i moltes responsabilitats històriques. El govern estatal també té responsabilitats, i per això ICV també demana la dimissió de la ministra –Magdalena Álvarez– però no podem obviar que s'han fet les apostes històriques que s'han fet, i CiU i PP, "no poden sortir de rosetes".

En la moció d'ICV es reclama: una auditoria independent que analitzi el projecte i gestió de les obres; denuncia les greus incidències continuades; exigeix que es doni prioritat absoluta a les obres per garantir la seguretat i posada en marxa de rodalies; que s'incrementin les inversions i recursos en les obres de millora general de les infraestructures; que s'avaluïn els danys i perjudicis econòmics, socials i ambientals; que es depurin responsabilitats començant per la ministra de Fomenti que es primi la inversió en el tren convencional, ja que segons va explicar Matas, "l'AVE és un transport minoritari que ha costat molt milions", i que ha anat deixant de banda les inversions en les infraestructures actuals.

Aquesta moció va tenir el vot a favor d'ICV; els vots en contra del PSC i PP i les abstencions d'ERC, CiU i PLIC.

Robert Benaiges, alcalde, "en aquestes mocions es prioritzen aspectes relacionats amb l'oportunisme polític"

Sobre aquesta mateixa qüestió, Robert Benaiges va voler expressar la postura del PSC. Segons Benaiges, "no donarem suport a cap de les dues mocions presentades, perquè considerem que es prioritzen aspectes relacionats amb l'oportunisme polític, a tres mesos de les eleccions generals. El més important és la resolució dels problemes reals de la gent. Considerem que el que hem de reclamar a les administracions és sobre la mala gestió que s'ha produït, i que es prenguin les mesures des del punt de vista tècnic i de l'obra. Però el que no podem fer és anar demanat dimissions per aquí i per allà, ja que les institucions no estan per reclamar dimissions. A més, compartim que qui ha tingut responsabilitat durant molts anys a la Generalitat, ara, alegrement carregui les tintes damunt de les actuals administracions, perquè les coses tenen un historial". Segons va explicar Benaiges, "el que més em preocupa és que hem de resoldre els problemes de la gent de casa nostra i anar a l'atenció de la gent afectada de Cambrils, això és el que hem fet i ho hem transmès allí on tocava". Tot i això, Robert Benaiges va expressar que "mai com ara, a Cambrils hi ha hagut tanta inversió per part del Ministeri de Foment. Això també és responsabilitat d'algú i se li ha de reconèixer també".

Moció de suport a les emissions de TV3 al País València

Una altra de les mocions, presentada per ERC i aprovada per tots els grups municipals, feia referència a una moció de suport a les emissions de TV3 al País Valencià.

Segons va explicar Joan Recasens, "aquesta moció expressa el suport a un acord de Catalunya i el País Valencià per a que tots els seus respectius canals, tant de ràdio com de televisió autonòmiques, es puguin veure en els dos territoris. L'Ajuntament demana a la Generalitat que busqui una solució i que quedi arxivada la sanció de 300.000 euros a Acció Cultural –propietària dels repetidors de TV3 al País Valencià–. L'Ajuntament de Cambrils també col·laborarà econòmicament amb el pagament de la multa, –aportant 1.000 euros– per expressar la solidaritat de la corporació i donar suport a la llibertat d'expressió". Per Recasens, "es considera que la continuïtat de les emissions són de vital importància per a la normalització lingüística del català en el conjunt del seu àmbit lingüístic".

Comenta aquest article