Informació general

El ple ordinari aprova inicialment el nou Reglament Orgànic Municipal, amb el desacord de l'oposició

Per Berta Ruiz

Imatge del ple de novembre que es va celebrar ahir al vespre

El ple ordinari de l'Ajuntament va aprovar ahir, amb els vots en contra dels tres grups de l'oposició, l'aprovació inicial del Reglament Orgànic Municipal (ROM).

L'alcalde de Cambrils va explicar que, "per primera vegada l'Ajuntament es dota d'un Reglament Orgànic Municipal, per a la regulació del sistema de treball i gestió en els òrgans reglats de la casa: com són les comissions informatives, la junta de govern i el plenari". Segons Benaiges, "pensem que de manera urgent es necessita un reglament que ens expliqui a tots com hem d'ajustar el temps i les intervencions, ja que en els darrers mandats i de manera habitual, el darrer punt del ple –el de precs, preguntes i mocions– es converteix en el protagonista del ple i aquesta no és la qüestió, perquè tots els punts del ple són importants i aquest també ho és. Però entenem que aquest darrer l'hem de regular de manera adequada, igual com es fa en d'altres municipis de les característiques del nostre".

Aquest Reglament Orgànic regularà l'ordre i el nombre d'intervencions en els plenaris, les rèpliques i contrarèpliques, així com una presentació prèvia per escrit –amb una antelació de tres dies– dels precs, preguntes i mocions que els grups polítics vulguin exposar en el ple, per tal que en el ple, "es pugui donar una resposta adequada i amb el suficient coneixement del tema per evitar incerteses", segons va explicar Robert Benaiges. El ROM també regularà l'accés a la informació i documentació que reclamin cadascun dels grups polítics.
Segons va manifestar Benaiges, "la intenció del govern no és ni molt menys, la de coartar, censurar ni impossibilitar la feina de l'oposició. El que permet aquest reglament és que tothom, ciutadans i ciutadanes, puguin saber de què s'està parlant. A més, no és un invent de l'Ajuntament de Cambrils, sinó que és habitual en ajuntaments de les nostres característiques. Aquest instrument regularà de manera exacta l'accés a la informació, per evitar susceptibilitats d'alguns grups que diuen que no hi tenen accés. És d'estricte compliment, i per tant, el govern es compromet a complir-lo de manera estricta i escrupolosa".

Els grups de l'oposició van mostrar la seva disconformitat amb aquest nou reglament. El líder de la PLIC –Xavier Martí– va avançar que el seu grup presentarà al·legacions per tal de millorar aquest reglament i participar en la seva elaboració. Segons aquest,"es limita el màxim punt de debat que hi ha al ple i el torn de preguntes queda molt limitat". Des del PP, també es va mostrar la seva disconformitat amb el ROM i presentaran també tot un seguit d'al·legacions, que esperen que es puguin consensuar. Per Carme Cros, el reglament: "limita l'accés a la informació i documentació a l'oposició; l'equip de govern limitarà les intervencions de l'oposició en un lloc de debat i a més, buidarà de contingut el ple perquè obliga a presentar les preguntes amb antelació. Atempta contra els drets que tenim, amb una actitud dictatorial: fent sentir la seva veu i callant a l'oposició". Finalment, Mercè Dalmau de CiU també va mostrar la seva disconformitat amb el text i va avançar la presentació d'al·legacions per a la seva millora. Per Dalmau, el reglament suposa "una excessiva regulació i un afany controlador per part del govern: primer amb el control a l'accés d'entrada i ara amb el ROM, que controlaran encara més a l'oposició".

Creació de tres llocs de treball per a la Unitat Policial d'Atenció a la Víctima

L'increment del nombre de denúncies a Cambrils en casos de violència de gènere, suposarà la creació de tres nous llocs de treball per a la Unitat Policial d'Atenció a la Víctima. Es crearan dos llocs de policia que treballaran específicament sobre aquesta problemàtica i un treballador social que es farà càrrec de l'assistència psicològica a les víctimes. Segons Benaiges, "volem posar remei de manera immediata a aquest increment del nombre de denúncies i que aquesta atenció a les víctimes es faci de manera adequada".

Projecte de remodelació del barri de la Llosa

Tots els grups del consistori també van aprovar ahir, l'expedient de contribucions especials per al projecte de remodelació del barri de la Llosa en la seva primera fase.
Recordem que aquest projecte, amb una valoració total entorn els 12 milions d'euros, tirarà endavant tres fases de remodelació integral del barri, tant en l'urbanisme d'aquest com en el seus serveis. En la primera fase es contempla la remodelació dels carrers compresos entre el carrer de les Orquídies i la via del tren. El carrer de les Orquídies –una de les principals vies de comunicació de Ponent– no es remodelarà en aquesta primera fase, sinó que es farà en les obres posteriors de la segona i tercera fase. Segons va explicar Benaiges, ara s'està en el procés de licitació i abans de finals d'any s'espera poder adjudicar les obres que haurien d'iniciar-se a principis de l'any vinent i que tindran una durada aproximada de vuit mesos.

Interposició d'un recurs de cassació al Tribunal Suprem pel tema de Med Group

En un dels recursos denegats que l'Ajuntament de Cambrils va presentar referent a la subrogació de les competències de l'Ajuntament a la Generalitat sobre el conflicte de Med Group, es va presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Segons va explicar Benaiges, "de manera habitual, el Tribunal Suprem no accepta recursos que facin referència a qüestions urbanístiques que hagin estat sentenciades pel Tribunal Superior de Justicia, en aquest cas de Catalunya, però en aquest cas, ens va acceptar el recurs de cassació de l'Ajuntament, perquè segur que hi veuen algun tipus de problemàtica en relació a competències entre administracions. Això ens satisfà, perquè d'alguna manera se'ns comença a donar la raó que qui decideix l'urbanisme d'una ciutat és el seu ajuntament i no altres organismes".
Robert Benaiges també va afegir, que "tant l'empresa com nosaltres, hem iniciat un procés de prudència, per tal que les diferents converses que podem tenir puguin arribar a bon terme, amb el màxim acord possible i que pugui satisfer a totes les parts".

Societat Municipal d'Aparcaments

Ahir, també es va aprovar –amb el vot en contra del PP– la presa en consideració de la memòria, estatuts i ordenança per a la implantació de la Societat Municipal d'Aparcaments. Recordem que aquest òrgan regularà i gestionarà els aparcaments públics de l'Ajuntament, les zones blaves i també el servei de grua i el servei de transport urbà. Es va crear una comissió de seguiment, que ja ha presentat els documents necessaris per fer la seva formalització i aprovació, i que en breu podria posar-se en funcionament.

Retirada del punt sobre la creació de la Societat Municipal de Ràdio i TV

Segons va explicar Robert Benaiges en la roda de premsa prèvia al ple, es va decidir retirar de l'ordre del dia el punt sobre l'aprovació de la composició de la Societat Municipal de Ràdio i TV, "perquè hem de veure quin és el model més interessant per aplicar a Cambrils. A més des de la Generalitat s'està impulsant tota la qüestió de la TDT, i per tant, esperem esdeveniments, per buscar la fórmula més adequada, tot i que ja la tenim encaminada dins del consorci de la TDT del Camp. Donem més temps per parlar amb la Generalitat, i per prudència el retirem de l'ordre del dia".

Altres punts

L'ordre del dia també va tractar altres punts. Es va aprovar el conveni de cessió anticipada dels terrenys afectats per la construcció de la rotonda de l'N-340 i la carretera de Montbrió, que està realitzant el Ministeri de Foment. L'Ajuntament de Cambrils ha compensat a tots els propietaris colindants d'aquests terrenys amb un aprofitament posterior en el sector de Les Comes. També es va aprovar la denominació del CEIP Cambrils III com CEIP Mas Clariana.

Precs i preguntes

En el torn de precs i preguntes, els grups de l'oposició van exposar diferents qüestions. Des de la PLIC i CiU es va demanar que es reprenguin les converses amb els veïns del LIDL per tal d'arribar a una solució a les seves demandes. El regidor de la PLIC, Xavier Martí, va celebrar que es torni a convocar a un mitjà de comunicació des de feia uns quants dies no rebia les convocatòries de premsa de l'Ajuntament de Cambrils. Sobre aquesta qüestió Robert Benaiges va dir que no en tenia constància, "això és una afirmació gratuïta", va manifestar.
Des de CiU es van plantejar diferents qüestions, com l'aparcament a la plaça d'Espanya, les obres dels camps de futbol, l'obertura del Mercat de la Platja i també es va recordar que els grups de l'oposició havien demanat la dimissió del regidor d'Educació –Salvador Matas– per tota la polèmica amb l'Escola d'Adults. A aquesta darrera qüestió, Salvador Matas va explicar "no entendre que se li demanin responsabilitats" d'uns fets que van passar l'anterior mandat, quan ell no era regidor d'Ensenyament. Aquest va lamentar que els exprofessors no s'hagin adreçat a parlar amb ell en cap moment ni amb l'Ajuntament, i que per contra ho hagin fet davant dels mitjans de comunicació i sense cap tipus de prova. Segons Matas, l'Ajuntament "ha presentat una querella com a una eina per defensar-se, i serà un jutge qui aclarirà els fets i determinarà si hi va haver irregularitats". Salvador Matas també va avançar que farà arribar als mitjans de comunicació tota la documentació sobre les bases de les oposicions –les primeres i les segones– per demostrar que no "es va endollar a ningú".

Pel que fa als altres temes, la regidora de Protecció Ciutadana i Mobilitat –Laura Forcadell– va explicar que s'ha pactat amb els comerciants de la plaça d'Espanya un període d'estacionament limitat, d'uns 45 minuts, per realitzar tasques de càrrega i descàrrega i evitar que els vehicles hi estiguin estacionats durant llargs períodes de temps. En quant a les obres dels camps de futbol, el regidor d'Esports –Joan Recasens– va explicar que les obres no estan aturades, que se segueix treballant i que tots els equips de futbol de Cambrils poden disposar de totes les altres instal·lacions sense cap tipus de problema ni impediment. Finalment, Oliver Klein va comentar que "el Mercat de la Platja serà una realitat en breu", ja que s'estan ultimant els darrers detalls per tenir tota l'obra enllestida per a la seva obertura.

Per la seva part, la regidora del PP Carme Cros va preguntar a Joan Recasens, regidor d'Urbanisme de l'anterior mandat, com estava l'estudi sobre mobilitat que, segons es va publicar a l'octubre de 2006, s'havia encarregat al RACC. Recasens va dir que s'havien establert contactes amb aquest organisme i s'havien demanat els preus però que no es va arribar a concretar l'estudi ja que s'estava al damunt de les eleccions municipals. D'altra banda, el regidor del PP Francesc Garriga va demanar detalls de la reunió mantinguda per l'alcalde amb els veïns del Molí de la Torre, aquest passat dilluns, en la que se'ls va notificar la retirada de la multa. L'alcalde va respondre que havia estat una de les reunions habituals entre les dues parts i que s'havien tractat les temàtiques habituals. Garriga també va felicitar a la regidora de Turisme, Anna López, per l'èxit de Publicity demanant que fes extensiva la felicitació al personat de Turisme que hi va estar involucrat.

Comenta aquest article