Concurs
Un grup d'alumnes de la UEC obté el segon premi del concurs «De la poesia catalana a la música urbana»
Els alumnes van versionar “21 Questions”, de 50 Cent, amb versos de “Teoria i pràctica de la flor natural” i “Els amants” de Vicent Andrés Estellés
Un grup d’alumnes de Unitat d’Escolarització Compartida (UEC) de Cambrils va ser guardonat amb el 2n Premi de la categoria general del concurs “De la poesia catalana a la música urbana” versionant “21 Questions”, del raper 50 Cent, amb versos de “Teoria i pràctica de la flor natural” i “Els amants” de Vicent Andrés Estellés. El guardó inclou l’enregistrament de la seva cançó a l’estudi i accés a dos cursos avançats en composició i producció musical.
Cambrils ha estat protagonista en la primera edició del concurs de la poesia catalana a la música urbana, organitzat per la cooperativa Vesembrant amb el suport de la Plataforma per la Llengua. Aquest certamen ha estat la culminació dels tallers impulsats pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Cambrils en el marc del Pla Educatiu d’Entorn, que s’estan duent a terme als instituts del municipi durant aquest curs 2024-2025.
L’èxit de la iniciativa ha quedat reflectit en la participació activa de l’alumnat, la destacada presència dels centres educatius de Cambrils al concurs i l’obtenció de dos dels quatre guardons que es van lliurar el passat 21 de març a l’Antiga Audiència de Tarragona.
La regidora d’Educació, Natalia Pleguezuelos, ha celebrat l’èxit d’aquesta iniciativa, que ha despertat interès pel patrimoni poètic en català entre el jovent i ha fomentat la seva creativitat. “Que dues propostes de Cambrils hagin estat premiades posa en valor el talent i la implicació de l’alumnat en aquest taller i ens anima a continuar apostant per projectes innovadors que enforteixin l’ús del català en espais creatius i d’oci juvenil”, ha afirmat.
Una nova activitat del Pla Edicatiu d’Entorn de Cambrils
L’Ajuntament de Cambrils, en el marc del Pla Educatiu d’Entorn, va contractar a Versembrant SCCL per portar a aquest projecte a l’alumnat de secundària obligatòria dels centres del municipi. L’objectiu del taller ha estat fomentar la creativitat i el vincle amb la llengua catalana a través de la música urbana, un estil amb una creixent presència entre el jovent.
El projecte educatiu es basa en l’adaptació d’obres poètiques en català a cançons reconegudes de la música urbana actual. Es desenvolupa a través de la realització de versions de peces de música urbana populars -i amb ressò mediàtic en els últims anys- fent servir la lletra de poemes de referència de la poesia en català, presents en el currículum vigent i complementats amb obres d’altres poetesses rellevants per tal d’assolir l’equitat de gènere.
La iniciativa, adreçada a tot l’alumnat d’ESO i UEC, ha estat un exemple de com la música i la poesia poden esdevenir una eina de motivació i aprenentatge, acostant la llengua catalana a les persones joves d’una manera atractiva i actual.
L’alumnat del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer guanyadors del concurs
L’alumnat de 4t d'ESO del Col·legi Cardenal Vidal i Barraquer de Cambrils va guanyar el Premi Plataforma per la Llengua amb una adaptació de “La Marina sta morena” de Figaflawas, amb versos “Marina” d’Olga Xirinacs i “És quan dormo que hi veig clar” de J.V. Foix.
Com a premi, els nois i les noies del Col·legi Vidal i Barraquer podran enregistrar la seva adaptació en un estudi professional (Hardly Brez Studio) amb un productor reconegut (iLogike), presentar la cançó a la fira Litterarum de Móra d’Ebre, gravar d’un videoclip amb Impro Productions i formar-se amb els cursos avançats en composició i producció musical.
