Informació general

Cambrils se suma al Dia Internacional Contra la Violència de Gènere

Per Berta Ruiz

 
 
 A dalt, Sílvia Palazón en l'espectacle infantil "El tresor del drac Rebuf". A baix, un moment de la lectura del manifest d'ahir al matí.
Ahir 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, es van celebrar al Parc del Pescador un seguit d'actes en motiu d'aquesta data.

Cap a les dotze del migdia va tenir lloc l'espectacle infantil "El tresor del drac Rebuf" a càrrec de la companyia Imaginautes, i l'actuació de Sílvia Palazón. Aquesta va entretenir a tota la canalla aplegada al parc, amb un conte que va explicar la història d'una princesa valenta que intenta salvar una ciutat regnada per un drac, tot i que aquesta es troba amb un seguit d'entrebancs pel sol fet de ser una dona. Un conte, que va aproximar als més petits el problema de la desigualtat de gènere.

Després, en finalitzar l'espectacle per als més petits, es va fer la lectura del manifest en contra de la violència de gènere. A l'acte hi va assistir l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges– i la regidora de Polítiques Socials i Salut –Maricel Llaveria– juntament amb una àmplia representació del consistori cambrilenc com Anna Peláez, Dani Pallejà, Laura Forcadell, Mercè Dalmau i Laura Mellau.

Manifest contra la violència de gènere

L'alcalde de Cambrils va ser l'encarregat de llegir el manifest, que va iniciar-se amb unes paraules de condol per la mort de les onze dones mortes a Catalunya al llarg d'aquest 2007, víctimes de la violència masclista –Cèlia, Mercedes, Maria Concepció, Daiana, Juana, Núria, Delia, Maria Alba, Jennifer, Shuen i Maria Helena–. El manifest continuava dient, "aquesta violència atempta contra els drets humans més elementals, com és el dret a la vida, a la integritat física i a la llibertat de les dones. Sabem que aquesta desoladora llista expressa només una petita part de la magnitud del problema. És el crim més encobert i nombrós del món, tal com han afirmat amb contundència reconegudes instàncies internacionals. Davant aquesta realitat, les institucions públiques de Catalunya tenim l'obligació d'esmerçar tots els esforços i tots els recursos per assolir la seva eradicació i aquest compromís, té avui un nou marc, que és el projecte de llei dels drets de les dones per a l'eradicació de la violència masclista. Una llei que haurà de permetre la remodelació de les estructures socials, i dels estereotips culturals que perpetuen aquesta violència. Cada cop es fa més evident la necessitat d'aprofundir en mesures de sensibilització, prevenció, atenció precoç i investigació d'aquest fenomen, perquè entenem la política com tot allò que es fa per propiciar la igualtat efectiva de dones i homes, la llibertat, la concòrdia i evitar la violència, ja que quan hem de respondre a ella vol dir que ja estem fent tard".
En aquest manifest també es va expressar la necessitat de "garantir l'atenció, l'assistència, la protecció i la reparació integral de les dones que es troben en situacions de violència. Una intervenció que ha de basar-se en el respecte al procés de recuperació individual de cada dona i que al mateix temps ha de proporcionar els recursos i dispositius necessaris que contribueixin eficaçment a la recuperació dels danys ocasionats per la violència. Les institucions públiques de Catalunya volem mostrar el nostre compromís, i la nostra implicació en un treball conjunt amb tots els agents socials per avançar cap a escenaris que propiciïn una Catalunya lliure de violència vers les dones".

En finalitzar la lectura del manifest, es va guardar un minut de silenci en record de totes les dones que han patit i pateixen la violència masclista.


Per acabar l'acte, els més petits —que duien globus a les mans– van deixar-los anar en un enlairament simbòlic com a mostra de suport vers aquesta xacra social.

Comenta aquest article